HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΔΡΟΒΟΛΟΒΟ: ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Π.Π.ΓΕΡΜΑΝΟ «ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ»

Τις εκδηλώσεις πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών, μαζί με την Τοπική Κοινότητα Καμενιάνων και τους λοιπο...

Τις εκδηλώσεις πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών, μαζί με την Τοπική Κοινότητα Καμενιάνων και τους λοιπούς φορείς των χωριών.
Λαμπίρισε η φουστανέλα, αντιλάλησαν οι βουνοκορφές της Καπρίβαινας, σείστηκε σύγκορμος ο βράχος της Παναγιάς Δροβολοβού, ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας μας κατέλαβαν όλους στις εκδηλώσεις τιμής για τον Π. Π. Γερμανό, που έγιναν εκεί στις 21-4-2017.
Τα λόγια είναι μικρά για να περιγράψουν το μεγαλείο των εκδηλώσεων, σ’ αυτό τον μαγευτικό, λατρευτικό και ιστορικό χώρο που «ξαναζωντάνεψε το εικοσιένα».
Κοσμοσυρροή με πλήθος επισήμων προσκεκλημένων και επισκεπτών κατέκλυσε το βράχο και τον πανηγυρίζοντα σπηλαιώδη ναό της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής Δροβολοβού για να τιμήσει την Παναγία μας, αλλά και τον Εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανό που τα βήματά του είναι ακόμη νωπά σε τούτο τον ιστορικό τόπο.
Τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Λαζουρά εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας κ. Χαρά Γεωργακοπούλου, ενώ παρευρέθηκαν ακόμη η Δημοτική Σύμβουλος αρμόδια για θέματα Πολιτισμού κ. Ευτυχία Παπαναγιώτου απ το Σκεπαστό, η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου κ. Χρύσα Παπαδάτου, ενώ την μείζονα αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Θεόδωρος Τακτικός.
Παρευρέθησαν ακόμη ο κ. Σπήλιος Μπαλαφούτας ως εκπρόσωπος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, με πολυπληθή αντιπροσωπεία από το Δ. Σ. του Συλλόγου Καρνεσιωτών.
Ήταν ακόμη μαζί μας ο κ. Σπύρος Λάμπος, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμενιάνων που ισότιμο οικισμό του αποτελεί το Δροβολοβό, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δεσινού κ. Διαμάντω Αθανασοπούλου, καθώς και οι τ. πρόεδροι Δεσινού και Καλιφωνίου κ. Ζαγαρέλος και Σπυρόπουλος, ο Προϊστάμενος Υγειονομικού της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδος κ. Θεόδωρος Λάμπος, όπως μέλη πολλών Συλλόγων και άλλων φορέων και πλήθος κόσμου απ τα γύρω χωριά και απ την Πάτρα. Μήνυμα απέστειλε και ο Δήμος Γορτυνίας, απ την ιστορική Δημητσάνα-γενέτειρα του Π. Π. Γερμανού-μέσω του αρμόδιου Δημοτικού Συμβούλου κ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου εκ μέρους και του Δημάρχου του προαναφερόμενου Δήμου.

Η παρουσία, η λαμπρότητα και μεγαλείο που προσέδωσε στην εκδήλωση το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας» μαζί με την ασυναγώνιστη πρόεδρό του κ. Γεωργία Χασαποπούλου, ήταν άνευ προηγουμένου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μαζί με τα παιδιά προσήλθαν ακόμη πολλοί Κερτεζίτες και μαζί ο εφημέριος του χωριού. Σ’ αυτούς εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ απ τα βάθη της καρδιάς μας, ένα ευχαριστώ που δεν μπορεί να εκφραστεί με απλά λόγια. 
Την Θεία λειτουργία και το τρισάγιο τέλεσε με λαμπρότητα ο εφημέριος μας π. Νικόλαος Σωτηρόπουλος.
