Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ορόσημο για την Αυτοδιοίκηση η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 3 Απριλίου

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού μέσα από τις 7 συναντήσεις που υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, σε σύντομο χρονικό διάστημα, α...

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού μέσα από τις 7 συναντήσεις που υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, σε σύντομο χρονικό διάστημα, απέδειξε ότι μπορεί με ενότητα και σύνθεση να διεκδικήσει μια ουσιαστική Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κεντρικό στόχο την ανάπτυξη. Ορόσημο για την Αυτοδιοίκηση η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 3 Απριλίου. Με μια φωνή αποφασίζουμε για το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών».
Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Γενική Συνέλευση των ΠΕΔ Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα.
«Η Αυτοδιοίκηση είναι ουσιαστικά η ίδια η κοινωνία. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να επιτευχθεί η ανάπτυξη της χώρας, θα πρέπει να υπάρξουν δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Διοικητική Μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιέχει αυτούς τους δύο κεντρικούς άξονες. Την αρχή της επικουρικότητας και της εγγύτητας. Μια Μεταρρύθμιση που δεν θα εξασφαλίζει την επίλυση των τοπικών προβλημάτων στη βάση τους, δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμπλήρωσε ότι «είναι ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις».
Στην ομιλία του σχολίασε ότι βασική αιτία των παθογενειών της δημόσιας διοίκησης που ταλαιπωρούν τον πολίτη είναι το συγκεντρωτικό κράτος και κάλεσε τη κυβέρνηση να σπεύσει άμεσα σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με κεντρικό άξονα την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ανέφερε ότι θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει υπόψη του την ευρωπαϊκή εμπειρία και την Αυτοδιοικητική Χάρτα που συνέταξε το Κογκρέσο.
Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 214 εκ. ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό, το κλείσιμο κοινωνικών δομών, την εφαρμογή της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων, αλλά και το σοβαρό ζήτημα της αφαίρεσης της αρμοδιότητας λειτουργίας και διαχείρισης των παραλιών από τους δήμους.
Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού δεν είναι να ρίξει καμία κυβέρνηση, αλλά να την ωθήσει να προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν, αλλά θα πρέπει να μας πει η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός με ποιο τρόπο θα η χώρα θα βρεθεί σε αναπτυξιακή πορεία και θα κρατήσει τους νέους της εντός των συνόρων. Απαιτούμε εδώ και τώρα από τον αρμόδιο υπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του. Ζητούμε ουσιαστική μεταρρύθμιση προκειμένου να μπει τέλος στην καθοδική πορεία της χώρας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκαν οι αιρετοί των ΠΕΔ Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σημείωσε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ότι αισθάνεται μόνος, ζήτησε να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές ουσίας και υπογράμμισε ότι η ΤΑ πρώτου Βαθμού δεν πρέπει να συμμετάσχει σε ένα διάλογο κοροϊδίας.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Ν. Σαράντης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται σύνδεση πόρων και αρμοδιοτήτων.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου Σ. Γαληνός τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις, αλλά όχι στρεβλώσεις. Για τις αλλαγές που θα γίνουν είναι σημαντικό να υιοθετηθεί ένα πιο λειτουργικό σύστημα.
Ο Ν. Παπασταματίου, αντιδήμαρχος Ρόδου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου Φ. Χατζηδιάκο έκανε λόγο για αλλαγές όχι μόνο σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό με φορολογική αποκέντρωση.
Ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Β. Λαμπρινό, υπογράμμισε την ανάγκη στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των δήμων της χώρας.
Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης, εκτός από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, ο Α. Κοιμήσης επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Αυτοδιοίκηση Γ. Ιωακειμίδης, ο επικεφαλής της παράταξης της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας Δ. Μπίρμπας, ο Ν. Σακούτης, εκπρόσωπος της νεοσυσταθείσας παράταξης Συντονισμός Αιρετών και ο Μ. Σελέκος εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.