HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ - Βασιλική Καλογεράκη: Αυτό το Έθνος, είναι η παρακαταθήκη μας και το Χρέος μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Εμπνευσμένη και ουσιαστική ομιλία εκφώνησε η κα  Βασιλική Καλογεράκη στις εκδηλώσεις για τα προεπαναστατικά γεγονότα του 1821 που πραγμ...

Εμπνευσμένη και ουσιαστική ομιλία εκφώνησε η κα Βασιλική Καλογεράκη στις εκδηλώσεις για τα προεπαναστατικά γεγονότα του 1821 που πραγματοποιήθηκαν στο Λειβάρτζι την Παρασκευή 10 Μαρτίου (δείτε εδώ).
Η Λειβαρτζινιά Βασιλική Καλογεράκη είναι πτυχιούχος της σχολής χρηματοοικονομικής Λογιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέσα από την ομιλία της, έκανε μια σύντομη αλλα ουσιαστική ιστορική αναδρομή στην πορεία του Ελληνικού Έθνους ανα τους αιώνες, τονίζοντας οτι "Το Ελληνικό Έθνος: το Παγκόσμιο σταυροδρόμι του Πολιτισμού, που επί χιλιετίες απέδειξε ότι μπορεί να ξαναγεννιέται από τις στάχτες, που μπορεί να επιβιώνει και να ξεχωρίζει, χωρίς τείχη και ξενοφοβία, γιατί στοχεύει χωρίς διαιρέσεις και αποκλεισμούς στον άνθρωπο"


Ολόκληρη η ομιλία της κας Καλγεράκη:   
Εκλεχτοί προσκεκλημένοι Κυρίες και κύριοι
Ο Ελληνισμός από την πρώτη του ιστορική εμφάνιση και σε όλη την ιστορία του, αποτέλεσε πάντα αυτοτελή κοινότητα και ξεχώριζε με σαφήνεια τον εαυτό του, από τα σύνολα που τον περιέβαλλαν ακόμη και ως υποταγμένο στοιχείο, στην Ρωμαϊκή, στην Βυζαντινή ή την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Εάν για το λόγο ότι οι πόλεις – κράτη δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ούτε μπροστά στην εξωτερική απειλή ( Πέρσες, Ρωμαίοι κλπ), μπορεί να υποστηριχτεί ότι ο αρχαίος Ελληνικός κόσμος δεν αποτέλεσε ένα συγκροτημένο Έθνος, η ιδέα όμως μιας Πανελληνίας ενότητας, το κοινό βάθος των Ελληνικών διαλέκτων και ο κοινός πολιτισμός, μας επιτρέπουν να υποστηρίξουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια Ιστορικά σχηματισμένη κοινότητα, σε ένα συγκροτημένο λαό με ιδιαίτερα πολιτιστική φυσιογνωμία. Στο λαό που σταματά τους πολέμους για να αγωνισθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και απαγγέλει Όμηρο !
Στην Ελληνιστική περίοδο της Μακεδονικής ηγεμονίας, που δημιουργείται γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο και που εκτείνεται ως την Αίγυπτο και τα βάθη της Ασίας, διακρίνεται καθαρά ένα κυρίαρχο στοιχείο: Το πλήθος των Ελλήνων και Εξελληνισμένων, έχει έντονη τη συνείδηση ότι αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο που ξεχωρίζει από τα πλήθη των κατεκτημένων βαρβάρων και αυτό όχι μόνο σε μία περιορισμένη πνευματική αριστοκρατία, αλλά και στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.
Στη Ρωμαϊκή κατάκτηση ο Ελληνισμός βρίσκει την οικονομική του ενότητα και στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι πλέον το κυρίαρχο στοιχείο.
Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η αντίσταση κατά της Οθωμανικής, ψάχνει την κεντρική της ιδέα για να οργανωθεί η απελευθέρωση. Σιγά σιγά η σύνδεση με την Αρχαία Ελλάδα γίνεται κοινή συνείδηση και το Ελληνικό Έθνος φτάνει στο μεγάλο του Σταθμό. Στην Εθνική του Επανάσταση, την Επανάσταση του 1821.
Στα Καλάβρυτα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, οι Πρόκριτοι και οι Καπεταναίοι, αποφασίζουν ότι ήρθε η ώρα της λευτεριάς και ότι πρέπει να ηγηθούν του αγώνα, που ο λαός ήδη έχει αρχίσει σε όλα τα Καλαβρυτοχώρια, σε όλη την Πελοπόννησο. Αυτά τα γεγονότα θα μας διηγηθεί σε λίγο με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Θεατρικός Όμιλος «Πάνος Μίχος»
Κυρίες και κύριοι παρευρισκόμενοι, αγαπητά παιδιά..
Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, που το εθνικό συναίσθημα ανυψώνεται, είναι ευκαιρία να σφυρηλατήσουμε τις ιδέες που δημιούργησαν και διατήρησαν την Εθνική Συνείδηση. Την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία, όχι ως εγωιστική αυταρέσκεια, αλλά ως δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη γνώση και τα αγαθά. Σε ένα διαρκές πάλεμα πνευματικής και αξιακής ανύψωσης.
«Τοσούτον δ’ απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ’ οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασι και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας, ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας».
«Είναι δε τόσο μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την πολιτεία μας από τους άλλους ανθρώπους ως προς την πνευματική ανάπτυξη και την τέχνη του λόγου, ώστε οι μαθητές της έχουν γίνει διδάσκαλοι των άλλων και κατόρθωσε (η πολιτεία μας) ώστε το όνομα των Ελλήνων να είναι σύμβολο όχι πλέον της καταγωγής, αλλά της πνευματικής ανύψωσης, και να ονομάζονται Έλληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την ίδια καταγωγή». (Ισοκράτους Λόγοι, Πανηγυρικός, 380 π.χ.)
Το Ελληνικό Έθνος: το Παγκόσμιο σταυροδρόμι του Πολιτισμού, που επί χιλιετίες απέδειξε ότι μπορεί να ξαναγεννιέται από τις στάχτες, που μπορεί να επιβιώνει και να ξεχωρίζει, χωρίς τείχη και ξενοφοβία, γιατί στοχεύει χωρίς διαιρέσεις και αποκλεισμούς στον άνθρωπο :
Αυτό το Έθνος, είναι η παρακαταθήκη μας και το Χρέος μας.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.