HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Θανάσης Παπαδόπουλος: «Κάντε ενστάσεις για να σώσετε την περιουσία σας»

Να προχωρήσουν σε ενστάσεις για να διασώσουν τις περιουσίες τους, προτρέπει τους κτηνοτρόφους των Καλαβρύτων αλλά και όλους τους ιδιοκτή...

Να προχωρήσουν σε ενστάσεις για να διασώσουν τις περιουσίες τους, προτρέπει τους κτηνοτρόφους των Καλαβρύτων αλλά και όλους τους ιδιοκτήτες εκτάσεων ο Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συλλόγου Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος. Περίπου το 40% των εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή έχουν χαρακτηριστεί δασικές και λόγω του οικονομικού κόστους, πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν υποβάλει ενστάσεις στο Δασαρχείο για να τις αποχαρακτηρίσουν.
«Εκείνο που πρέπει να κάνουν είναι ένσταση. Να μη διστάσουν καθόλου. Ακόμα και εάν είναι ελλιπή τα στοιχεία τους φακέλου τους, δίνεται η δυνατότητα εξέτασης της κάθε περίπτωσης, λόγω του μεγάλου αριθμού των λαθών στην περιοχή την δική μας. Αν υπάρξει ένσταση υπάρχει ελπίδα διόρθωσης, εφόσον στη συνέχεια ο κάθε δικαιούχρος πρσέλθει και δώσει τις ανάλογες εξηγήσεις» σημειώνει στην «ΠτΚ» ο κ. Παπαδόπουλος.
Η έκκληση γίνεται επειδή πολλοί κάτοχοι εκτάσεων, μπροστά στο τεράστιο γραφειοκρατικό κυκεώνα που συνοδεύουν μια τέτοια διαδικασία, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν έχουν προβεί σε καμία ένσταση.
«Στους 1300 οι 900 έχουν θεωρηθεί ότι είναι κάτοχοι δασικών εκτάσεων» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, καταδεικνύοντας πόσο ζωτικής σημασίας είναι για τους κτηνοτρόφους της περιοχής το πού θα βοσκούν τα ζώα τους, αφού δεν θα έχουν πλέον διαθέσιμες εκτάσεις.
Οι δασικοί χάρτες κρύβουν επίσης και μια ακόμη παγίδα, μιας και πολλοί κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να χάσουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, που αποτελούσαν για αυτούς μια σημαντική ανάσα ρευστότητας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα κληθούν σε ορισμένες περιπτώσεις να επιστρέψουν και χρήματα στο κράτος, εφόσον τελεσίδικα διαπιστωθεί ότι οι περιοχές που βοσκούσαν ήταν δασικές.
Οι ενισχύσεις υπολογίζονται με βάση την εκμεταλλεύσιμη έκταση και όχι την ποσότητα παραγωγής και έτσι μελλοντικά θα οδηγηθόυν να δηλώσουν μικρότερες εκτάσεις στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Αγροτικών Επιδοτήσεων.
«Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν δασικοί χάρτες, αλλά με προστασία της κτηνοτροφίας και χωρίς το υπέρογκο κόστος των ενστάσεων. Επίσης πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα, αν στην πράξη οι κτηνοτρόφοι έχουν δικαίωμα βόσκησης σε χαρακτηρισμένη δημόσια δασική έκταση και ποια εναλλακτική λύση υπάρχει σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Σημειωτέον ότι στο τέλος της εβδομάδας λήγει και η προθεσμία για την υποβολή των ενστάσεων, έπειτα από τόσες και τόσες παρατάσεις που είχαν δοθεί.
Υψηλή η παραγωγή γάλακτος από τα Καλάβρυτα
Μια ακόμη πτυχή που ο κ. Παπαδόπουλος θίγει και έχει άμεση σχέση με την κτηνοτροφία των Καλαβρύτων είναι η ανάγκη υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ) μέσω των οποίων ρυθμίζεται η εκκρεμότητα της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών. Πρόκειται για σχέδιο που αφορά όλη την χώρα με αυτό επιδιώκεται η καταγραφή της φυσιογνωμίας της κάθε περιοχής προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα όρια βόσκησης και να γίνει ανάλογη κατανομή τους στους κτηνοτρόφους. Χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντικό βήμα και καίει άμεσα την περιοχή των Καλαβρύτων και κατ΄επέκταση τον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό.
Συμφώνα με στατιστικά στοιχεία του Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Πάτρας, το 2016 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η παραγωγή πρόβειου γάλακτος ανήλθε στους 116.000 τόνους (57.000 τον. στην Αιτ/νια, 31.000 στην Αχαΐα και 28.000 στην Ηλεία). Η παραγωγή γίδινου γάλακτος ανήλθε στους 17.000 τόνους, 4.700 τον. στην Αιτωλοακαρνανία , 8.500 τόνοι στην Αχαΐα και 3.800 τόνοι στην Ηλεία. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η Αχαΐα και τα Καλάβρυτα μετέχουν με ένα υψηλό ποσοστό παραγωγικότητας στο σύνολο της επικράτειας.
εφ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.