HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Σύλλογος Σκοταναίων στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής και τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η ημερήσια εκδρομή του Συλλόγου  Σκοταναίων, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβή και...

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η ημερήσια εκδρομή του Συλλόγου  Σκοταναίων, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβή και στο χωριό του προσκυνήματος της Παναγίας, τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας.
Μια εκδρομή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «Ένα ταξίδι, δύο προορισμοί»
Αψηφώντας το βροχερό καιρό, το πρωί της Κυριακής, πατριώτες και φίλοι του Συλλόγου ξεκινήσαμε από την Αθήνα, τον Πειραιά και την Κόρινθο γεμάτοι κέφι και χαρά για την μονοήμερη εκδρομή, απολαμβάνοντας μια υπέροχη διαδρομή.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν τόποι που  λαχταράς να τους γνωρίσεις.  Μετά τη γνωριμία η λαχτάρα και η προσδοκία δίνουν τη θέση τους, στην καλύτερη περίπτωση σε μια γλυκιά ανάμνηση. 
Υπάρχουν όμως και άλλοι που όταν τους γνωρίσεις, λαχταράς να επανέλθεις, νοιώθοντας ότι επιστρέφεις  στον δικό σου τόπο, στο σπίτι σου. Ένας τέτοιος τόπος είναι και η Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβή  για όλους εμάς τους  Σκοταναίους και φίλους που βρεθήκαμε να ταξιδεύουμε  με προορισμό το μοναστήρι αυτό.  Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα και θαυματουργά Μοναστήρια της Αρκαδίας.  Η  Μονή είναι  χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 950μ. και βρίσκεται σε μια πλαγιά γεμάτη έλατα, στην περιοχή του Αγίου Πέτρου.  Είναι το μέρος που  η ίδια η Παναγία το διάλεξε πριν από πολλούς αιώνες  για να φιλοξενηθεί η εικόνα της.
Η ονομασία της  οφείλεται στην υψηλότερη κορφή του Πάρνωνα που είναι γνωστή ως «Μαλεβός» επειδή το μοναστήρι ήταν παλαιότερα κτισμένο στην τοποθεσία «Κανάλοι» κοντά στην κορυφή του Μαλεβού. Έτσι η «Παναγία του Μαλεβού» έγινε σιγά-σιγά η «Παναγία η Μαλεβή» ή απλά «Μαλεβή»
Στο μοναστήρι υπάρχει η θαυματουργή εικόνα, από τις εβδομήντα που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς που από το 1964 αναβλύζει Άγιο Μύρο, χάρη στο οποίο πολλοί ασθενείς θεραπεύονται και τα οποία θαύματα  της Παναγίας στη Μονή αυτή είναι αναρίθμητα.
Η διαδρομή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπέροχη, ανάμεσα σε καστανιές και ένα τοπίο χειμωνιάτικο ακόμα της φύσης με ξερά κλαδιά που έχει όμως τη δική του ομορφιά, φθάσαμε στο μοναστήρι, όπου εκεί άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες δυνατές σταγόνες βροχής!!! 
Εκεί, μοναχή του μοναστηρίου μας παρουσίασε την ιστορία της  Μονής αλλά και τις πολλαπλές καταστροφές που είχε υποστεί  κατά την περίοδο της Επανάστασης τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία και τα θαύματα της Θαυματουργής Εικόνας, όπου επί μισόν αιώνα η εικόνα αναβλύζει μύρο. Ύστερα οι μοναχές είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας προσφέρουν άρτο και το παραδοσιακό λουκούμι.
Αφού γευτήκαμε άρτο και παραδοσιακό λουκούμι που οι μοναχές είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας προσφέρουν και  έχοντας πλέον σύμμαχό μας τον καιρό, όλοι οι εκδρομείς, βγάλαμε μια αναμνηστική φωτογραφία και συνεχίσαμε για τον Άγιο Πέτρο.