Έγιναν στη συνέχεια καταθέσεις στεφανιών-στο μνημείο του Εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανού που έχουμε φτιάξει εκεί-και χαιρετισμοί απ τους επισήμους,
Κεντρικός ομιλητής ήταν o πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, ενώ ποίημα του ιδίου απήγγειλε ο καθηγητής οικονομικών Θεοδ. Ρηγόπουλος. 

Ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών ευχαριστεί: 
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, επώνυμους ή μη. Ευχαριστούμε ακόμα τις αρχοντονοικοκυρές του Δροβολοβού που υπερέβαλλαν εαυτούς για την φιλοξενία των προσκεκλημένων, τον ψήστη Γεώργιο Αθανασόπουλο απ τους Καμενιάνους, καθώς και τους χορηγούς ενίσχυσης του ναού κ. Χρήστο Χαρ. Κυριακόπουλο από Καμενιάνους και Γεώργιο Σ. Λάμπο απ το Δροβολοβό για την προσφορά αμνοεριφίων, αλλά και τους χορηγούς οίνου για τα της εκδήλωσης, κ. Γεώργιο Παναγιωτόπουλο από Τριπόταμα και τον Αντιπρόεδρο του συλλόγου μας Αλέξανδρο Σταθόπουλο. Πολλές ευχαριστίες και στην οικογένεια του προέδρου Σπύρου Λάμπου για την όλη βοήθεια.
Εκφράζοντες γι’ άλλη μια φορά τις θερμές μας ευχαριστίες προς όλους, παραθέτουμε απόσπασμα της ομιλίας για τον Εθνεγέρτη, καθώς και το σχετικό ποίημα.

«Πανηγυρικός λόγος προς τιμήν του Π. Π. Γερμανού, στο Σπήλαιο της Παναγίας Δροβολοβού Καλαβρύτων.
Από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη
Δροβολοβό 21 - 4 - 2017
Yψηλοί – εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, ευλαβέστατοι τιμητές της σημερινής εκδηλώσεως,
«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ- ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ»
Για τη σημερινή γιορτή της Παναγίας μας που γιορτάσαμε με ξεχωριστή λαμπρότητα σήμερα.
Με ιδιαίτερα συναισθήματα πατριωτισμού ιστορικού χρέους για τους ήρωες προγόνους μας και συγκίνησης για την πολυπληθή συμμετοχή σας, σας καλωσορίζουμε σήμερα εδώ στον ιστορικό τούτο βράχο, και στον σπηλαιώδη ναό της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής Δροβολοβού. Έναν ιερό λατρευτικό χώρο από την αρχαιότητα ακόμη αλλά και μέχρι τις μέρες μας.
Παράλληλα όμως έναν χώρο ιστορικό, ένα κάστρο σμίλευσης των ιδανικών, των υπέρ πίστεως και πατρίδoς αγώνων του έθνους μας.
Έναν χώρο γεμάτο ιστορία και αγιότητα, όπου τα νωπά ακόμη βήματα των υπέρ ελευθερίας αγωνιστών της πατρίδας μας, έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους εδώ πλησίον, στις πολεμίστρες που σώζονται από το 1821, αλλά και σε αυτή την κόγχη του βράχου που γράφτηκε ένα ακόμη «ΟΧΙ» στα κατοπινά χρόνια το 1940, όταν έτεροι εχθροί επιβουλευόντουσαν την πατρίδα μας.
Έναν χώρο που μπορεί ν’ αποτελέσει το νέο ξεκίνημα, την καυτερή λάβα μιας ηφαιστειώδους έκρηξης του λαού μας για να πούμε κι εμείς ένα καινούριο «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» στις μέρες μας, σε κείνους που προσπαθούν να καθυποτάξουν την πατρίδα μας με οικονομικά ή άλλα μέσα.
