HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ: Μερίδα δημοσιογράφων τρομοκρατούν τους πολίτες

Ανακοίνωση για τα ομολογουμένως πολλά προβλήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας. Στην ανακοί...

Ανακοίνωση για τα ομολογουμένως πολλά προβλήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας. Στην ανακοίνωση τονίζει οτι αρκετές «αναλύσεις» από μερίδα δημοσιογράφων, επιδίδονται σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών με επιχειρηματολογία που δεν έχει το παραμικρό στοιχείο επαφής με την πραγματικότητα.
Καταγγέλλουν "τρομοκρατία" από μέρους δημοσιογράφων, αλλά τα προβλήματα τα εκφράζουν επίσημοι φορείς όπως η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Κυριακή Αθανασιάδη που τονίζει οτι τα λάθη είναι πάρα πολλά και για να σώσουν τις ιδιοκτησίες τους θα πρέπει να πληρώσουν από 45 μέχρι και 3.800. Σημειωτέον ότι σε εξέλιξη είναι η διαδικασία της κτηματογράφησης, που συνεπάγεται επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και τώρα βρέθηκαν στον οικονομικό εκβιασμό: Ή πληρώνουν για τις προσφυγές σε μικρό χρονικό περιθωριο ή χάνουν τις περιουσίες τους. Και δεν πρόκειται για υπερβολή. 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας έχει ως εξής:
Τις τελευταίες ημέρες πλήθος ανακοινώσεων από πολιτικά πρόσωπα που ονειρεύονται την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία, αλλά, δυστυχώς, και αρκετές «αναλύσεις» από μερίδα δημοσιογράφων,  επιδίδονται σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών με επιχειρηματολογία που δεν έχει το παραμικρό στοιχείο επαφής με την πραγματικότητα.
Οφείλουμε,  λοιπόν, να διευκρινίσουμε ότι:
Α. Οι αεροφωτογραφίες του 1945, λόγω εποχής και εκτεταμένων αγροτικών καλλιεργειών, είναι η προσφορότερη βάση χαρακτηρισμού. Ας θυμηθούμε ποιο ήταν το ποσοστό των αγροτών το 1945, ποιο ήταν τη δεκαετία του ’70 και ποιο είναι σήμερα.
Β. Τα τέλη αντιρρήσεων είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που προέβλεπε η αντίστοιχη Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί το 2014.
Η νέα ΚΥΑ προβλέπει μείωση των τελών, ειδικά για τους πολίτες που κατέχουν μικρές εκτάσεις, καθώς επίσης και τη διαίρεση της κατηγορίας από 5-20 στρέμματα σε δύο κατηγορίες 5-10 στρέμματα και 10-20 στρέμματα.
Σύμφωνα με την νέα κατανομή οι μειώσεις των τελών στις χαμηλές κατηγορίες φθάνουν έως και 60% ενώ στην ανώτερη κατηγορία (πάνω από 300 στρέμματα) είναι 7%.
Συγκεκριμένα:
ΕΚΤΑΣΗ 2014 2017
1 μέχρι 100 τ.μ 20 Ευρώ 10 Ευρώ
2 μέχρι 1000 τ.μ. 45 Ευρώ 40 Ευρώ
3 από 1000 τ.μ. έως 5.000 τ.μ. 135 Ευρώ 90 Ευρώ
4 από 5.000 τ.μ. έως 10.000 τ.μ. 450 Ευρώ 180 Ευρώ
5 από 10.000 τ.μ. έως 20.000 τ.μ 450 Ευρώ 350 Ευρώ
6 από 20.000 τ.μ. έως 100.000 τ.μ 900 Ευρώ 700 Ευρώ
7 από 100.000 τ.μ. έως 300.000 τ.μ 1800 Ευρώ 1400 Ευρώ
8 από 300.000 τ.μ. και άνω 3600 Ευρώ 3300 Ευρώ

Θυμίζουμε επίσης ότι εξαιρούνται από την καταβολή τέλους αντιρρήσεων:
Οι περιπτώσεις περιοχών που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης ρυμοτομικών σχεδίων.
Οι περιοχές που φαίνονται ως δασικές το 1945 αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό.
Οι περιοχές που φαίνονται, είτε το 1945 είτε τώρα, ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό.
Οι περιοχές με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.
Οι περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.
Ο αυξημένος χρόνος υποβολής των αντιρρήσεων κατά 15 ημέρες δηλαδή από τις 45 στις 60 ημέρες, η ενίσχυση των Σημείων Υποστήριξης Αντιρρήσεων Δασικού Χάρτη, η αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών καθώς και οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για τον αγροτικό κόσμο, είναι ενέργειες που έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν στην άμεση καταγραφή των προβλημάτων που ανακύπτουν, δίνοντας απαντήσεις και λύσεις στους πολίτες.
Επισημαίνουμε ότι είναι καθολική απαίτηση σήμερα η δημιουργία ενός σύγχρονου, επικαιροποιημένου και σαφή δασικού χάρτη ως απαραίτητου εργαλείου για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική ανάπτυξη της χώρας. Είναι πλέον φανερό ότι αυτοί που αντιδρούν στην οριοθέτηση και αποτύπωση των δασικών εκτάσεων εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων ή των καταπατητών αφού σήμερα δίνεται η δυνατότητα στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να διευθετήσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο την ιδιοκτησία τους, εξαιρούμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις από τέλη αντιρρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.