Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κλείνει η εκκρεμότητα με το αγροτικό πετρέλαιο του 2015

Σε αγώνα δρόμου για να κλείσει, μέχρι το τέλος του μήνα, με τρεις σοβαρές εκκρεμότητες και με ισάριθμες δέσμες μέτρων που αφορούν στους ε...

Σε αγώνα δρόμου για να κλείσει, μέχρι το τέλος του μήνα, με τρεις σοβαρές εκκρεμότητες και με ισάριθμες δέσμες μέτρων που αφορούν στους επαγγελματίες της αγροτικής παραγωγής, επιδίδεται τις τελευταίες μέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο σημαντικών ανακοινώσεων ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Η πρώτη εκκρεμότητα έχει να κάνει με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου του 2015, μια πληρωμή που… σέρνεται από τον περασμένο Φεβρουάριο, φαίνεται ωστόσο να μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία των διασταυρώσεων με τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα και, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων «θα ξεκινήσει άμεσα», προσθέτοντας ότι πρόκειται πρακτικά για «ζήτημα λίγων ημερών». Σημειωτέον ότι το ποσό που αντιστοιχεί στο 2015 υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως έχει προαναγγελθεί από το υπουργείο, εκτός από τις οφειλόμενες εισφορές, θα πραγματοποιηθούν και συμψηφισμοί με χρωστούμενους φόρους, τόσο από το τρέχον όσο και από τα προηγούμενα έτη.
Το δεύτερο μέτωπο, όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων. Το ζήτημα (για το οποίο πιέζει ολοένα και περισσότερο η PQH, εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της πρώην ΑΤΕ) τέθηκε επί τάπητος στη Βουλή, ύστερα από σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσούλας Κατσαβριά-Σιωροπούλου. Ο αναπληρωτής υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί, με την επανενεργοποίηση του νόμου περί πανωτοκίων (3259/2004) να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων αγροτικών νοικοκυριών και συνεταιρισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, της PQH, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, καθώς και εκπροσώπων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να συγκροτηθεί η ομάδα που θα συντονίσει το εγχείρημα.
Σύμφωνα με την «ΥΧ», η συζήτηση θεωρείται ώριμη και κεντρικός άξονας του σχεδίου που προωθείται θα είναι η έννοια της «βιώσιμης οφειλής». Ειδικότερα, μέσω του παράλληλου εξωδικαστικού μηχανισμού, και λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη-παραγωγού, θα του προτείνεται ένας ρεαλιστικός τρόπος διευθέτησης του χρέους, με δυνατότητα ακόμα και για διαγραφή ενός σημαντικού μέρους της οφειλής.
από: ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.