Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η πρώτη παράσταση της Διασυλλογικής Ομάδας Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως (ΦΩΤΟ)

Με μια ξεχωριστή παράσταση, ξεκίνησε την παρουσίαση του Ιστορικού δράματος που έχει συγγράψει ο Σπύρος Μελάς με τίτλο «Παπαφλέσσας – ο μπουρ...

Με μια ξεχωριστή παράσταση, ξεκίνησε την παρουσίαση του Ιστορικού δράματος που έχει συγγράψει ο Σπύρος Μελάς με τίτλο «Παπαφλέσσας – ο μπουρλοτιέρης των ψυχών», η Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως.
Η πρώτη παράσταση έγινε στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Σκεπαστού την ημέρα της 192ης επετείου της Μάχης στο Μανιάκι (20 Μαΐου 1825) όπου και θυσιάστηκε στον Αγώνα για τη λευτεριά ο ηρωικός και αμφιλεγόμενος Αρχιμανδρίτης που υπήρξε εμβληματική μορφή για το 1821.
Την συγγραφή του ιστορικού αυτού έργου έχει κάνει ο Σπύρος Μελάς και η πρώτη του παρουσίαση έγινε το 1961 από το Βασιλικό Θέατρο.
Πρόκειται για ένα ιστορικό δράμα, με τρεις πράξεις, έντεκα εικόνες και εβδομήντα περίπου πρόσωπα. Στις εικόνες αυτές, που είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, περιγράφονται διάφορα περιστατικά, σχετικά με την προετοιμασία της επανάστασης του 1821και την μετέπειτα πορεία της χώρας μέχρι και την μάχη στο Μανιάκι όπου σκοτώθηκε ο Παπαφλέσσας και όλοι οι συναγωνιστές του, από τις χιλιάδες πολεμιστών του Ιμπραήμ. Το νήμα που συνδέει τις σκηνές είναι ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο ιερωμένος Γρηγόριος Δικαίος, γνωστός ως ”Παπαφλέσσας”. Ένας παθιασμένος και τολμηρός πατριώτης, αλλά και ένας ευσεβής παπάς, ο οποίος χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, όπως τη ραδιουργία, τη βία, το ψέμα, την αλήθεια, την πειθώ και την απειλή, προκειμένου να επισπεύσει την έκρηξη του αγώνα. Τελικά το κατορθώνει, παίρνοντας ο ίδιος μέρος στη μάχη στο Μανιάκι την 20η Μαΐου 1825, για να βρει τελικά παλικαρίσιο θάνατο, ο οποίος τον εξιλεώνει και τον ηρωοποιεί.

Η παράσταση της Διασυλλογικής Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως ήταν κάτι το ξεχωριστό. Τα σκηνικά που δημιούργησε ο Γιώργος Πράγιας και ο Νίκος Κυριαζής, η πρωτότυπη μουσική ειδικά για την συγκεκριμένη παράσταση που δημιούργησε ο Γιάννης Μάρακας, τα υπέροχα κοστούμια που επιμελήθηκε η Μαριάνθη Χρονοπούλου με την Αρετή Πράγια για τους 38 ρόλους που παίχθηκαν, την υποστήριξη με παραδοσιακές στολές από τοπ σύλλογο Λυκουριωτών και ειδικά τον Πρόεδρο τους κ Σωκράτη Μούσιο, την ξεχωριστή διδασκαλία των κειμένων από την κυρία Χαρίκλεια Ρόδη η οποία είχε και τον σκηνοθετικό συντονισμό,  την εξαιρετική χρήση των φωτισμών και των ηχητικών από τον Νίκο Στρουμπούκη και Γιώργο Αναγνωστόπουλο, τον συντονιστή και υπεύθυνο φωτογράφησης και βιντεοσκόπησης κ Βασίλη Καλογερόπουλο και βεβαίως οι συμμετέχοντες ερασιτέχνες ηθοποιοί με ξεχωριστή την παρουσία του Χρήστου Κοντογιάννη στο ρόλο του Παπαφλέσσα, αλλά και τους τον Γιώργο Κριμπένη,  Γιώργο Καραχάλιο, Κώστα Σατολιά,  Νίκο Αυγέρη, Βλάση Καραστάθη, Δήμο Δάμα,  Γιάννη Σβιγγο, Θεόδωρο Γεωργακόπουλο, Νίκο Κυριαζή, Χρήστο Κοτσιά, Αρετή Πράγια, Μαριάνθη Χρονοπουλου, Σοφία Ανδρικοπούλου, Δήμο Βαρβιτσιώτη, Μιχάλη Καραντζά, έδωσαν μια παράσταση υψηλού επιπέδου σε ένα δύσκολων απαιτήσεων, τόσο από πλευράς τεχνικής υποστήριξης, όσο και από πλευράς απαιτήσεων απόδοσης των ρόλων.

Παρόντες ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς ο οποίος στην ολοκλήρωση της παράστασης απέδωσε εύσημα και δήλωσε ότι αυτό το ιστορικό και διδακτικό έργο πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να παιχτεί σε όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές του Δήμου Καλαβρύτων. Επίσης ξεχωριστές οι παρουσίες των κ Δημήτρη Κοντογιάννη Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, των Αντιδημάρχων κ. Χουλιάρα Δημήτρη και Βασίλη Καρρά, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ Μούσκα, της υπεύθυνης Πολιτισμού και δημοτική σύμβουλο Δήμου Καλαβρύτων κ. Ευτυχία Παπαναγιώτου, του Προέδρου του φιλοξενούντος Συλλόγου Σκεπαστού κ Τερζή, του Προέδρου του Α.Ο.Σκεπαστού κ Ντόκου πολλών προέδρων και εκπροσώπων συλλόγων και πολλών άλλων θεατών.
Οι άριστες εντυπώσεις αποτυπώθηκαν στα σχόλια των παρευρισκομένων και από τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δ.Βαρβιτσιώτης ανακοινώθηκε ότι αυτή είναι απλά η αρχή της Διασυλλογικής Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως η οποία έχει μεγάλο ορίζοντα έργου και προοπτικής. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε δημόσια τους κ Γεώργιο Παυλόπουλο για την δωρεάν προσφορά των καθισμάτων, όλα τα μέλη και τη Διοίκηση του συλλόγου Σκεπαστού για την στήριξη της προσπάθειας και την συνολική βοήθεια σε ότι χρειάστηκε.
Κλείνοντας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δημοσιευτεί στον τύπο ο προγραμματισμός των επόμενων παραστάσεων του ιστορικού έργου «Παπαφλέσσας».
pankalavritini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.