Σ΄ αυτόν τον ιερό-λατρευτικό και ιστορικό τόπο, τιμούμε σήμερα τον εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανό, που πρώτος ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στην Αγία Λαύρα και όρκισε σ αυτό τα παλληκάρια, τους δικούς μας προγόνους-αγωνιστές, με το σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ». Έτσι η περιοχή των Καλαβρύτων, πρώτη απελευθερωθείσα περιοχή απ όλη την Ελλάδα -21 Μάρτη- 1821, απετέλεσε το σύμβολο και άναψε το φυτίλι της λευτεριάς σ όλη την Πελοπόννησο και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τιμούμε ακόμη τον Π. Π. Γερμανό για τους υπέρ ελευθερίας αγώνες του, κατά τους οποίους τα χωριά μας κατείχαν πρωτεύοντα ρόλο, καθότι οι πρόγονοί μας συνδέονταν στενά μετά πολλών πρωτεργατών, αθλητών της ελευθερίας μας, αλλά και με αυτόν τον λαμπρό ιεράρχη.
Ως γνωστόν όμως κάποιοι του φέρθηκαν άπρεπα τότε και κακοπάθησε από Έλληνες, μάλιστα κάποιοι αποδομητές της ιστορίας μας έχουν παραλάβει την σκυτάλη από εκείνους και στις μέρες μας και αμφισβητούν την ιστορία μας. Εμείς όμως τους αγνοούμε και βαδίζουμε μπροστά!!
Στην ανθρωπότητα, ως γνωστόν λειτουργούν νόμοι πνευματικοί και κατ αυτούς, όσοι λαοί λησμονούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να εξαφανισθούν.
Σχολιάζοντες τα της Ελληνικής επαναστάσεως του 1821, παρατηρούμε μετά λύπης, ότι ακόμη δεν έχει γίνει πλήρης και αντικειμενική αποτίμηση της εργασίας και της αξίας της.
Αντίθετα μάλιστα έχει γίνει στόχος υποβάθμισης, περιθωριοποίησης και αμφισβήτησης ακόμα, εκ μέρους κάποιων δήθεν προοδευτικών και εθνομηδενιστών, στο πλαίσιο μιας ιδεολογικοπολιτικής σαλαμοποίησης.
Όμως αγαπητοί μου –η ιστορία- αξίζει να τονίσουμε μια φορά γράφεται, και δεν προσαρμόζεται σε εφήμερες αντιλήψεις και σε σύγχρονα ιδεολογικά ρεύματα.
Η Επανάσταση του 1821 είναι μεγάλος σταθμός στην πορεία του έθνους μας. Σταθμός ανεφοδιασμού ιδανικών για τις επόμενες γενιές και ειδικότερα σήμερα που συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές και ανακατατάξεις στον ρουν της ιστορίας μας.
Η εκκλησία μας πρώτη προσέφερε αίμα για τον Ελληνικό λαό. Ολόκληρη η πατριαρχική σύναξη μαζί με τον Πατριάρχη Άγιο Γρηγόριο τον Ε΄, προσεφέρθη στο βωμό της Ελευθερίας.
Ο Άγιος Γρηγόριος Ε΄, απαγχονίστηκε απ τους τούρκους ως υποκινητής της εξέγερσης των Ελλήνων και συγκεκριμένα για τα γεγονότα των Καλαβρύτων.
Ο Εθνεγέρτης Π.Π. Γερμανός αναβαπτίσθηκε στο λουτρό του αίματος των Νεομαρτύρων που με την άθλησή τους στάθηκαν ανάχωμα και κράτησαν ζωντανή την πίστη μας, τη χριστιανική μας πίστη, που πάνω εκεί στηρίχτηκε και επενδύθηκε η ιδέα και η πραγμάτωση της ελευθερίας μας μετά από τετρακόσια χρόνια τούρκικης σκλαβιάς.
Μας είναι γνωστή στη συνέχεια η συμμετοχή του στη σύσκεψη της Βοστίτσας (Αιγίου) 26 Ιανουαρίου 1821, καθώς και η ορκωμοσία των αγωνιστών της περιοχής στην Αγία Λαύρα στις 17 Μαρτίου 1821, εορτή του Αγίου Αλεξίου, κατά την οποία εορτή πανηγύριζε η Μονή.
