Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Φωτήλας: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το δίκτυο υδατοδρομίων

Στην απουσία ολοκληρωμένου δικτύου υδατοδρομίων στον ελληνικό χώρο λόγω κυβερνητικής πολιτικής αναφέρονται με ερώτησή τους προς τους Υπο...

Στην απουσία ολοκληρωμένου δικτύου υδατοδρομίων στον ελληνικό χώρο λόγω κυβερνητικής πολιτικής αναφέρονται με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Υποδομών & Μεταφορών οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Χαράλαμπος Αθανασίου. Όπως αναφέρουν:
"Το τρίτο υδατοδρόμιο της χώρας – αυτό της Πάτρας – θα είναι και το τελευταίο τουλάχιστον της φετινής θερινής περιόδου, αφού ένας αρκετά σημαντικός αριθμός ξένων επενδυτών έχουν αποθαρρυνθεί λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν αναφορικά με το νομικό πλαίσιο αδειοδότησης. Επίσης, απαιτείται σημαντικός χρόνος – ο οποίος πλέον δεν υπάρχει – για την ολοκλήρωση σύνθετων και πολυάριθμων ζητημάτων όπως η παραχώρηση λειτουργίας, η διαμόρφωση τιμολογιακής και εμπορικής πολιτικής και η χρονοβόρα διαδικασία των αναγκαίων προσλήψεων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί για ποιους λόγους έχει αργήσει να κατατεθεί το νέο νομικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια, πότε θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και ποια είναι τα εκτιμώμενα οικονομικά οφέλη κατ’ έτος από τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υδατοδρομίων".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς
Οικονομίας & Ανάπτυξης
Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
Υποδομών & Μεταφορών
Θέμα:  Χαμένη και η φετινή θερινή σεζόν για τα υδατοδρόμια;
Στις 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελική επιθεώρηση των εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου της Πάτρας από την Επιτροπή Υδατοδρομίων του αρ. 40 του Ν. 4146/2013. Έτσι το υδατοδρόμιο της Πάτρας, γίνεται το τρίτο υδατοδρόμιο της χώρας μετά από αυτό της Κέρκυρας και των Παξών δημιουργώντας έτσι ένα πρώτο υποτυπώδες δίκτυο υδατοδρομίων στη Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα παραπάνω αναφερόμενα υδατοδρόμια είναι τα μοναδικά που θα λειτουργήσουν κατά τη φετινή τουριστική περίοδο. Ένας αρκετά σημαντικός αριθμός ξένων επενδυτών έχουν πλέον αποθαρρυνθεί να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επένδυση στην ανερχόμενη αγορά των μεταφορών με υδροπλάνο, γεγονός που στερεί από την αγορά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και φυσικά θέσεις εργασίας. Βασικός λόγος για τις παραπάνω εξελίξεις είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν αναφορικά με το νομικό πλαίσιο της αδειοδότησης και η απόφαση για δημόσια υδατοδρόμια που σημαίνει ότι όσες άδειες ιδιωτών βρίσκονταν σε εκκρεμότητα περιέρχονται στο λιμενικό ταμείο ή το Δήμο. Επιπλέον, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο το κόστος υλοποίησης της υποδομής μπορεί να αναληφθεί από τα λιμενικά ταμεία ή τους οργανισμούς λιμένων ή τους δήμους ή από ιδιώτες.
Επίσης, απαιτείται σημαντικός χρόνος - ο οποίος πλέον δεν υπάρχει - για την ολοκλήρωση σύνθετων και πολυάριθμων ζητημάτων όπως η παραχώρηση λειτουργίας, η διαμόρφωση τιμολογιακής και εμπορικής πολιτικής καθώς και η χρονοβόρα διαδικασία των αναγκαίων προσλήψεων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Μάλιστα σύμφωνα με το ΣΕΒ, η ύπαρξη και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υδατοδρομίων στον ελληνικό χώρο είναι ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η χώρα και που δυστυχώς θα χαθεί και για τη φετινή θερινή σεζόν.
Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Για ποιους λόγους έχει αργήσει να κατατεθεί το νέο νομικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση επίλυση του ζητήματος;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών; Έχουν τεθεί προϋποθέσεις συμμετοχής και εάν ναι, ποιες είναι αυτές;
Υπάρχει σχετική μελέτη αναφορικά με τα οφέλη από τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υδατοδρομίων; Αν ναι, ποια τα εκτιμώμενα οικονομικά οφέλη κατ’ έτος;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας
Χαράλαμπος Αθανασίου - Λέσβου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.