Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κατ' αρχήν συμφωνία στις Βρυξέλλες

Με κατ' αρχήν συμφωνία ολοκληρώθηκε η προπαρασκευαστική συνάντηση της ελληνικής πλευράς με εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες, λί...

Με κατ' αρχήν συμφωνία ολοκληρώθηκε η προπαρασκευαστική συνάντηση της ελληνικής πλευράς με εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, με αποτέλεσμα να αναμένεται η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.
Το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Την ύπαρξη συμφωνίας σε βασικά σημεία επιβεβαιώνουν τόσο ευρωπαϊκές όσο και κυβερνητικές πηγές, αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από ευρωπαϊκές πηγές προκύπτει πως η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σε βασικές θέσεις των θεσμών και δέχεται την προνομοθέτηση μέτρων για το 2019 και εντεύθεν.
Φυσικά, σημασία έχει και ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται από τη σημερινή συνεδρίαση να προκύψει ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, αρχικά των τεχνικών κλιμακίων και έπειτα των επικεφαλής, στην Αθήνα το επόμενο διάστημα.
Έτσι, αν αυτό συμβεί εγκαίρως, δεν αποκλείεται ως τις 20 Μαρτίου, στο επόμενο Eurogroup, να υπάρχει πλήρης συμφωνία.
Στη συνάντηση στις Βρυξέλλες συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και από την πλευρά των θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Το κυβερνητικό non-paper που επιβεβαιώνει τη συμφωνία
«Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.