HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι προαναγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ

Με την υπόσχεση ότι του χρόνου θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ με την Ελλάδα εκτός μνημονίων και της ασφυκτικής επιτροπείας, έκλεισε την ομιλία το...

Με την υπόσχεση ότι του χρόνου θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ με την Ελλάδα εκτός μνημονίων και της ασφυκτικής επιτροπείας, έκλεισε την ομιλία του στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τελετή εγκαινίων της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Σε ένα χρόνο από τώρα να είμαστε όλοι καλά, ελπίζω να σας ξαναδώ όλες και όλους εδώ στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θα υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά. Η χώρα μετά από 8, δυστυχώς, ολόκληρα χρόνια, θα εγκαινιάζει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι το σχέδιο μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστηθεί αυτή χώρα στα πόδια της».
«Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Του χρόνου εδώ θα συζητάμε για το πως θα οργανώσουμε το μέλλον για το πως θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής. Έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει», συμπλήρωσε.
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή της Ελλάδας στο παρελθόν που τη χρεοκόπησε και χρέος της είναι να δημιουργήσει την Ελλάδα της δημοκρατίας, του σχεδιασμού, του κοινωνικού ελέγχου, της ισότητας και της ισονομίας, την Ελλάδα του κοινωνικού κράτους, της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η οικονομία ανακάμπτει - Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον»
Στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Είναι πια γεγονός που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας.

Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο.
Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αποτελούν εξαιρετικό οιωνό, αν συνυπολογιστεί στην εξίσωση ότι μιλάμε για δυο χρόνια στα οποία επήλθε μια πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή.
Για δυο συνεχόμενα έτη υπερκαλύψαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση, και δημιουργεί χειροπιαστές προϋποθέσεις, για την ελάφρυνση των βαρών, που συμπιέζουν την ελληνική οικονομία.
Ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε πια σε θέση, με σταθερά βήματα, να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας. Ποιος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη, επαναστατική, τολμώ να πω, σημασία έχει μια τέτοια εξέλιξη;

«Από το Grexit στο Grinvest»
Ο κ. Τσίπρας διηγήθηκε τη συζήτηση που είχε με έναν Γάλλο επιχειρηματία, από αυτούς που συνόδεψαν τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην επίσκεψη του στην Αθήνα.
Η συζήτηση έγινε στο αεροδρόμιο όταν πήγε να αποχαιρετίσει τον κ. Μακρόν και ο επιχειρηματίας του είπε: «Σήμερα με τον Γάλλο Πρόεδρο πετύχατε κάτι πολύ σημαντικό. Καταφέρατε στη συνείδηση των Γάλλων, αλλά πιστεύω και ολόκληρης της Ευρώπης να μετατρέψετε το βασικό χαρακτηριστικό που προσδιόρισε τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest. Δηλαδή το χαρακτηριστικό της Ελλάδας (Gr) να συνοδεύεται από τη λέξη επενδύσεις και όχι με τη λέξη έξοδος».

Σχέδιο και συγκροτημένες αναπτυξιακές πολιτικές
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι οι εξής:
«Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ..
Οι επενδύσεις αυτές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αφορούν, κυρίως, στους κλάδους της αγροδιατροφής, της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Αφορούν δηλαδή στην ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων του δευτερογενούς τομέα.
Και για πρώτη φορά ο νέος Νόμος προσανατολίζεται στην ενίσχυση και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Γιατί είναι οι μικρομεσαίοι που έχουν κατά κύριο λόγο πληγεί από την κρίση όλα αυτά τα χρόνια!
Στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, υπογράφτηκαν 12 συμβάσεις έργων, συνολικού ύψους 635 εκατ.
-Στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, με επενδύσεις πάνω από 500 εκ. ευρώ, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις, δρώντας ως επιταχυντής της ανάπτυξης.»

Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος
Προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος η κυβέρνηση υλοποιεί πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις, είπε ο πρωθυπουργός:
«Πρώτον απλοποιήσαμε την αδειοδότηση, κι αυτό καλύπτει ήδη περίπου το 30% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, του τουρισμού, και της υγείας. Σημειώστε ότι περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από αυτό το νέο σύστημα αδειοδότησης. Το ποσοστό θα φτάσει σύντομα στο 53% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την επέκταση στους τομείς των logistics και του εξορυκτικού κλάδου.
Δεύτερον, με σημαντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναμορφώνονται οι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου της αγοράς.
Τρίτον, με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά: Η αδειοδότηση, η καταγραφή του ελέγχου, η συνολική εποπτεία της αγοράς.
Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δις για την ελληνική οικονομία, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.
Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αυξήθηκε για 2η συνεχή χρονιά και μάλιστα κατά 25%, και έφτασε στο 1 δισ. ευρώ.
Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.-Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπογράψαμε τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα 2 δισ. μέσα στο 2017, ενώ προετοιμάζουμε με την ΕΤΕπ έργα ύψους 7 δισ. για την επόμενη τριετία.
Από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δις ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ενώ ενεργοποιούνται νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης κινητοποιούν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ.
Όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2, το Εquifund, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον», το ταμείο υποδομών, και το ταμείο μικροπιστώσεων.»

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν οι βασικοί οδικοί άξονες
«Μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους βασικούς οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στη μοίρα τους εδώ και δεκαετίες με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο. Δεν χρειάζεται να πω πολλά εδώ στη Θεσσαλονίκη για αυτό. Τα λόγια είναι περιττά. Τα έργα μιλούν από μόνα τους.
Το μεγαλύτερο ανέκδοτο της Πόλης, το μετρό της Θεσσαλονίκης επιτέλους τελειώνει.
Ενώ όσοι ήρθατε οδικώς διαπιστώσατε και μόνοι σας τη μεγάλη αλλαγή», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Δεν σταματάμε εδώ».

Πυλώνας της ανάπτυξης ο τουρισμός
Για τον τουρισμό ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ζωτικό παράγοντα αισιοδοξίας και ευρωστίας αποτελεί ένας από τους πυλώνες της ανάπτυξης, ο τουρισμός, ο οποίος κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% ετησίως, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%. Και συνεισφέρει 20 % στο ΑΕΠ και 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ενίσχυσαν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και οδήγησαν σε πραγματική «έκρηξη» της επενδυτικής δραστηριότητας στον κλάδο».

Διαφορετικό μοντέλο στον αγροτικό τομέα
«Και στον αγροτικό τομέα ακολουθούμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και σχεδιασμού», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Στόχος μας να ενισχυθεί η συνεταιριστική και συλλογική προσπάθεια, οι ομάδες παραγωγών, η επιχειρηματικότητα και η εξωστρέφεια. Το 2016, οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων ανήλθαν στο 24% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 19%. Κι αυτό, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το εμπάργκο της Ρωσίας. Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 που αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, αναθεωρήθηκε και περιλαμβάνει πλέον κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του, περισσότερα από 3 δις δημόσια δαπάνη, έχουν δεσμευτεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα. Ενώ μέλημα μας είναι το προσεχές διάστημα να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων με ειδικό νόμο που θα φέρουμε στη βουλή, αλλά και τον -τελικά μη αποδοτικό- φόρο στο κρασί που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα κατάφερε να λύσει».

Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας
Στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2016, άνοιξε το πεδίο, πέραν των γνωστών μέχρι σήμερα ΚΟΙΝΣΕΠ, έβαλε κανόνες, και διαμόρφωσε εκείνο το περιβάλλον ώστε η Κοινωνική Οικονομία να μην απευθύνεται μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Μέσα σε διάστημα μόλις 6 μηνών, συστάθηκαν 206 νέες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Συνεταιρισμοί Εργαζομένων. Τον Οκτώβριο ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα (μικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές). Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

«Μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα - Όραμά μας το ψηφιακό δημόσιο»
«Στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, προχωράμε επίσης σε μεταρρυθμίσεις που κανένας άλλος δε τόλμησε τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι και εδώ η διαμόρφωση νέων θεσμών: Η οργάνωση διαδικασιών και μηχανισμών ελέγχου που θα εγγυώνται την προστασία και εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Στρατηγικός μας στόχος λοιπόν είναι ένα δημόσιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες.
Ένα δημόσιο αρωγός στην μεγάλη προσπάθεια της ανάκαμψης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να οικοδομήσουμε.
Το νέο αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, η σύσταση του μητρώου επιτελικών στελεχών, το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, είναι καίριες τομές.

