HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κώστας Κλάγκος: Ο Εθελοντισμός και ο Πολιτισμός, αντίσταση στη μιζέρια - Συνέντευξη στο "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS"

Ορισμένοι άνθρωποι είναι ταγμένοι στην προσφορά και στον εθελοντισμό. Είναι πάντα πρόθυμοι και συμβάλουν τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχ...

Ορισμένοι άνθρωποι είναι ταγμένοι στην προσφορά και στον εθελοντισμό. Είναι πάντα πρόθυμοι και συμβάλουν τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή, στην πολιτιστική δράση και στην διατήρηση αξιών. Ένας απ αυτούς είναι και ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Κλάγκος, που από τα Γιάννενα, βρέθηκε στο τόπο μας και έγινε γνωστός και αγαπητός από την ενασχόλησή του και την προσφορά του στα πολιτιστικά και συλλογικά δρώμενα, τόσο της Αιγιάλειας όσο και των Καλαβρύτων. 
Τα τελευταία χρόνια συμβάλει ουσιαστικά στις ξεχωριστές πολιτιστικές δράσεις του θεατρικού τμήματος του Συλλόγου Σκεπαστού, σκηνοθετώντας παραστάσεις που πραγματικά αφήνουν εποχή.
Ο Κώστας Κλάγκος, γεννήθηκε το 1951 στα Ιωάννινα. Είναι παντρεμένος με την τ. Πταισματοδίκη Αιγιαλείας Γιάννα Στασινοπούλου και έχει δύο κόρες. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κατέχει Πτυχίο Κλασικής Φιλολογίας από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Πτυχίο Νεοελληνικής Φιλολογίας από το Τμήμα Μέσων και Νέων Ελληνικών Σπουδών. Είναι τελειόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακός φοιτητής του Ελληνικού Ανοικτού Παν/μίου, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Εργάσθηκε, ως καθηγητής φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από το 1987/88  μέχρι το 1992 χρημάτισε Διευθυντής του 1ου Λυκείου Αιγίου, από το 1997 μέχρι το 2002  Δ/ντής του Ενιαίου Λυκείου Ακράτας, από το 2002 μέχρι τον Αύγουστο του 2009 Δ/ντής του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου και από το Σεπτέμβριο του 2009 Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων με έδρα τον Πύργο. Συνταξιοδοτήθηκα τον Ιούλιο του 2011. Το 2012 και το 2013, δίδαξε στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αιγιαλείας.
Από 1/8/2011 μέχρι 13/9/2013 διετέλεσε Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Πολιτισμός Παιδεία Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας» και από 1/8/2013 μέχρι 29/4/2014 Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αιγιαλείας.
Ο Βασίλειος Κλάγκος, είναι δραστήριο μέλος και συνεργάτης των περισσότερων πολιτιστικών και κοινωνικών συλλόγων του Αιγίου και της Αιγιάλειας και όπως ο ίδιος μας λέει "Η αγάπη μου για την Ήπειρο και την Αιγιάλεια, ο εθελοντισμός, ο Πολιτισμός και η περιφερειακή Πολιτιστική Ανάπτυξη, το Θέατρο και η Θεατρική Παιδεία, η Ιστορία της Εκπαίδευσης και  η Εκπαίδευση  των Ενηλίκων αποτελούν βασικά μου ενδιαφέροντα και βασικά κίνητρά μου".

