HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Αναρτώνται  σήμερα οι δασικοί χάρτες για το Δήμο Καλαβρύτων και όπως και στις άλλες περιοχές που ξεκίνησε ήδη, προκαλεί μεγάλα προβλήματ...

Αναρτώνται σήμερα οι δασικοί χάρτες για το Δήμο Καλαβρύτων και όπως και στις άλλες περιοχές που ξεκίνησε ήδη, προκαλεί μεγάλα προβλήματα και ερωτηματικά.
Σε πολλές περιοχές που ήδη ξεκίνησε η ανάρτηση των χαρτών, εμφανίζονται ως «δασικές», αγροτικές εκτάσεις ή εκτάσεις με κατοικίες με τις διαμαρτυρίες να είναι έντονες. Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την αναστολή της διαδικασίας. Όσοι ιδιοκτήτες έχουν ενστάσεις υποχρεώνονται να πληρώσουν «χαράτσι» που φτάνει και τα 3.600 ευρώ για να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους. 
Η ανάρτηση των χαρτών, γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά αποκλείοντας απ’ αυτήν τον κάθε πολίτη που δε διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο (http://gis.ktimanet.gr/), αλλά και τη δυνατότητα να χειριστεί την online εφαρμογή της ΕΚΧΑ που έχει σχεδιαστεί για γνώστες GIS
Πλέον μοναδική άμυνα των πολιτών είναι η κατάθεση αντιρρήσεων σε ηλεκτρονική μορφή εντός εξήντα ημερών (ή ογδόντα εάν διαμένουν στο εξωτερικό) από το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής και η αξιολόγησή τους από  τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων του Δασικού Χάρτη. Επιπλέον, για την εξέταση της αντίρρησης καλούνται να καταβάλουν ένα υψηλότατο παράβολο, φορομπηχτικού χαρακτήρα, που κυμαίνεται από 45 ευρώ (για έκταση έως ένα στρέμμα) έως 3.600 ευρώ ανάλογα με την έκταση - προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα στην περιουσία τους.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για να χαρακτηριστεί μία έκταση ως Δασική θα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί ως δάσος τουλάχιστον σε μία από τις δύο περιόδους που εξετάζονται κατά τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών ή να έχει χαρακτηρισθεί με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού ως «Δασική» ή τέλος να έχει κηρυχτεί  ως αναδασωτέα, με απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας της περιοχής.
Οι δασικοί χάρτες σε πολλές περιπτώσεις καταρτίζονται με αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960. Έτσι ακυρώνουν το 40% της αγροτικής παραγωγής μιας περιοχής και δεν έχουν συμπεριλάβει σε πολλές περιοχές, παραχωρήσεις και αποχαρακτηρισμούς, ούτε και τα όρια των οικισμών.
Το πρόβλημα εκτός από είναι και το τεχνικό θέμα και ο παράλογα μικρός χρόνος που προβλέπουν για τις ενστάσεις. Αποτέλεσμα -αν δεν γίνουν άμεσα ενεργειες- να χαθούν πολλές περιουσίες κυρίως ορεινών περιοχών όπως τα Καλάβρυτα.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Από πλευρά του το Υπουργείο, διευκρινίζει πως ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής, συνταγματικά προβλέπεται να γίνει με τη χρήση των πιο πρόσφατων αεροφωτογραφιών του ’45 και του ’60 και πως οι δασικοί χάρτες αποτυπώνουν τη φυτοκάλυψη κάθε περιοχής και όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς. Υπογράμμισε πως δασικοί χάρτες, όπως δασολόγιο και κτηματολόγιο, έπρεπε να είχαν καταρτιστεί εδώ και 50 χρόνια και πως τα οφέλη από τους δασικούς χάρτες είναι καταλυτικά και για το περιβάλλον και για τους πολίτες και για τις περιοχές που αφορούν και για τη χώρα μας.
Για το περιβάλλον, γιατί θωρακίζεται το δάσος και οι δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. Για τους πολίτες, γιατί διευκολύνεται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία. Από μια κατάσταση άναρχη προσδιορίζεται με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο τι είναι δάσος και τι όχι. Δε θα χρειάζονται πλέον πράξεις χαρακτηρισμού για να γνωρίζει κάποιος τι είναι η έκταση στην οποία θέλει να δομήσει, να επενδύσει, να κατέχει απλά. Αναφορικά με το απαράδεκτα υψηλό ειδικό τέλος που φτάνει ως τις 3600 ευρώ και απαιτείται να καταβάλει ο πολίτης προκειμένου να υποβάλει αντιρρήσεις, σημείωνει πως η μείωση του ποσού που αναλογεί ανα στρεμματική έκταση, εξετάζεται αυτή τη στιγμή από το υπουργείο, τονίζοντας πως πολλές από τις ενστάσεις-που θα εξεταστούν από ανεξάρτητη αρχή- θα δικαιωθούν και σε αντίθετη περίπτωση ο κάθε εναγόμενος μπορεί να αγοράσει την έκταση που διεκδικεί πληρώνοντας το 1/3 της αντικειμενικής της αξίας.

Καθορισμός ειδικού τέλους αντιρρήσεων
Το ύψος του ειδικού τέλους, για κάθε υποβαλλόμενη αντίρρηση, είναι ανάλογο του εμβαδού της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και καθορίζεται ως εξής:
έως και 100 τ.μ. των περιπτώσεων της παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 2308/1995 20€
έως και 1.000τ.μ. 45€
από 1.000τ.μ. έως και 5.000τ.μ. 135€
από 5.000τ.μ. έως και 20.000τ.μ. 450€
από 20.000τ.μ. έως και 100.000τ.μ. 900€
από 100.000τ.μ. έως και 300.000τ.μ. 1.800€
άνω των 300.000τ.μ. 3.600€

επιμέλεια: Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.