Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ι.Μ.ΑΓ,ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΛΑΣΙΑΣ: Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τα θύματα της μάχης της Βλασίας

Την Κυριακή 23 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία (06:45) και θα ακολουθήσει μνημόσυνο (1...

Την Κυριακή 23 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία (06:45) και θα ακολουθήσει μνημόσυνο (10:00) και τρισάγιο (10:45) χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ.κ. Αμβροσίου στην μνήμη των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του ελληνικού στρατού που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Βλασίας το 1948. 
Η πολύνεκρη μάχη έλαβε χώρα στο μοναστήρι Βλασίας, στον τελευταίο εμφύλιο πόλεμο. Γύρω από τη μονή βρίσκονταν οι δυνάμεις του 617ου συντάγματος πεζικού με διοικητή τον Αντισυνταγματάρχη Σταύρο Δρακουλαράκο και στο δάσος βρίσκονταν οι δυνάμεις των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού. Στις 23 Ιουλίου 1948 ξέσπασε η επίθεση γύρω από το μοναστήρι και για οκτώ ώρες Έλληνες σκότωναν Έλληνες. Στο τέλος οι αντάρτες υποχώρησαν αφήνοντας 68 περίπου νεκρούς, ενώ οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού (οι οποίες χρησιμοποίησαν τη μονή ως καταφύγιο) έχασαν 10 άντρες. Τις τραγικές στιγμές της μάχης και τις ακόμη τραγικότερες εικόνες που ακολούθησαν διατήρησαν στη μνήμη τους για πολλές δεκαετίες οι Βλασιώτες. Το μνημείο της μάχης με τα ονόματα των πεσόντων βρίσκεται σε ένα μικρό κοιμητήριο στο νότιο προαύλιο της μονής, πάνω από τον γκρεμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.