HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης γάλακτος

Την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ως υποχρεωτική την αναγραφή προέλευσης του γάλακτος και των υπολοίπων γαλακτομικών προϊ...

Την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ως υποχρεωτική την αναγραφή προέλευσης του γάλακτος και των υπολοίπων γαλακτομικών προϊόντων προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου κατά την περιοδεία του σήμερα σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Μάλιστα προσδιόρισε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προωθηθεί τις επόμενες μέρες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου στο πλαίσιο της περιοδείας του συναντήθηκε με στελέχη της αυτοδιοίκησης των Δήμων Λιβαδειάς, Αλιάρτου, Ορχομενού και Λαμίας, ενώ επισκέφθηκε μια αγελαδοτροφική μονάδα στην Αλίαρτο όπου ξεναγήθηκε από τον ιδιοκτήτη της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης Γιώργο Γιαννουδάκη.

«Με το νέο θεσμικό πλαίσιο στοχεύουμε να προστατεύσουμε την παραγωγή μας από τις επιθέσεις ελληνοποίησης που δέχεται από προϊόντα άλλων χωρών» σημείωσε ο κ Αποστόλου συμπληρώνοντας ότι «η συγκεκριμένη, νομοθετική ρύθμιση αποτελεί σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας. Η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τη χώρα άμελξης, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας, στοιχεία τα οποία πλέον ο καταναλωτής θα γνωρίζει για την τελική του επιλογή» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας κελυφωτού φυστικιού στην ΒΙΠΕ Λαμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κελυφωτού φυστικιού του Μώλου ενημέρωσε του Παραγωγούς και τα στελέχη του Συνεταιρισμού ότι το κελυφωτό φιστίκι εντάχθηκε από το 2017 στον κατάλογο των προϊόντων που θα λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση.
Τέλος, ο κ. Αποστόλου ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου που θα εξελιχθεί στη Λαμία την Τετάρτη και την Πέμπτη είχε συναντήσεις με δημάρχους της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας όπου κατέγραψε τις προτεραιότητες τους.

Υπενθυμίζουμε παλιότερη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία:
➤το 84% των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος 
➤το 88% θεωρεί απαραίτητη την επισήμανση προέλευσης του κρέατος (πέρα του βοδινού, χοιρινού, αιγοπρόβειου, και των πουλερικών για τα οποία υπάρχει ήδη η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης), 
➤περισσότερο από το 90% θεωρεί σημαντική και την επισήμανση στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σημειώνουμε ακόμη ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης της Εθνικής Νομοθεσίας – Υπουργικής Απόφασης, για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί σαφές αίτημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος και του γάλακτος, το οποίο και έχει εκφραστεί με ένα μη νομοθετικό ψήφισμα. 
Σε κάθε περίπτωση το νέο θεσμικό πλαίσιο: 
α) ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των Ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους μέσω της διαφάνειας και ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας 
β) προασπίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, 
γ) συμβάλλει στην διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού 
δ) παρέχει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα διασφαλίσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική παραγωγή και συνολικά στην εθνική οικονομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.