BREAKING NEWS
latest

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Συμφώνησαν στο Eurogroup με βραχυπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους

Για ένα νέο μηχανισμό δημοσιονομικών αποκλίσεων που θα ενεργοποιηθεί μετά το 2018 και θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις συμφώνησε το Eurogroup, το οποίο ενέκρινε τη Δευτέρα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στη βάση των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερουν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως από την ενημέρωση που έκαναν οι θεσμοί προκύπτει πως δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία σε επίπεδων τεχνικών κλιμακίων για τη δεύτερη αξιολόγηση και πως τα στελέχη των θεσμών θα επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα
Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα είναι τα εξής:
- Ομάλυνση αποπληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Θα υπάρξει ένας καλύτερος βηματισμός με μικρότερες δόσεις.
- Μείωση των επιτοκίων. Bond exchange για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο ESM έδωσε τις σχετικές εγγυήσεις. Θα υπάρχουν κυμαινόμενα επιτόκια τα οποία θα αλλάξουν με σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Επιπλέον, θα γίνουν ρυθμίσεις wax οι οποίες θα σταθεροποιήσουν τα δεδομένα.
- Max fundings. Πρόκειται για μακροπρόθεσμα ομόλογα, τα οποία διευρύνουν και πάλι την ωρίμανση και θα οδηγήσουν σε μικρότερο κίνδυνο επιτοκίων.

«Είναι σαφή τα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, είναι μία κατεύθυνση, θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα. Για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τον ESM θα υπάρξει εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ και σημείωσε πως το βραχυπρόθεσμο κόστος αντισταθμίζεται από τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την Ελλάδα.
Οι εργασίες του Eurogroup ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας.

Αναλυτικά η δήλωση του Eurogroup
«Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους staff-level agreement μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και επιτρέπει την υιοθέτηση του εθνικού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), που δημιουργεί ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. 
Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι το staff-level agreement πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα κόστους, περιλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις. 
Ειδικότερα, υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Hellenic Corporation of Assets and Participations) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιανουαρίου του 2017 ώστε να μπορέσει να γίνει το Ταμείο πλήρως λειτουργικό. 

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο την επανάκτηση της πρόσβασης στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup ενέκρινε ξανά ολόκληρη τη δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων βάσει των προτάσεων του ESM και της προπαρασκευαστικής εργασίας του EWG, τα οποία θα εφαρμοστούν από τον ESM. Τα μέτρα αυτά αφορούν:
- Την ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμών του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 έτη.
-Παράταση της αύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου σε σχέση με τα δάνεια για την επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το έτος 2017.
- Χρήση της διαφοροποιημένης χρηματοδοτικής στρατηγικής των EFSF/ESM για να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου. 
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν μια σημαντική θετική επίπτωση στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.»

Ντάισελμπλουμ: Πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι το 2018
«Έχει γίνει πρόοδος αλλά χρειάζεται παραπάνω δουλειά» τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου. Ενημέρωσε πως οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
«Μας ενημέρωσαν (οι θεσμοί) για την εν εξελίξει συμφωνία. Ήταν ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να δουλέψουν πάνω στα ανοιχτά ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά.
Για το χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι «τον Μάιο είχαμε χωρίσει τα μέτρα σε βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα τα οποία είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε στο τέλος του 2018». 
«Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη β΄αξιολόγηση. Αυτό το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όμως, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε πως εύχεται να υπήρχαν μόνο δύο διαφορετικές γνώμες, όμως υπάρχουν 19. «Αυτό που συζητήσαμε είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μένει στο 3,5% μέχρι το 2018 και μετά θα το δούμε».

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα
Την άποψη πως έχει γίνει αρκετή πρόοδος με την Ελλάδα εξέφρασε απ’ την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί. «Οι ομάδες μας είναι έτοιμες για να κλείσουν μία συμφωνία σχετικά με τη β’ αξιολόγηση. Έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι σε σχέση με όσα συζητήσαμε σήμερα».
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι μέσα σε ενάμισι χρόνο η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα μέσα από πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις. «Έχουν γίνει μεγάλες πρόοδοι. «Οι ομάδες μας είναι πολύ κοντά στην συμφωνία και πολύ σύντομα θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Έχουμε ήδη συμφωνία σε πολλά σημεία και έχουμε εμπιστοσύνη ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και για το χρέος».

Ρέγκλινγκ: Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει έως και 20% το ΑΕΠ 
«Θα ξεκινήσουμε να τα εφαρμόζουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες» είπε ο πρόεδρος του ESM για τα συμφωνηθέντα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Ο  κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ο ESM,  με βάση την εντολή που έλαβε, συνέταξε ορισμένες εφικτές προτάσεις, που θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Όταν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, θα μπορέσουν να μειώσουν έως και 20% του ΑΕΠ μετά το 2016». 
Σημειώνεται ότι μια συμφωνία για το χρέος δεν διαφαινόταν νωρίτερα ως πιθανή, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση. 
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδιδε μάλιστα το μεσημέρι της Δευτέρας ότι μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup δεν θα έπρεπε να θεωρείται πιθανή, προκρίνοντας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, την πραγματοποίηση μίας ακόμη συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης μέσα στον Δεκέμβριο και νέες συζητήσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.

« PREV
NEXT »