Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Με λαμπρότητα, παρουσία Παυλόπουλου το Αίγιο τίμησε την Παναγία Τρυπητή (ΦΩΤΟ)

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η πολιούχος του Αιγίου, Παναγία Τρυπητή, στο Ιερό Προσκύνημα της οποίας συνέρρευσαν το τελε...

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η πολιούχος του Αιγίου, Παναγία Τρυπητή, στο Ιερό Προσκύνημα της οποίας συνέρρευσαν το τελευταίο διήμερο χιλιάδες πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα Της και να ζητήσουν τη βοήθειά Της. Μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε τη σημερινή Θεία Λειτουργία, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε μαζί με τους επίσημους την λιτάνευση της Θαυματουργής Εικόνας μέχρι την πλατεία Αγίας Λαύρας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλειος Λεβέντης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι βουλευτές Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Νικόλαος Νικολόπουλος, οι δήμαρχοι Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Αθανάσιος Παναγόπουλος και Γεώργιος Λαζουράς, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.   
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες, οπότε και στο Ιερό Προσκύνημα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, συμπαραστατουμένου υπό των Μητροπολιτών Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου. 

Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεώργιος: «Ας έχουμε ως φυλαχτό την Παναγία που είναι πάντα δίπλα μας»
«Η Παναγία ήταν, είναι και θα είναι πάντα κοντά μας! Αυτό που εμείς οφείλουμε είναι να κάνουμε εκείνα τα βήματα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να ζούμε τη ζωή που προσφέρει ο Υιός Της. Η πίστη προς την Υπεραγία Θεοτόκο ομορφαίνει την ζωή μας, γαληνεύει την ψυχή μας. Η Θεοτόκος έρχεται να τονίσει σε όλους μας, ιδιαίτερα όμως στις μάνες και σε όλες τις γυναίκες, ότι το χρέος μας είναι να δώσουμε βιώματα σε μικρούς και μεγάλους. Κι αν δεν έχουμε πρέπει να τα αποκτήσουμε, διότι χωρίς αυτά τα ιερά βιώματα, χωρίς την πνευματική καλλιέργεια, χωρίς την προσπάθεια και τον αγώνα, θα στεκόμαστε απαθείς στην αποϊεροποίηση που επιχειρείται εδώ και χρόνια», ανέφερε  μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, που κατέληξε με τα εξής λόγια: «Πρέπει να έχουμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας φυλαγμένο πολύτιμο μαργαριτάρι και φυλαχτό την αίσθηση ότι η Θεοτόκος είναι κοντά μας, ότι ο αναστημένος Χριστός μάς υποσχέθηκε ότι θα είναι μαζί μας μέχρι τους έσχατους καιρούς. Και το μήνυμα της Μεγάλης Εβδομάδος αλλά και της Αναστάσεως του Κυρίου μας ασφαλώς είναι πολλαπλό, μεγάλο και θεολογικό. Αλλά πρωτίστως είναι το μήνυμα ότι ο Θεός είναι κοντά μας, μαζί μας, δεν είναι απόμακρος, δεν μας αφήνει στιγμή από κοντά Του». 
Ακολούθησε η Αγρυπνία, παρουσία πλήθους πιστών, η οποία τελείωσε περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα. 

Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος: «Η Παναγιά ας βοηθήσει το δύσμοιρο έθνος μας»
Σήμερα, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος (κήρυξε τον Θείο Λόγο), Πατρών κ. Χρυσόστομος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Καλαβρύτων - Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος. 
«Ο Κύριός μας με την Ανάστασή του μας χάρισε ζωή. Έπαψε να υπάρχει ο θάνατος, έπαψε να υπάρχει η λύπη και όλα πλέον είναι καινούργια μέσα στην αναστάσιμη χαρά. Η Παναγιά ας είναι λοιπόν βοήθεια όλων μας, ας είναι βοήθεια του καθενός μας, μα κυρίως του δύσμοιρου έθνους μας που ταλαιπωρείται και υποφέρει από πολλά δεινά και, δυστυχώς, από πολλούς από εμάς!», ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτου Βρεσθένης, λίγο πριν ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία. 

Έραιναν με ροδοπέταλα την Ιερά Εικόνα Της!
Περίπου στις 10.50π.μ.σε κλίμα κατάνυξης, ξεκίνησε η λιτάνευση της Θαυματουργής Εικόνας της Θεοτόκου, που ακολούθησε την καθιερωμένη διαδρομή (Ζωοδόχου Πηγής, Μιχαλοπούλου, Κλ. Οικονόμου, Ερμού, Ασημάκη Φωτήλα, Πλατεία Αγίας Λαύρας). Εκατοντάδες πιστοί ξεχύθηκαν στους δρόμους και πήραν θέση δεξιά και αριστερά για να παρακολουθήσουν την πομπή. Τιμές απέδωσαν αγήματα και των τριών Όπλων αλλά και της ΕΛ.ΑΣ., ενώ την πομπή πλαισίωσαν πλήθος Φιλαρμονικών, σχολικά και προσκοπικά τμήματα. Λίγο μετά τις 11.30π.μ. η πομπή έφθασε στην πλατεία Αγίας Λαύρας όπου αναπέμφθηκε δέηση. Ακολούθησε η σύντομη ομιλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ο οποίος ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες που συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις, καθώς και τους επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας που συνέρρευσαν στο Ιερό Προσκύνημα. Επίσης, θερμές ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντας τα εξής: «Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί τιμάτε με την παρουσία σας το Αίγιο μία τέτοια ημέρα και εύχομαι η Παναγία να σας φωτίζει για το καλό της χώρας μας».

Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος: «Η αθρόα προσέλευση του κόσμου στους ναούς είναι η πιο ηχηρή απάντηση σε όσους θέλουν να γκρεμίσουν τον Θεό από τις καρδιές μας»
Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία, δίδοντας μία ηχηρή απάντηση σε όσους απαξιώνουν σκοπίμως το μήνυμα της Αναστάσεως του Θεανθρώπου. Στην ομιλία του τόνισε πως «η χάρις τής Παναγίας μάς αγκαλιάζει όλους αφού μας αξίωσε να έρθουμε εδώ να δοξάσουμε το όνομά Της και τον Αναστάντα Κύριο». Και συνέχισε ως εξής: «Η Ανάσταση του Κυρίου είναι η νίκη της ζωής εναντίον του θανάτου και ο ελληνικός λαός έχει βαθιά χαραγμένη την πίστη. Οι Έλληνες όπου γης εόρτασαν το Πάσχα δηλώνοντας για μία ακόμη φορά την Ορθόδοξη ταυτότητα και την προσήλωση στις αιώνιες αξίες και παραδόσεις, όπως τις παραλάβαμε από τους Αγίους Αποστόλους, τους Αγίους Πατέρες, τους Αγίους Μάρτυρες, από τους πατέρες μας που μας άφησαν το κερί της Αναστάσεως αναμμένο και έχουμε υποχρέωση να το διατηρήσουμε έτσι όπως μας το έδωσαν ως ιερά παρακαταθήκη μέχρι της συντελείας του αιώνος». Καταλήγοντας ο κ. Χρυσόστομος είπε: «Για μας τους Έλληνες, η Ορθοδοξία και η Πίστη στον Αναστάντα Κύριο δεν είναι μία αξία απλώς πολιτιστική. Η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι κάποιο φως ή κάποια φωτιά, όπως είπαν αναιδέστατα κάποιοι προ ολίγων ημερών. Αντιθέτως, η Ανάσταση του Χριστού είναι αυτός ο λόγος της υπάρξεώς μας, το φως της ζωής μας. Η αθρόα προσέλευση του κόσμου στους ναούς και η προσευχή είναι η πιο ηχηρή απάντηση σε όσους θέλουν να γκρεμίσουν τον Θεό από τις καρδιές των ανθρώπων και να οδηγήσουν τον άνθρωπο στην απελπισία. Ενωμένοι εν πνεύματι του Αναστάντος Χριστού να αντιμετωπίσουμε τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την Ιστορία, τον Πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και την πνευματική μας ακεραιότητα. Παρακαλούμε την Παναγία Τρυπητή μέσα από την καρδιά μας, να μας βοηθήσει σε αυτή την ώρα, να βοηθήσει τον λαό μας στην αδυναμία του, να φανεί δυνατός στην πενία του, να βρει στήριγμα στον πόνο, στην απελπισία να βρει την ουράνια ελπίδα, στη δύσκολη πορεία του τον προορισμό, να φωτίσει τα παιδιά μας ώστε να βρουν το δρόμο τής σωτηρίας».
Την ικανοποίησή του για την προσέλευση των πιστών στους ναούς εξέφρασε λίγο αργότερα σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, λέγοντας: «Ο κόσμος δεν έχει χάσει την πίστη του! Αυτές τις ημέρες γέμισε τις εκκλησίες! Είδα όλες τις ηλικίες, νέους, ηλικιωμένους, μητέρες με τα παιδιά στην αγκαλιά. Μου έκανε εντύπωση η ευλάβειά τους».
Κατόπιν και ενώ οι καμπάνες των γύρω Ιερών Ναών χτυπούσαν χαρμόσυνα η Ιερή Εικόνα τοποθετήθηκε σε ανοικτό στρατιωτικό όχημα διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης, όπου εκατοντάδες πιστοί με ευλάβεια και συγκίνηση απέδωσαν τιμές στην Προστάτιδα της πόλεώς μας κρατώντας αναμμένα κεριά και ραίνοντας τους δρόμους με ροδοπέταλα.