Όραμά μας το ψηφιακό δημόσιο του 2020.
Οι συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά, μέσω κινητού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή».
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ο κ. Τσίπρας μίλησε για δίκαιη ανάπτυξη και απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο είπε πως θα συμφωνήσει πως «αν παράγουμε δέκα χιτώνες, δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματικό, ούτε κοινωνικά λειτουργικό, ούτε ηθικά δίκαιο, να απολαμβάνουν τους εννιά οι ελάχιστοι, και οι πολλοί να ξεπαγιάζουν με τα κουρέλια του ενός χιτώνα. Αυτό θέλουμε να τελειώσει, πρέπει να τελειώσει, και θα τελειώσει.
Και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλιστεί στην πράξη αυτό το δικαίωμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Προτεραιότητα στους νέους
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η στήριξη των νέων είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και σημείωσε πως μέλημα της είναι:
«Η μείωση της ανεργίας. Το 2014 η ανεργία ήταν κοντά στο 27%. Σήμερα έχει μειωθεί στο 21,2%. Κάθε χρόνο υποχωρεί 2 μονάδες. Ενώ μέχρι το 2015 αυξανόταν 1,5 μονάδα τον χρόνο. Από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας. Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια. Και η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014.»
Με τη φράση «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, λέγοντας:
-Εξασφαλίστηκε η καθολική και ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα .
Με τον νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, περίπου ενάμισι εκατομμύριο συμπολίτες μας νοσηλεύονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία.
-Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο γόρδιος δεσμός της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το δημόσιο, επιτέλους αρχίζει να λύνεται.
-Αντίστοιχη παρέμβαση επίκειται και για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.
-Φροντίσαμε τη διασφάλιση της προστασίας της Πρώτης Κατοικίας.
Με τη επέκταση της εφαρμογή του νόμου Κατσέλη και τη νέα ρύθμιση, που έρχεται και θα παρατείνει την ισχύ του και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους.
-Καταργήθηκε η ντροπιαστική ρύθμιση που επέβαλε αυτόφωρο για χρέη προς το δημόσιο, και τη δυνατότητα άσκησης ποινικών διώξεων για χρέη μέχρι 100.000 ευρώ.
-Αξιοποιήθηκε το υπερπλεόνασμα του 2016, με το εφάπαξ επίδομα -σε περίπου 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους.
-Τα τελευταία 2,5 χρόνια, το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ υποστήριξαν με τα προγράμματά τους συνολικά 220.000 ανέργους.
-Για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση, δημιουργήσαμε ένα δίχτυ ασφάλειας.
Από τις αρχές του 2017 υλοποιείται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνολικού προϋπολογισμού 760 εκατομμυρίων ευρώ, για 700.000 δικαιούχους.
-Τα σχολικά γεύματα γίνονται θεσμός του ελληνικού σχολείου.
Από φέτος 120.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων θα έχουν ένα ζεστό γεύμα κάθε ημέρα.
Και το 2019, τα μισά παιδιά όλων των δημοτικών και γυμνασίων της χώρας θα σιτίζονται δωρεάν.
Ενώ από τον Οκτώβρη, αφού ξεπεράστηκε σειρά δυσκολιών, θα υλοποιηθούν περίπου στο 70% των δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας
Σχετικά με τις παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας επισήμανε:
-Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπει την δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας.
-Παράλληλα δίνουμε αγώνα για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό.
-Από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Οι 2.500 μόνιμο προσωπικό.
-Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα το επόμενο διάστημα».

Μεταρρύθμιση στην Παιδεία
«Στον τομέα της Παιδείας, εισάγουμε βαθιές τομές απέναντι σε αντιδραστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις του εδραιωμένου στάτους κβο. Με τον προϋπολογισμό του 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση. Τα σχολεία άνοιξαν κανονικά, χωρίς προβλήματα, επίσης για πρώτη φορά. Και το ίδιο θα γίνει και φέτος», είπε ο πρωθυπουργός.

Προϋποθέσεις για συνολική βελτίωση της αγοράς εργασίας
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό.
«Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι. Ιδιαίτερα οι νέοι σε ηλικία. Ακόμα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για την ενίσχυση εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας, ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.