HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παράταση ανάρτησης για τους Δασικούς Χάρτες έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2017

Παρά τις δηλώσεις πριν ένα μήνα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση γι...

Παρά τις δηλώσεις πριν ένα μήνα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τους δασικούς χάρτες, σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, έως τις  7 Σεπτεμβρίου 2017. Η σχετική τροπολογία θα ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το υπουργείο επικαλείται τη μεγάλη προσέλευση του κοινού ως λόγο της παράτασης, προκειμένου να υπάρχει «επαρκής χρόνος σε όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να εξαντλήσουν εντός του Αυγούστου και μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός που υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, παρατείνεται η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, έως τις  7 Σεπτεμβρίου 2017.
Η παράταση σκοπεύει να δώσει επαρκή χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να εξαντλήσουν εντός του Αυγούστου και μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός που υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού.
Ταυτόχρονα, δίνει επιπλέον χρόνο στους αγρότες και τους καλλιεργητές που επιδοτούνται να μαζέψουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή των αιτήσεων (παύει να ισχύει η 31/8/2017 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων και μετατίθεται στις 7/9/2017), ενώ διευκολύνει και τους κατοίκους εξωτερικού που θα βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας για καλοκαιρινές διακοπές να ρυθμίσουν τυχόν εκκρεμότητές τους με τους δασικούς χάρτες.
Και, βέβαια, η νέα παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών παρέχει ένα τελευταίο προς αξιοποίηση περιθώριο στους Δήμους, προκειμένου να υποβάλουν τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, αποφεύγοντας τη δημιουργία προβλημάτων στους πολίτες των Περιφερειών τους.   
Τονίζεται ότι η 7η Σεπτεμβρίου 2017 είναι καταληκτική ημερομηνία, τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και αυτούς του εξωτερικού.  
Ειδικότερα, έως τη λήξη της παράτασης, στις 7 Σεπτεμβρίου, δίνεται το περιθώριο χρόνου για την χρησιμοποίηση των παρακάτω εργαλείων:
Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη
Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη
Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.
Οριοθέτηση επί του χάρτη από τους Δήμους των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων
Όσον αφορά το τελευταίο, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, δύο μέρες πριν την λήξη της προηγούμενης πια καταληκτικής ημερομηνίας, υπάρχουν ακόμα 20 Δήμοι που δεν έχουν διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών τους. Οι Δήμοι αυτοί είναι:

ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
ΔΟΞΑΤΟΥ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΔΩΔΩΝΗΣ
ΚΙΜΩΛΟΥ
ΜΗΛΟΥ
ΜΥΚΟΝΟΥ
ΣΙΦΝΟΥ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
ΣΚΟΠΕΛΟΥ
ΟΙΧΑΛΙΑΣ
ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΣΠΕΤΣΩΝ
ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ
ΣΙΘΩΝΙΑΣ
ΧΙΟΥ 
Τέλος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ευχαριστεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την έως σήμερα συνεργασία στο ζήτημα της ανάρτησης των δασικών χαρτών.


Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την τροπολογία του που θα ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία παρατείνεται η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, έως τις  7 Σεπτεμβρίου 2017.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια θετική εξέλιξη, για την οποία, άλλωστε, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ είχε έγκαιρα παρέμβει, με επιστολή προς την ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος, αλλά και με σειρά άλλων πρωτοβουλιών, προκειμένου να καταδειχθεί η ανάγκη να δοθεί το χρονικό περιθώριο για «την αποφυγή καταστάσεων που με αρνητικό πρόσημο θα εμφανιστούν, εάν σήμερα δεν φροντίσουμε για το αντίθετο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η επιστολή στον Αν. Υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο.
Το θέμα εξάλλου, κυριάρχησε και κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς με τον Yπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Yπουργού στο Συνεταιρισμό Καλαβρύτων.
Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνει ότι το αίτημα ικανοποιήθηκε μερικώς, αφού δόθηκε μικρότερη παράταση από αυτή που ο Φορέας αιτήθηκε, όχι σε κάποια λογική πλειστηριασμού, αλλά βασιζόμενος σε πραγματικά δεδομένα, εκτιμά ωστόσο ότι, έστω και με δυσκολία, στο χρονικό περιθώριο που πλέον υπάρχει, θα μπορέσουν οι παραγωγοί να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα κατοχυρώσουν την περιουσία τους.

Προς τούτο, καλούνται οι παραγωγοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα επικαλύψεων ή άλλες τεχνικές δυσκολίες, ΑΜΕΣΑ να απευθυνθούν στα Κέντρα Υποστήριξης Αγροτών των ΚΥΔ του δικτύου της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου να τύχουν της όποιας καθοδήγησης και υποβοήθησης έχουν ανάγκη και να ρυθμίσουν κάθε πιθανή εκκρεμότητα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.