Δήμαρχος Αιγιάλειας Αθ. Παναγόπουλος: «Η Παναγία Τρυπητή αποτυπώνει τον άρρηκτο δεσμό τής θρησκευτικής μας ταυτότητας με το Αίγιο»
Ακολούθησε δεξίωση για τους επίσημους προσκεκλημένους, στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό. Ο δήμαρχος, κατά την ομιλία του, αποκάλυψε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον συνδέουν ακατάλυτοι πνευματικοί δεσμοί που ενισχύονται φέτος με την παρουσία του στην γιορτή, ευχαριστώντας τον θερμά. «Η Παναγία Τρυπητή αποτυπώνει τον άρρηκτο δεσμό τής θρησκευτικής μας ταυτότητας με την πόλη του Αιγίου και είναι ο δεσμός που μας διδάσκει και μας διαφωτίζει σήμερα και θα μας χαρακτηρίζει στο μέλλον. Ο φετινός εορτασμός μάς βρίσκει σε μία νέα συγκυρία και μπροστά στις προκλήσεις της νέας πραγματικότητας που θέλουμε να φέρουμε στην Αιγιάλεια. Οι ευκαιρίες υπάρχουν, αρκεί όλοι μαζί να τις δημιουργήσουμε και να τις υποστηρίξουμε με συγκεκριμένες στρατηγικές και πλάνα ανάπτυξης. Για μας η Αιγιάλεια ήταν, είναι και θα είναι ένα θησαυροφυλάκιο διαφύλαξης άυλων αξιών και σπάνιων παρακαταθηκών που θέλουμε να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές στο ακέραιο μαζί με τη θρησκευτική και εθνική μας ταυτότητα και παράδοση», σημείωσε στην ομιλία του ο Αθανάσιος Παναγόπουλος. 

Προκ. Παυλόπουλος: «Ενωμένοι οι Έλληνες πάντα πετυχαίνουμε!»
Τις θερμές ευχαριστίες του γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να παραστεί σε αυτή την τόσο σημαντική γιορτή, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, μοιραζόμενος με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους τις σκέψεις του. Μίλησε για την ιστορικότητα της Αιγιάλειας, για έναν τόπο που βαδίζει το δρόμο του παρά τις δυσκολίες, για την αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια των κατοίκων του που υπερασπίζονται την προοπτική του τόπου τους. «Η γιορτή τής Παναγιάς ως Ζωοδόχου Πηγής, είναι πηγή έμπνευσης για εμάς τους Έλληνες αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη μας στην οποία ανήκουμε αμετάκλητα και οριστικά στηρίζεται, σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό, την Ιστορία και την προοπτική της, στον πυλώνα της Χριστιανοσύνης. Στον πυλώνα που καλλιεργεί τις αρχές της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της συνύπαρξης των λαών. Αυτή η μεγάλη μας οικογένεια διέρχεται μία κρίση. Οφείλει μέσα στον ταραγμένο κόσμο να αναλογιστεί την αποστολή της και το μέλλον της. Για να το πράξει αυτό, πρέπει να στηριχθεί στις ρίζες από τις οποίες ξεκίνησε». Αναφέρθηκε ακόμη στον καταλυτικό ρόλο της Ελλάδας για την πορεία της Ευρώπης, μέσα από την αλληλεγγύη, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση των προσφύγων. Όπως είπε, «βλέπουμε την Ελλάδα να υπερασπίζεται την θέση της στην Ευρώπη αλλά και την ίδια την Ευρώπη, με τεράστιες θυσίες. Είναι ανάγκη να βγούμε από αυτή την βαθιά κρίση που έχει σημαδέψει ολόκληρες γενιές πλέον και πρέπει να υπάρξει αυτή τη στιγμή κατανόηση και αλληλεγγύη προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως η Ελλάδα χρειάζεται και υπεράσπιση. Μέσα από τον ευρωπαϊκό μας δρόμο να βαδίζουμε με την στήριξη που δικαιούμαστε. Η Ευρώπη οφείλει στο σημείο αυτό και για την δική της μοίρα να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιτρέψουμε σε κανέναν να απειλήσει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Ό,τι πετύχαμε το πετύχαμε επειδή ήμασταν ενωμένοι. Αυτό θα πράξουμε και τώρα. Είμαστε προσηλωμένοι στις αρχές μας και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποστείλουμε τη σημαία!», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο κ. Παυλόπουλος. 

Το «όνειρο ζωής» τού Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου
Λίγο πριν το τέλος τής δεξίωσης ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανακαίνισης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής, ζητώντας το έμπρακτο ενδιαφέρον των αρμοδίων. Μάλιστα, ανέφερε πως για τον ίδιο αποτελεί «όνειρο ζωής» να… νοικοκυρέψει το σπίτι της Παναγίας, προτού αποχωρήσει από τη θέση του Μητροπολίτη. Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε πως μέσα στον προσεχή Οκτώβριο πρόκειται να γίνει αναθεώρηση των προγραμμάτων, όπου και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης της ανακαίνισης του Ιερού Προσκυνήματος σε κάποιο πρόγραμμα.

















Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.