Το "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS" και ο Νίκος Κυριαζής, συνάντησε τον κ. Κλάγκο για να μας δώσει την δυνατότητα να τον γνωρίσουμε περισσότερο.
Πως βρεθήκατε στο Αίγιο;
Το 1981 η γυναίκα μου πήρε μετάθεση από το Ειρηνοδικείο της Πάργας για το Πταισματοδικείο Αιγιαλείας. Από τότε διαμένουμε μόνιμα στο Αίγιο.
Το αποτέλεσμα των παραστάσεων που σκηνοθετείται είναι εξαιρετικό και σίγουρα μαρτυρά άνθρωπο που έχει γνώσεις...
Έχω παρακολουθήσει Επιμορφωτικά Σεμινάρια στο ΠΕΚ Πατρών, περιφερειακά σεμινάρια θεατρικής παιδείας διοργανωμένα από τη ΝΕΛΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και θεατρικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς διοργανωμένα από το ΥΠΕΠΘ και άλλους φορείς καθώς και πληθώρα άλλων συνεδρίων  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παρακολουθώ, ως ακροατής φοιτητής, μαθήματα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας. Ασχολούμαι με το ερασιτεχνικό θέατρο από το 1978.   Έχω ανεβάσει, μέχρι σήμερα, 140 παραστάσεις ( από τις οποίες 20 με μαθητές, 10 με ΑμΕΑ και τις υπόλοιπες με ενήλικες ερασιτέχνες). Τιμήθηκα με βραβεία σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Ιθάκης το 1983 και 1991, στο Φεστιβάλ Κορίνθου το 1983,  στους  Θεατρικούς Αγώνες του Δήμου Ζωγράφου το 1991 και το 2000, στο Θεατρικό Φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων  Άρτας  το 2000 και με βραβείο Διδασκαλίας Ρόλων στους  Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων του Δήμου Ζωγράφου το 1997 .
Με ποιες θεατρικές ομάδες έχετε συνεργαστεί;
Από το 1978, έχω προσφέρει πάρα πολλά όχι μόνο στο χώρο της παιδείας αλλά και στα πολιτιστικά πράγματα της Αιγιάλειας με τη συνεργασία με πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους, τη διοργάνωση εκατοντάδων πολιτιστικών εκδηλώσεων και τη σκηνοθετική καθοδήγηση 140 θεατρικών παραστάσεων, όπως ανέφερα,  με πολιτιστικούς συλλόγους του Αιγίου (ΕΦΑ, Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων, ΕΚΑΜΕ, Ένωση Εργαζομένων της ΠΕΣ, ΚΕΚ Αιγίου), της Αιγείρας (Πολιτιστικός Σύλλογος, Θεατρικό Εργαστήρι), της Ακράτας (ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ), των Καμαρών (ΑΠΟΛΛΩΝ), του Διακοπτού (Θεατρική Ομάδα Διακοπτού), των Καλαβρύτων (Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σκεπαστού), της Μεσσηνίας (Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου) με σχολεία (1ο Λύκειο Αιγίου-Λύκειο Ακράτας) και ΑμΕΑ (ΕΚΑΜΕ/ΑμΕΑ Αιγίου). 
Ποια θεωρείται την καλύτερή σας παράσταση;
Αγαπώ όλες μου τις παραστάσεις το ίδιο. Ωστόσο, πιστεύω πως την καλύτερη παράστασή μου… δεν την έχω κάνει ακόμα!
Στα προγράμματα των παραστάσεων αναφέρεστε σε «σκηνοθετική καθοδήγηση»  και όχι «σκηνοθεσία». Υπάρχει διαφορά;
Ο τρόπος δουλειάς μου είναι εμπειρικός και εργαστηριακός. Χωρίς να παραβλέπω καθόλου το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, προτιμώ τον όρο «σκηνοθετική καθοδήγηση» από τον όρο «σκηνοθεσία» για να καταδειχθεί ουσιαστικότερα  ο διαλεκτικός, αμφίδρομος και εμψυχωτικός τρόπος  της δουλειάς  μου με τους ηθοποιούς  στο στήσιμο της παράστασης με βάση ένα κείμενο…
Θα έχετε να θυμάστε πολλά από τις συνεργασίες σας, σίγουρα με "καλές" ενδεχομένως και με "κακές" στιγμές...