Με την ευκαιρία της αναφοράς μας στα γεγονότα της Έναρξης της Επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα και τα Καλάβρυτα. Απαντώντας παράλληλα και στους αισχρούς παραχαράκτες και διαστρεβλωτές της ιστορίας μας, σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει τα προλεχθέντα και στο οποίο στοιχείο ίσως να μην έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα μέχρι τώρα.
Yπάρχει ένα μήνυμα που εστάλει από τα Καλάβρυτα στις 19 Μαρτίου 1821, στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και αναφέρει: «Εξοχότατε Α.Μ, χθες ετελέσθη το στεφάνωμα και έστω εις γνώσιν σας».
Καλάβρυτα 19 Μαρτίου 1821
Υπογραφαί:
Νικ. Χριστοδούλου Σολιώτης
Ασημ. Σκαλτσάς
(Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τόμος ΙΒ, σελ. 82 )
Εδώ είναι σαφές ότι η λέξη στεφάνωμα έχει συμβολικό νόημα, προφανώς ότι κηρύχτηκε η επανάσταση και ότι απελευθερώθηκαν τα Καλάβρυτα.
Περί δε του ιδιαίτερου συνδέσμου του Π.Π. Γερμανού με τα χωριά μας και τους εδώ αγωνιστές διασώζονται πολλά: «Μετά του Αγριδίου υφίστατο κάποιος σύνδεσμος, σύμφωνα με καταγεγραμμένες ιστορικές πηγές, όπως μας αναφέρει ο αοίδιμος πρωθιερέας και ιστοριοδίφης π. Νικόλαος Παπαδόπουλος από το γειτονικό μας Δεσινό. Ο Π. Π. Γερμανός, είχε στεφανώσει, λαϊκός, τον Σπηλιώτην Παπασπηλιωτόπουλον εξ’ Αγριδίου, μετέπειτα εφημέριον του χωρίου. Προσέτι εβάπτισε, κατά τοπικήν συνήθειαν, τον υιόν αυτού, πιθανώς πρωτότοκον ΓΕΡΜΑΝΟΝ Παπασπηλιωτόπουλον, βραδύτερον ηγούμενον της ιεράς Μονής Χρυσοποδαριτίσσης. Ο ηγούμενος είχε κτήματα και οικίαν εις Μαπρακουμάδι Χαλανδρίτσης Πατρών. Το εν τω ιερώ Ναώ του Αγριδίου κυτίον των ιερών λειψάνων του αγίου Μοδέστου, περιελθόν εκ δωρεάς του εφημερίου Θεοδώρου Θεοδώρου Παπαθεωδώρου ιερέως και δημοδιδασκάλου (+1946) ήτο του Ηγουμένου Γερμανού, ούτινος οικία ήτο η νυν κατοικία του εφημερίου Αγριδίου Παπα Χαραλάμπους Φωτοπούλου»
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκτός από συγγενείς - ο Π.Π. Γερμανός – είχε και έμπιστους στα χωριά μας.
Ο σύνδεσμος του Π.Π. Γερμανού μετά πολλών ιερωμένων και αγωνιστών των Καμενιάνων Δροβολοβού και Δεσινού, καθώς και
με τον Καμενιανίτη οπλαρχηγό, στρατολόγο και εκπαιδευτή των αγωνιστών του τ. Δήμου Αροανίας Χρήστο-Ξενοχρήστο Νικολόπουλο – του οποίου έχω την τιμή να είμαι απόγονος - ήταν αρκετά στενός καθότι ο Ξενοχρήστος πέραν των άλλων είχε και αδελφό μοναχό στην Αγία Λαύρα. Αυτός ο μεγάλος εθνεγέρτης μάλιστα, αναφέρει τον ηρωικό τραυματισμό και τον ένδοξο θάνατο του ήρωα- στη μάχη του Πουρναροκάστρου της Πάτρας το Σεπτέμβριο του 1822 – στ΄απομνημονεύματά του.
Διασώζεται καταγεγραμμένο ότι, εις την μεταξύ Σοποτού και Αγριδίου ευρισκομένη Ι. Μονή Φανερωμένης, διανυκτέρευσε ο Π.Π. Γερμανός, διερχόμενος από εκεί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα.
