HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

28 Οκτωβρίου γιορτάζουν - Εορτολόγιο

Σήμερα 28 Οκτωβρίου γιορτάζουν Ονομαστικές Εορτές: ΒΗΛΗ Βήλη, Βίλια ΕΥΝΙΚΗ Ευνίκη, Ευνίκα Συναξαριστής: Της φωτοφώρου Σκέπης της υπ...

Σήμερα 28 Οκτωβρίου γιορτάζουν
Ονομαστικές Εορτές:
ΒΗΛΗ Βήλη, Βίλια
ΕΥΝΙΚΗ Ευνίκη, Ευνίκα

Συναξαριστής:
Της φωτοφώρου Σκέπης της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. Ιερομαρτύρων Κυριακού επισκόπου Ιεροσολύμων και Αθανασίου του εκ Σπάρτης (Ατταλείας [†1653]). Μαρτύρων Τερεντίου και Νεονίλλης, Αφρικανού, Μαξίμου, Τερεντίου, Πομπηίου, Φωκά. Των αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνη: Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου (†1824). Οσίων Αθανασίου του νέου, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Στεφάνου επισκόπου του Σαβαίτου. Φιρμιλιανού επισκόπου Καισαρείας. Μελχίωνος πρεσβυτέρου. Αρσενίου αρχιεπισκόπου Σερβίας και Φεβρωνίας.

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ εορτάζει την 1η Οκτωβρίου όπου και το βιογραφικό σημείωμα. Η Εκκλησία της Ελλάδος όμως, την έχει μεταθέσει στις 28 Οκτωβρίου, όπου η Ελλάδα γιορτάζει το μεγάλο γεγονός της διασώσεως και απελευθερώσεως της από τον Ιταλογερμανικό ζυγό. Την Ακολουθία που ψάλλεται αυτή την ημέρα την έγραψε ο Αγιορείτης Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης και εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 21 Οκτωβρίου 1952 μ.Χ. όπου και αποφασίστηκε ο συνεορτασμός της εορτής της Αγίας Σκέπης και της Εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» (Συνοδικές Εγκύκλιοι, Τόμος Β', Αθήνα 1956, σελ. 649).

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τῆς Σκέπης σου Παρθένε, ἀvuμνοῦμεν τάς χαρίτας, ἣν ὡς φωτοφόρον νεφέλην, ἐφαπλοῖς ὑπὲρ ἔννοιαν, καὶ σκέπεις τὸν λαόν σου νοερῶς, ἐκ πάσης τῶν ἐχθρῶν ἐπιβουλῆς. Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι· Δόξα τοῖς μεγαλείοις σου Ἁγνή, δόξα τῇ θείᾳ Σκέπῃ σου, δόξα τῇ πρὸς ἡμᾶς σου, προμηθείᾳ Ἄχραντε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.