HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αύξηση για την εξισωτική αποζημίωση των ορεινών περιοχών

Αύξηση του ποσού της Εξισωτικής Αποζημίωσης για τις ορεινές περιοχές κατά 2,5 €/στρέμμα υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης...

Αύξηση του ποσού της Εξισωτικής Αποζημίωσης για τις ορεινές περιοχές κατά 2,5 €/στρέμμα υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Έτσι για το 2016 το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι Εξισωτικής Αποζημίωσης των Ορεινών Περιοχών, από 100 ευρώ το εκτάριο έγινε 125 ευρώ το εκτάριο.
Οι κύριοι ωφελούμενοι από την αύξηση της αποζημίωσης είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική δραστηριότητα στις Ορεινές Περιοχές.
Συνολικά για το μέτρο της Εξισωτικής Αποζημίωσης (ενισχύσεις για περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα) θα καταβληθούν 244 εκατ. €, αλλά το ποσό σε σχέση με τους δικαιούχους είναι πολύ χαμηλό.
Επισημαίνεται ότι πλέον οι δικαιούχοι της Εξισωτικής δεν είναι μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών – μειονεκτικών περιοχών αλλά όλοι οι ενεργοί γεωργοί που έχουν γεωργική εκμετάλλευση (αγροτεμάχια – βοσκότοπο) σε ορεινές –μειονεκτικές περιοχές. Επίσης καταργήθηκε το κατώτατο όριο κατοχής εκμετάλλευσης των 2 εκταρίων για να κριθεί κάποιος δικαιούχος της ενίσχυσης, αλλά και άλλα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων που υπήρχαν στο ΠΑΑ 2007-2013. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα διαθέσιμα κονδύλια να κατανέμονται σε περισσότερους δικαιούχους.
Σύμφωνα με  το Υπουργείο, για τους «παλιούς» δικαιούχους, η σύγκριση δεν πρέπει να γίνεται μόνον με την περυσινή χρονιά, καθώς το 2015 αποτελούσε διακριτή περίπτωση αφού «έκλεινε» το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και υπήρχαν αδιάθετοι πόροι από άλλα Μέτρα που μπορούσαν να διατεθούν για την Εξισωτική Αποζημίωση, οπότε και αυξήθηκε κατ΄εξαίρεση το συνολικό ποσό ανά δικαιούχο. Η σύγκριση πρέπει να γίνεται με τις παλαιότερες χρονιές, οπότε περιορίζονται σημαντικά οι διαφορές.
Στα θετικά του νέου Κανονισμού είναι ότι λαμβάνουν Εξισωτική Αποζημίωση και οι δύο σύζυγοι εάν διαθέτουν τις αντίστοιχες εκτάσεις, καθώς και ότι ένας αγρότης που έχει εκτάσεις και σε Ορεινή και σε Μειονεκτική περιοχή λαμβάνει Εξισωτική και για τις δύο εκμεταλλεύσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.