Η διέλευση του ενδόξου ιεράρχη απ τα χωριά μας, λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία των αγωνιστών στην Αγία Λαύρα στην οποία συμμετείχε και ο Ξενοχρήστος με ομάδα αγωνιστών απ τα χωριά μας, ήταν συνδεδεμένη με το εναρκτήριο σάλπισμα και το κάλεσμα για τον μεγάλο ξεσηκωμό που επακολούθησε λίγες μέρες μετά, 17 Μαρτίου, ανήμερα τα Αγιαλεξιού που γιόρταζε το μοναστήρι.
Ο πρωταθλητής τούτος της Ελευθερίας Π.Π. Γερμανός, υπέστη δυστυχώς μεγάλη δοκιμασία κατά τον εμφύλιο σπαραγμό των Ελλήνων. Με εντολή του Κωλέττη και Γκούρα, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 1825 στη Μονή Χρυσοποδαριτίσσης Νεζερών υπό του φρουράρχου Χλουμουτσίου Γαστούνης Νικολέτου Σοφιανοπούλου Σοποτινού.
Θέλω να μου συγχωρήσετε αγαπητοί μου την εκτεταμένη αναφορά μου σε κάποια γεγονότα, αλλά ακούγονται για πρώτη φορά.
Ας δούμε όμως πως περιγράφει στ΄απομνημονεύματά του ο γραμματέας, απομνημονευματογράφος και υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη, Φώτιος Χρυσανθόπουλος ή Φωτάκος, το από εδώ πέρασμα του Π. Π. Γερμανού και την προσωρινή φυλάκισή του εδώ στο Δροβολοβό. Στο ιστορικό τούτο σπήλαιο όπως γνωρίζουμε.
«…. Τον δε ιεράρχην Γερμανόν, αφού προηγουμένως του επήραν όλο το χρηματικόν ποσόν, τα λοιπά πολύτιμα πράγματα, ως και τα αρχιερατικά του ενδύματα όσα τυχόν είχε εκεί, και τα ζώα του ακόμη, αφού τον έδεσεν ο Νικολέτος, έπειτα τον επήρε και τον έφερε όπου αυτός ήθελε, και με όλην τη συνοδεία του έφθασε στο χωρίον Δροβολοβόν. Εκεί αφήκε τον αρχιερέα και τους στρατιώτες του να τον φυλάττουν, και αυτός επήγε εις το Σοπωτόν προς αντάμωσιν της γυναικός του, και δια να αφήσει εις το σπίτι του όλη την πλούσια αρπαγήν, την οποία άρπασε από τον αρχιερέα και την Μονήν….».
Αναφέρει επίσης ο Σπηλιάδης[3]: «Ο Γγούρας, ή ο Κωλέττης, θέλων να κακοποιήση και τον αρχιερέα Π. Πατρών, την 21 Ιανουαρίου στέλνει στρατιώτας εις τα Νεζερά και τον συλλαμβάνει και τον βιάζει να περπατήση πεζός έως την Γαστούνην, περιφρονήσας ούτω τον ιεράρχην εκείνον, όστις ύψωσε πρώτος μετά του Ζαΐμη και του Λόντου την σημαίαν της Ελευθερίας. Έπειτα τον απέλυσε κατά διαταγήν ίσως της Κυβερνήσεως…».
Tα ίδια περίπου αναφέρει και ο Ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, ο οποίος παραθέτει και την μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα Βερροίου, ανεψιού του- Δροβολοβίτη αγωνιστή και κατηχητή της Φιλικής Εταιρίας- Αντωνίου Τσούνη από την αδελφή του Μαρία.
