Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Διεθνής ανησυχία για την κρίση στον Αραβικό κόσμο

Πέντε αραβικές συν τρεις ακόμη χώρες κατηγόρησαν το Κατάρ ως κράτος-τρομοκράτη, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του και έκλεισαν ...

Πέντε αραβικές συν τρεις ακόμη χώρες κατηγόρησαν το Κατάρ ως κράτος-τρομοκράτη, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του και έκλεισαν τα σύνορά τους. 
Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν (χώρες του Κόλπου), Υεμένη, Λιβύη, Αίγυπτος, Μαλδίβες και Μαυρίκιος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, στη σοβαρότερη διπλωματική κρίση εδώ και χρόνια στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Ουσιαστικά οι οκτώ χώρες κατηγορούν το Κατάρ ότι έχει σχέσεις με το ISIS και την Αλ Κάιντα. 

Λύτρα ύψους 1 δις η αφορμή
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, το Κατάρ προχώρησε στην καταβολή λύτρων ύψους 1 δις δολαρίων για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας, οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Ιράκ. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων χωρών του Κόλπου, που προχώρησε σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ.
Όπως γράφει η ανταποκρίτρια των «FT» στη Βηρυτό, Ερίκα Σόλομον, η Ντόχα κατέβαλε αυτά τα χρήματα για να απελευθερωθούν 26 μέλη μιας κυνηγετικής αποστολής στο νότιο τμήμα του Ιράκ και άλλα 50 άτομα που είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κυβέρνηση του Κατάρ πλήρωσε δύο από τις κυριότερες δυνάμεις που περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες» της Μέσης Ανατολής: ένα παρακλάδι της αλ Κάιντα που πολεμά στη Συρία και αξιωματούχους της ιρανικής ασφάλειας.
Η συμφωνία αυτή έγινε τον Απρίλιο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γείτονες του Κατάρ για τον ρόλο της μικρής αυτής χώρας σε μια περιοχή που μαστίζεται από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της να λάβουν την απροσδόκητη απόφαση να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ.
Το Κατάρ, από την πλευρά του, διαμαρτυρήθηκε ότι είναι θύμα μιας εχθρικής εκστρατείας, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αναφορικά με την υποστήριξη που υποτίθεται ότι παρέχει στις ισλαμιστικές οργανώσεις.
Αν και είναι απίθανο η Σαουδική Αραβία να υποκίνησε αυτή την ενέργεια κατά του Κατάρ χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως την Ουάσινγκτον, δεν αποκλείεται ο Αμερικανός πρόεδρος να μην έδωσε το «πράσινο φως» για τέτοιες δραστικές κινήσεις. Οι Σαουδάραβες αντισταθμίζουν εν μέρει τις αιτιάσεις ότι χρηματοδοτούν τον εξτρεμισμό, που έκανε συχνά η Ουάσινγκτον -και παλαιότερα ο ίδιος ο Τραμπ- δείχνοντας το Κατάρ ως χορηγό της τρομοκρατίας.

Οι Έλληνες του Κατάρ
Στο Κατάρ ζουν πολλοί Έλληνες. Ο αριθμός τους ξεπερνά τους τρεις χιλιάδες, πιθανότατα φτάνει τους 5.000.  Οι περισσότεροι από τους εκεί Έλληνες είναι υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, Μηχανικοί και κατασκευαστές.

Αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν τις πτήσεις τους προς το Κατάρ
Η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, ο εθνικός αερομεταφορέας της οποίας έλαβε ανάλογα μέτρα για τις πτήσεις της προς το Κατάρ μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Ντόχα.
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν επίσης διακόψει τις σχέσεις τους με το Κατάρ, οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν από αύριο Τρίτη τις πτήσεις τους προς και από το Κατάρ.
Στο μεταξύ η Saudi Arabia Airlines (Saudia) ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter ότι διακόπτει όλες της τις πτήσεις προς το Κατάρ.

Η κρίση στο Κατάρ απειλεί και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022!
Το χειμώνα του 2022 είναι προγραμματισμένο να γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ.
 «Βρισκόμαστε σε επαφή με την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την Ανώτατη Επιτροπή για θέματα που αφορούν την διοργάνωση του 2022. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι άλλο να σχολιάσουμε» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της FIFA που στάλθηκε με e-mail στους αρμόδιους συντάκτες.
Το μείζον θέμα είναι το Μουντιάλ του 2022 και στην περίπτωση αυτή είναι προφανές ότι η FIFA αναμένει να διαπιστώσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, χωρίς να πιέζεται χρονικά. Ομως οι τρέχουσες εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα την αγωνιστική παρουσία του Κατάρ στους προκριματικούς του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου (2018). Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα (αλλά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη) να κληθεί να αντιμετωπίσει τη Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα play off.
Μόνο μέσα στο 2017, στη Ντόχα διοργανώθηκαν 39 διεθνείς διοργανώσεις! Ανάμεσά τους αγώνες Diamond League για τον Στίβο, Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής, Κ1 Καράτε Premier League και πολλές άλλες. Για τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένη και η διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου Κολύμβησης, αλλά μέχρι τώρα η FINA δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για τις εξελίξεις.

Κατάρ και Μπαρτσελόνα
Η ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή δεν δείχνει να επηρεάζει τη Μπαρτσελόνα. Οι χώρες του περσικού κόλπου διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ και διπλωμάτες αποσύρονται πάραυτα. Βασικός σπόνσορας της «Μπάρτσα» από το 2013 είναι η Qatar Airways, το λογότυπο της οποίας βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια πάνω στη φανέλα της. Όμως, η συνεργασία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και ως εκ τούτου παράγοντες του καταλανικού συλλόγου διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.
«Δεν ασχολούμαστε, γιατί από τις 30 Ιουνίου διακόπτονται όλοι οι δεσμοί μας με το Κατάρ» λένε οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα, που έχει ήδη παρουσιάσει τη φανέλα με το νέο χορηγό της. Ωστόσο, με τους συλλόγους της αραβικής χερσονήσου δεν ισχύει το ίδιο. Η Αλ Αχλί, ομάδα στην οποία ανήκει ο Γιάννης Φετφατζίδης, ανακοίνωσε επίσημα ότι ακυρώνεται η χορηγική συμφωνία που είχε συνάψει με την Qatar Airways. 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.