HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά της Λέσβου

Το χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο είναι ένα από τα μέρη στο νησί που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ισχυρό σεισμό που έγινε α...

Το χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο είναι ένα από τα μέρη στο νησί που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ισχυρό σεισμό που έγινε ανοικτά του νησιού τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 το μεσημέρι της Δευτέρας μεταξύ Λέσβου και του ακρωτηρίου της Χίου.
Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν πως η δόνηση είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ, εκτίμηση που άλλαξε στα 6,1 R και τώρα το μέγεθος αναθεωρήθηκε στα 6,1 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,3 Ρίχτερ.
Ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε στις 15:35. Ο χορός των Ρίχτερ συνεχίζεται: Στις 15:47 σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 3,6 Ρίχτερ.
Πληροφορίες από τη Μυτιλήνη αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια.
Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αναφέρεται ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Πλωμαρίου με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.


Ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά
Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, μιλά ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Καρασάββα, στη Βρισά υπάρχουν τραυματίες που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Επίσης, μία γυναίκα βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα ερείπια και δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να την απεγκλωβίσουν.
Από το Πλωμάρι, την επιχείρηση συντονίζουν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Μανόλη Αρμενάκα και από τη Βρισά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας.

Σκηνές σε γήπεδο και δωμάτια ξενοδοχείων για τους σεισμοπαθείς της Βρισάς
Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρισάς.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισάς, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.


Στη Λέσβο με ελικόπτερο ο Νίκος Τόσκας
Στη Λέσβο με ελικόπτερο μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ. Με εντολή του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, κλιμάκιο μηχανικών αναχώρησε από την Αθήνα με προορισμό τη Λέσβο για να βοηθήσει τον κρατικό μηχανισμό στο νησί στην καταγραφή των ζημιών από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Δέκα τραυματίες
Νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για δέκα τραυματίες στο νησί. Με κατάγματα είναι ο πιο σοβαρά τραυματισμένος.Μία γυναίκα έχει εγκλωβιστεί μέσα σε σπίτι που κατέρρευσε.
Η εγκλωβισμένη γυναίκα στη Βρίσα είναι, κατά πληροφορίες, η σύζυγος του άνδρα ο οποίος, με τα υπάρχοντα στοιχεία, θεωρείται ο πιο σοβαρά τραυματίας.
Οι ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου είναι πολύ μεγάλες στο χωριό Βρίσα της Λέσβου.
Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο χωριό Μελίντα, στα νότια του νησιού. Μεγάλες ζημιές και στο δρόμο που ενώνει το Πλωμάρι με την Μυτιλήνη. Σπίτια έχουν καταρρεύσει σε Πλωμάρι και Βρίσα, όπου έχει γκρεμιστεί το γεφύρι στην είσοδο του χωριού και η πρόσβαση για τα σωστικά συνεργεία είναι πολύ δύσκολη.

16 μετασεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ σε 2 ώρες
Στον ρυθμό του Εγκέλαδου «χορεύουν» οι κάτοικοι της Λέσβου (κατά κύριο λόγο), της Χίου, αλλά και των τουρκικών παραλίων από τις 15:28 που σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα δύο μεγάλα ελληνικά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σε διάστημα μόλις 2 ωρών, έχουν καταγραφεί 10 ισχυροί μετασεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, ο αριθμός των ισχυρών μετασεισμών ανεβαίνει στους 16, οι τέσσερις εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ. Ο ένας σημειώθηκε μόλις 3 λεπτά μετά τον κυρίως σεισμό (15:35) και ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, ενώ ο δεύτερος καταγράφηκε στις 15:32, μεγέθους 4 Ρίχτερ. Ο τρίτος σημειώθηκε στις 15:35 και ήταν 4,4 Ρίχτερ. Ο τελευταίος καταγράφηκε στις 17:19 και ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο που έχει κάνει αναφορά για 16 δυνατούς μετασεισμούς στην ίδια περιοχή, δίνει το μέγεθος του κυρίως φαινομένου στους 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
(Πηγή φωτογραφιών: lesvospost.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.