Ο Καμπούρογλου, σε σύγγραμμά του (σ. 98-99) αναφέρει τα εξής: «Σχετικώς προς τη σύλληψιν και τα δεινοπαθήματα αυτού, ευτυχώς έχομεν να προσθέσωμεν νέα τινά. Εις το Ιστορικόν Αρχείον της Εθν. Βιβλιοθήκης[5] περιεσώθη σχετική έκθεσις του Σ. Ι. Βερίου[6], έχουσα ως εξής: Περί τα τέλη του 1825[7] αρχάς του χειμώνος, απέρασεν από το χωρίον καλούμενον Δροβολοτόν του Α. Τζούνη[8], επαρχίας Καλαβρύτων (Κυλληνίας) ο Νικολέτος Σοφιανόπουλος[9] με ένα μέρος στρατιωτών φέρων μαζί του τον επίσκοπον Παλαιών Πατρών κύριον Γερμανόν, τον οποίον εσυνέλαβον εις ένα μοναστήριον των Νεζερών δια διαταγής του Στρατηγού Γκούρα, ως κακούργον. και ως τοιούτον τον έφερναν πεζόν εις Δροβολοτόν και τον εφύλαττον μήπως φύγη. Ο πατήρ μου και η μήτηρ μου εσέβοντο πολύ τον ειρημένον κ. Γερμανόν. δια τούτο η μήτηρ μου Μαρία, αδελφή του Α. Τζούνη, εκάθησεν όλην την νύκτα και έκαμε επίτηδες παξιμάδι δια να το δώση κρυφίως εις τον Κύριον Γερμανόν δια τον δρόμον. Ο δε πατήρ μου επιθυμούσε να δώση το άλογόν του εις τον Κύριον Γερμανόν, να υπάγη και ο ίδιος εις Δίβρην, αλλά φοβούμενος μήπως υποφέρει εις τον δρόμον από τους στρατιώτας, διότι εθεωρείτο ως αντάρτης, έκρινε εύλογον να στείλη με έως την Δίβρην, δίδοντάς με και εν γράμμα προς τον εκεί αδελφόν του Ασ. Βέριον, να περιποιηθή όπως ημπορέση τον Σ. Γερμανόν. Τέλος ανεχωρήσαμεν από το Δροβολοτόν προς το μεσημέριον και εφθάσαμεν εις την Νουσάν χωρίον της Κυλληνίας. Εις όλον το διάστημα της οδοιπορίας έβρεχεν επάνω μας χιονόνερον. Την ακόλουθον ημέραν ανεχωρήσαμεν από Δίβρην όπου εφθάσαμεν ενωρίς. Εις διάφορα μέρη του δρόμου ήτον αναγκασμένος να περιπατή πεζός ο Σ. Γερμανός, επειδή ο δρόμος ήτο χιονοσκέπαστος. Πριν αναχωρήσω από την Δίβρην επήγα να ασπασθώ την χείραν του Σ. Γερμανού. αφού μ’ έδωκε τας ευλογίας του, με είπε προς τούτοις. να ιπώ εις τους γονείς μου απείρους ευχαριστήσεις. Μετά παρέλευσιν πολλών ημερών εμάθαμεν εις το Δροβολοτόν, ότι τον υπήγον εις την Γαστούνην, όπου ήτον ο Γκούρας· εκεί έλγαν, ότι έπαθε πολλά από την κακομεταχείρησιν των Στρατιωτών. Κατ’ εκείνας τας ημέρας ω! του θαύματος! Ενώ ο κ. Σοφιανόπουλος έχαιρεν άκραν υγεία, εξεκενώθη όλον του το αίμα από λυσεντερίαν και εντός τεσσάρων ημερών απέθανε. Το αιφνίδιον τούτο συμβάν έφερε τον Γκούραν και τους Στρατιώτας εις συναίσθησιν και έπαυσαν από του να κακομεταχειρίζωνται. φοβούμενοι μήπως πάθουν τα αυτά και εκείνοι./ Σ. Ι. Βέριος».
