HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνέδριο με θέμα την "Εφαρμογή του Νέου Ασφαλιστικού Νόμου"

Σε αίθουσα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου – τ. ΕΛΚΕΠΑ του Δήμου Πατρών, ασφυκτικά γεμάτη από Λογ...

Σε αίθουσα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου – τ. ΕΛΚΕΠΑ του Δήμου Πατρών, ασφυκτικά γεμάτη από Λογιστές - Φοροτεχνικούς, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου το πρωί το επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ» που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο οικονομολόγος κ.  Παλαιολόγος Λιάζος.
Ο Κος Λιάζος στην εισήγηση του ανέφερε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι εισφορές υπολογίζοντο με τεκμαρτό τρόπο, το βασικό χαρακτηριστικό του  νέου ασφαλιστικού νόμου είναι η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου οικονομικού έτους και ο καθορισμός ελάχιστου ασφαλιστέου εισοδήματος ανά ασφαλισμένο τα 586,08 ευρώ και μέγιστου τα 5.860,80 ευρώ. Έτσι όσοι έχουν μικρά εισοδήματα στο 2016 καλούνται να πληρώσουν το 2017 λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το 2016. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός μη μισθωτών ειλικρινών φορολογούμενων καλούνται να καταβάλουν στο 2017 εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές με υψηλούς συντελεστές που ξεκινούν από το 26,95% και φθάνουν για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων μέχρι και 37,95%. Ο υπολογισμός των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2017 ξεκίνησε ήδη να γίνεται επί των φορολογητέων εισοδημάτων του έτους 2015 και στην συνέχεια θα γίνει η εκκαθάριση με βάση τα εισοδήματα του έτους 2016 όταν θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Επισημάνθηκε το παράδοξο του νέου ασφαλιστικού νόμου να καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για το 2017  επί των εισοδημάτων του 2015 και 2016, τη στιγμή μάλιστα που λόγω της οικονομικής κρίσης τα εισοδήματα των ασφαλισμένων στο 2017, είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ανέφερε συμπερασματικά, ότι ο εν λόγω τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με τις ήδη αυξημένες το 2017 φορολογικές επιβαρύνσεις, θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους στην φοροδιαφυγή ή την φοροαποφυγή.
Επεσήμανε επίσης ότι από το νέο νόμο απουσιάζει παντελώς η αρχή της ανταποδοτικότητας, δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι που καταβάλλουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές λαμβάνουν πενιχρές συντάξεις, δυσανάλογες με τις καταβληθείσες από αυτούς ασφαλιστικές τους εισφορές.
Ο κ. Λιάζος επεσήμανε τον κίνδυνο περικοπής της κύριας και επικουρικής σύνταξης κατά 60% σε όσους συνταξιούχους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 12/5/2016 και ασκούν εργασία ή δραστηριότητα ή ιδιότητα ασφαλιστέα στον ΕΦΚΑ, καθώς και στους παλαιούς συνταξιούχους εφόσον μετά τις 12/5/2016 ξεκίνησαν εργασία ή δραστηριότητα ασφαλιστέα στον ΕΦΚΑ. Ο κίνδυνος αυτός με βάση τον νόμο υπάρχει και στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων αγροτών, που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 12/05/2016 εφόσον στο 2017 συνεχίζουν να ασκούν αγροτική εκμετάλλευση.
Στο επιμορφωτικό σεμινάριο επισημάνθηκε η σωρεία λαθών που διαπιστώθηκαν στην έκδοση των πρώτων εκκαθαριστικών, που είναι αποτελέσματα της προχειρότητας με την οποία οργανώθηκε ο νέος ΕΦΚΑ και προτάθηκε στους λογιστές για τις περιπτώσεις αυτές να υποβάλουν αίτηση θεραπείας προς τον ΕΦΚΑ για την προσβολή των Διοικητικών αποφάσεων.
Τέλος, ο κ. Λιάζος επεσήμανε ότι η πλειονότητα των επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων έχει προσφύγει στα ελληνικά Δικαστήρια για την ακύρωση του νέου ασφαλιστικού νόμου. Συνέστησε δε στους λογιστές να υποβάλουν δήλωση επιφύλαξης για τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και για τα μέλη εταιρειών με επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η δυνατότητα προσφυγής στο μέλλον σε ένδικα μέσα.
Η Τοπική Διοίκηση και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Κουτρουμάνης εκφράζουν τις ευχαριστίες τους, στους Λογιστές – Φοροτεχνικούς της Αχαΐας για την μαζική συμμετοχής τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.