Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

14 Οκτωβρίου γιορτάζουν - Συναξαριστής

Σήμερα 14 Οκτωβρίου γιορτάζουν Ονομαστικές Εορτές: ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ Γερβάσιος, Γερβασία ΝΑΖΑΡΙΟΣ Συναξαριστής: Ιερομάρτυρος Σιλβανού. Μεγαλομαρτύρ...

Σήμερα 14 Οκτωβρίου γιορτάζουν
Ονομαστικές Εορτές:
ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ Γερβάσιος, Γερβασία
ΝΑΖΑΡΙΟΣ

Συναξαριστής:
Ιερομάρτυρος Σιλβανού. Μεγαλομαρτύρων: Γερβασίου και Ναζαρίου (†α΄ αι.), Κελσίου, και Προτασίου. Πέτρου του Αυσελάμου. Οσίων Κοσμά του ποιητού του Αγιοπολίτου (†787). Γρηγορίου επισκόπου Άσσου (Μυτιλήνης ). Θεράποντος επισκόπου Αλαμανίας. Ιγνατίου (του Αγαλλιανού), επισκόπου Μηθύμνης. Ιωάννου επισκόπου Δαμάσκου και Νικολάου απλού, του Ρώσου. Οσίας Παρασκευής της νέας, της «Επιβατηνής».

Ο Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός ανατράφηκε από τον ευσεβή Σέργιο, που ήταν πατέρας του Ιωάννη του Δαμασκηνού. Ο Σέργιος ήταν υπουργός οικονομικών του Χαλίφη των Αράβων. Ο Ιωάννης και ο Κοσμάς είχαν αγάπη και έφεση προς την μάθηση τόσο αυτή που αφορούσε τις επιστημονικές γνώσεις όσο και τα ιερά γράμματα. Γι` αυτό το λόγο ο Σέργιος προσπαθούσε να τους βρει ένα σοφό δάσκαλο. Η ευκαιρία που έψαχνε παρουσιάστηκε όταν οι Άραβες σε μία λεηλασία που έκαναν στη Σικελία έπιασαν αιχμάλωτο τον μοναχό Κοσμά από την Καλαβρία. Ο Σέργιος τον ελευθέρωσε και του πρόσφερε την φιλοξενία του με αντάλλαγμα να διδάξει τους υιούς του. Ο Κοσμάς ήταν άνδρας με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, είχε σπουδάσει Θεολογία, Φιλολογία, Μαθηματικά και ήταν ικανός να διδάξει φιλοσοφία και ρητορική. Γνώριζε επίσης μουσική και ποίηση. Υπό την καθοδήγησή του ο Ιωάννης και ο Κοσμάς πρόκοψαν λαμπρά. Μετέβησαν στα Ιεροσόλυμα, όπου έγιναν δεκτοί από τη Μονή τού Αγίου Σάββα. Ο Κοσμάς μετά από προτροπή του Πατριάρχη των Ιεροσολύμων χειροτονήθηκε το 743 επίσκοπος της Μαϊουμά. Διετέλεσε τα καθήκοντά του με επιμέλεια και ευσυνειδησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.