Ο Π.Π. Γερμανός κατά την αποχώρησή του απ το Δροβολοβό ευλόγησε τους κατοίκους των τριών χωριών για τις φροντίδες και την αγάπη που του έδειξαν. Ο αείμνηστος ιστοριοδίφης πρωθιερέας π. Νικόλαος Παπαδόπουλος αναφέρει:
«Τούτο είναι πασίγνωστον εις τους εκεί κατοίκους, και μέχρι σήμερον φέρονται εις το στόμα των πέριξ του Δροβολοβού κατοίκων των χωρίων Δεσινού και Καμενιάνων, η ευγένεια, το ανεξίκακον και αι ευλογίαι του Γερμανού , προς τους σπεύσαντας, οπαδούς και μη του Ζαΐμη, να περιποιηθώσιν αυτόν».
Σε ανάμνηση λοιπόν και αυτού του γεγονότος, αλλά και διακατεχόμενοι επιπρόσθετα από αισθήματα σεβασμού, βαθιάς ευγνωμοσύνης, στον Π.Π. Γερμανό και σε όλους τους αγωνιστές της Ελευθερίας της πατρίδας μας, αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον πρωταθλητή τούτου του αγώνα, εδώ στον ιστορικό-λατρευτικό αυτό χώρο, στο ένδοξο και φιλόξενο Δροβολοβό, στο χώρο της φυλάκισής του από εμφύλια στρατεύματα, ξένα όμως προς τα χωριά μας Καμενιάνοι, Δροβολοβό και Δεσινό. Μαζί με αυτόν τιμούμε και όλους τους ήρωες προγόνους μας – εντόπιους αλλά και απ όλη την Καλαβρυτινή πατρίδα μας και την Ελλάδα - που έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά μας το 1821.
Για το σκοπό αυτό συγκροτήσαμε ειδική εθελοντική επιτροπή πριν έξι περίπου χρόνια, αποτελούμενη από τους έγκριτους συμπατριώτες μας:
Τον ομιλούντα Κωνσταντίνο Νικολόπουλο - Καμενιανίτη, τον Δροβολοβίτη Αλέξανδρο Σταθόπουλο, τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Καμενιάνων Σπυρίδωνα Λάμπο, τον τότε πρόεδρο και νυν γραμματέα του Συνδέσμου μας Καμενιανιτών - Δροβολοβιτών – Δεσινιωτών Γεώργιο Φωτόπουλο, τον εκκλησιαστικό σύμβουλο Δροβολοβού Ιωάννη Αθανασόπουλο, και τον Δεσινιώτη Βασίλειο Ηλιόπουλο.
Ως Αριστίνδην μέλος ορίσθηκε ο αυτάδελφός μου Καμενιανίτης πρώην Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γ. Μάξιμος Ιβηρίτης Νικολόπουλος, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο χορηγός κατασκευής της αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν του ιεράρχου. Από δε τα ιστορικά βιβλία του λόγιου μοναχού Γ. Μαξίμου αντλήσαμε αρκετά τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία από τα παρατεθέντα ανωτέρω. Θέλω εδώ να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του για την σημερινή εκδήλωση, καθώς και τις ευλογίες του.
Η εκδήλωση αυτή αγαπητοί μου είναι πλέον θεσμοθετημένη και έχει αποφασιστεί να γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα για να κρατάμε ζωντανές τις συνειδήσεις των ανθρώπων για την αγαπημένη μας πατρίδα. Δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει εμφυλιοπολεμικά συναισθήματα. Τουναντίον μάλιστα θέλει να αποτρέψει κάθε τέτοιο γεγονός στο μέλλον. Ειδικότερα οι φετινές εκδηλώσεις είναι ενταγμένες στις πανελλήνιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια απ την απελευθέρωση της πατρίδας μας που έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται στη χώρα μας με αποκορύφωμα το 2021.
Υποκλινόμενοι σήμερα στην εικόνα της Παναγίας μας, αλλά και στη γαλανόλευκη που τοποθέτησαν λεβέντες συντοπίτες μας στην κορυφή αυτού του ιερού βράχου… σαν αιώνιο σύμβολο της αδούλωτης θέλησης των κατοίκων αυτού του τόπου…. Μεταφέρουμε μηνύματα αντίστασης του λαού μας σε κάθε επιβουλή!!
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπατριώτες.