Έχω μόνο καλές στιγμές να θυμάμαι από τη συνεργασία μου με τις διάφορες Θεατρικές Ομάδες. Αν εννοείτε ως  κακές στιγμές τις διαφωνίες, τις εντάσεις και τις παρεξηγήσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της περιπέτειας για το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης, αυτές είναι αναπόφευκτες και θα έλεγα και απαραίτητες, γιατί όταν λυθούν, χαλυβδώνουν τη συνεργασία ανάμεσα στους συντελεστές της παράστασης. Αν δε λυθούν τότε τη λύση τη δίνει το ίδιο το Θέατρο…  Με δεδομένο ότι ουσιαστικά ο ρόλος του θεάτρου είναι η συνάντηση με τον εαυτό μας μέσω ενός τρίτου, κατά τη διάρκεια της σκηνικής μας περιπέτειας όλοι μας παλεύουμε με το κείμενο, τους άλλους συντελεστές της παράστασης αλλά και με τους… δαίμονές μας.
Όσο για μένα, παρόλη την 39ετή εμπειρία μου, μπροστά σε κάθε καινούριο έργο, έχω την αίσθηση της πρώτης φοράς∙ αισθάνομαι πάντα το ίδιο γυμνός, το ίδιο άοπλος, έχω πάντα τις ίδιες ανησυχίες και ανασφάλειες, τις ίδιες αυτοαναιρέσεις-αυτοακυρώσεις και ελπίδες. Απλώς, σήμερα γνωρίζω κάποια πράγματα καλύτερα από τότε που ξεκινούσα και μπορώ να λύνω ευκολότερα κάποια προβλήματα…
Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των έργων. 
Τα έργα επιλέγονται, κυρίως, από τις ομάδες με τις οποίες συνεργάζομαι. Οι ερασιτέχνες δε φοβούνται να κάνουν λάθος. Έτσι δεν επιλέγουν με κριτήριο τη δυσκολία του έργου αλλά κυρίως με κριτήριο τα διαχρονικά μηνύματα του έργου, τον αριθμό των ρόλων ή και των σκηνικών.
Στο Σκεπαστό οι θεατρικές παραστάσεις έχουν γίνει θεσμός με τεράστια απήχηση και μεγάλη επιτυχία. Πείτε μας λίγα λόγια για την συνεργασία με το Σύλλογο Σκεπαστού. 
Συνεργάζομαι για δεύτερη χρονιά με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σκεπαστού. Η διάθεση για πολλή δουλειά, το μεράκι, η άψογη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη του και η εμπιστοσύνη του ΔΣ του Συλλόγου και όλων των συντελεστών της Θεατρικής Ομάδας προς το πρόσωπό μου, είναι ισχυρά κίνητρα ώστε να μη φείδομαι κόπους και θυσίας προκειμένου να συνεργάζομαι μαζί τους και να ευελπιστώ η συνεργασία μας αυτή να συνεχιστεί.
Ποια τα σχέδιά σας για την ανάπτυξη των πολιτιστικών δράσεων στην περιοχή μας;
Πέρα από τα θεατρικά μας ταξίδια ανεβάζοντας επιλεγμένα έργα από το παγκόσμιο και το ελληνικό δραματολόγιο προσβλέπω και στη στενότερη συνεργασία με της θεατρικής με τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου, ανεβάζοντας ένα κοινό έργο. Ακόμη, πιστεύω  στη συνεργασία και με άλλους συλλόγους και ομάδες της πόλης των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής.
Αφού σας ευχαριστήσουμε γι αυτήν την συνέντευξη θα θέλαμε ένα μήνυμά σας προς όλους τους συμπατριώτες μας.
Ένα σωρό λαμπρές δραστηριότητες δυναμώνουν την έννοια του πολίτη και γενικότερα του ανθρώπου που αγωνίζεται.  Η ενασχόληση με τον  εθελοντισμό και τον πολιτισμό (σε όλες του τις μορφές)  είναι πρώτα από  όλα μια αντίσταση στη μιζέρια της καθημερινότητας και στην περιθωριοποίηση. Κουβαλάτε μια παράδοση και μια ιστορία ξεχωριστή.  Έχετε καθήκον όχι μόνο να τη διαφυλάξετε αλλά τη συνεχίσετε και να την αναπτύξετε…

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κλάγκο, τόσο για την δυνατότητα να τον γνωρίσουμε περισσότερο μέσα από αυτήν την συνέντευξη που παραχώρησε, όσο και για την μεγάλη του προσφορά στον τόπου μας. Περιμένουμε με ανυπομονησία το νέο θεατρικό έργο που ανεβάζει με την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Σκεπαστού και που σίγουρα θα αποτελέσει για άλλη μια φορά, σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας και όχι μόνο!
για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής    


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.