Πνιγμένος στο πράσινο των πλαγιών του Πάρνωνα ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Πέτρου μοιάζει σαν ζωγραφιά και αποτελεί κεφαλοχώρι της περιοχής. Εκεί, ο καπετάνιος Αναγνώστης Κοντάκης  ύψωσε το 1821 το λάβαρο της Επαναστάσεως.  Επίσης, φημίζεται για  τα πυργόσπιτα και τις πετρόχτιστες βρύσες καθώς και για το σημαντικότερο μνημείο που υπάρχει στο χωριό που είναι «Ο Πύργος του Αγά».   Εκεί η στάση μας ήταν  για φαγητό και ξεκούραση.
Η παραδοσιακή ταβέρνα «ΒΑΖΑROS» μας περίμενε να απολαύσουμε τους όμορφους μεζέδες και τα παραδοσιακά φαγητά, καθότι το στομάχι διαμαρτυρόταν μετά από τόσες ώρες περιήγησης. Ύστερα από ένα καλό και νόστιμο φαγοπότι, το κρασί και το παραδοσιακό τραγούδι  που μας συνόδεψε στο τέλος, δεν άργησε να ξεκινήσει ο χορός  και το κέφι να  ανέβει στα ύψη, ενώ δεν έλειψε ούτε ένας από τους εκδρομείς που να μην συμμετείχε στο χορό και το τραγούδι. 
Επίσης, ορισμένοι από τους εκδρομείς, είχαν την δυνατότητα  να ξεκλέψουν λίγο χρόνο, παρόλο που άρχισαν να πέφτουν κάποιες σταγόνες χιονόνερο και να επισκεφθούν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, την Μητροπολιτική Εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και να απολαύσουν τα παραδοσιακά σοκάκια και σπίτια.
Με μοναδικό μας αντίπαλο  την ώρα και ύστερα από πολύ χορό έπρεπε να ετοιμαστούμε για την επιστροφή, η οποία  έγινε από την παραλιακή διαδρομή τους Άστρους Κυνουρίας.   Κατά την επιστροφή δεν έλειψαν  και πάλι τα τραγούδια, τα ανέκδοτα  ενώ τα γλυκά  που μας προσέφεραν: ο πρώην Πρόεδρος κ. Νικόλαος Γ. Χρονόπουλος και oι συμπατριώτισσές μας κ.κ. Αναστασία (Τασούλα) Αποστολοπούλου του Κωνσταντίνου και  Μαρία  Δεληγιάννη του Βασιλείου έγιναν ανάρπαστα καθώς και τα βουτήματα και το τσίπουρο που προσέφερε ο Σύλλογος καθ΄όλη την διαδρομή. Το βράδυ φθάσαμε στην βάση μας  δηλώνοντας ευχαριστημένοι όλοι και περιμένοντας την επόμενη εξόρμηση!!!!!
Στην εκδρομή μας παρευρέθηκαν οι Επίτιμοι Πρόεδροι κ.κ. Σταύρος Π. Μουγγολιάς, Γεώργιος Α. Σατολιάς, ο πρώην Πρόεδρος κ. Νικόλαος Γ. Χρονόπουλος, το μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής κ.  Γεώργιος  Π. Μουγγολιάς, η πρώην κοσμήτωρ και ταμίας κ. Γεωργία Χ. Ζήκου και ο πρώην ταμίας κ. Δημήτριος Γ. Γκολφινόπουλος.
Το  Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σκοταναίων ευχαριστεί θερμά τον συμπατριώτη μας κ. Δημήτριο Α. Μπουζιώτη για τον σχεδιασμό του εντύπου που μοιράστηκε σ΄όλους τους εκδρομείς.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ  στα μέλη και φίλους τους Συλλόγου για τη θερμή τους ανταπόκριση και σ΄αυτό το κάλεσμα μας, ώστε να ανταμώσουμε και πάλι μαζί και να πραγματοποιήσουμε μετά από αρκετό καιρό την χειμερινή μας εκδρομή αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις προσπάθειες  που καταβάλλει ο Σύλλογος  μας για την σύσφιξη των σχέσεων και  ανάπτυξη της στενότερης επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών, συγχωριανών και φίλων.








Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.