Η πραγματική αξία ενός λαού δεν μετριέται με το πόσους σοφούς ή ήρωες παρήγαγε, αλλά από την αναγνώριση της αξίας τους, το σεβασμό προς αυτούς και την μνήμη τους.
Κι εμείς οι Καλαβρυτινοί, οι Καμενιανίτες – Δροβολοβίτες και Δεσινιώτες, με όλους τους παρισταμένους φίλους σήμερα εδώ, τιμούμε τους αγωνιστές της ελευθερίας μας, τιμούμε κάθε υπερασπιστή των ιερών και των οσίων της φυλής των Ελλήνων, τιμούμε και δοξάζουμε τον Εθνεγέρτη Π.Π. Γερμανό.
Αοίδιμε ιεράρχη Γερμανέ, πανηγυρίζοντες σήμερα εδώ στο ιστορικό Δροβολοβό – ισότιμο οικισμό της Τοπικής Κοινότητας Καμενιάνων – τιμούμε τη μνήμη σου, τους «υπέρ πίστεως και πατρίδος» αγώνες σου, και κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στην αγιασμένη μορφή σου.
Σε ευχαριστούμε για ότι προσέφερες για την πατρίδα.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!!! ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!!!!
Αγαπητοί μου,
Πριν κλείσω τη σημερινή μου ομιλία θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα - απάντηση στους σύγχρονους αποδομητές της ιστορίας μας, όπου αυτοί υπάρχουν - από δημοσιευμένο άρθρο του έγκριτου ιστορικού ερευνητή Αθανασίου Τζώρτζη από το χωριό Γκέρμπεσι ( Προφήτης Ηλίας Καλαβρύτων), το οποίο θέλω να κρατήσετε.
«Στους Δροβολοβίτες και τους κοντοχωριανούς τους Καμενιανίτες και Δεσινιώτες θέλω να ειπώ ότι θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για τους αγώνες των προγόνων τους, οι οποίοι με όπλο το καρυοφύλλι, το γιαταγάνι αλλά και την πένα τους, συνέβαλλαν στην απελευθέρωση της χώρας, αλλά και για τους αγώνες των νεωτέρων συμπατριωτών τους οι οποίοι με όπλα τη γραφίδα και την αγάπη για τον τόπο τους, πασχίζουν να τον αναδείξουν με κάθε τρόπο και να φέρουν στο προσκήνιο την ιστορία του».
Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Αθανάσιο Τζώρτζη φίλο των χωριών μας, για τα λόγια του που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθότι είναι εκείνος ο οποίος μέσα απ το μεγαλειώδες ερευνητικό και συγγραφικό του έργο.. «ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ», έφερε πολλά στοιχεία στο φως για την ευρύτερη Καλαβρυτινή πατρίδα μας, τα χωριά μας, την σχέση του Π.Π. Γερμανού με τους εντόπιους αγωνιστές, αλλά και γι αυτούς τους ήρωες προγόνους μας, μετά από την πολύχρονη έρευνά του στα Γ. Α. Κ. και σε βιβλιοθήκες. Πολλά από τα οποία στοιχεία με την άδειά του παραθέσαμε ανωτέρω.
Ολοκληρώνοντας τα της εκδηλώσεως, ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν, όσους τίμησαν την εορτή της Παναγίας μας και επίσης όσους τίμησαν τη μνήμη του Π. Π. Γερμανού. Πρωτίστως όμως θέλω να ευχαριστήσω το χορευτικό που λαμπρύνει ιδιαίτερα την σημερινή εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας», που φέρει το όνομα του μεγάλου εκείνου Κερτεζίτη αγωνιστή του εικοσιένα που έπεσε στη μάχη του Λεβιδίου και ο οποίος μαζί με τον οπλαρχηγό Ξενοχρήστο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη, τον Σαβανίτη Κόσκορη και άλλους -μετά την ορκομωσία στην Άγια Λαύρα-πρωτοστάτησαν στην κατάληψη των πύργων των Καλαβρύτων σαν επίλεκτοι. Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.