Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρχίζει άμεσα η λειτουργία της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής , έπειτα από την έγκριση του καταστατικού λειτουργίας τ...

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής, έπειτα από την έγκριση του καταστατικού λειτουργίας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή.
Πρόκειται για μια σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, στην οποία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει σαν βασικούς στόχους την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας στην εγχώρια και διεθνή αγορά και τη διαρκή συνεργασία των παραγωγικών φορέων με την Επιστημονική και Ερευνητική Κοινότητα, προκειμένου να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.
Στους συνολικά 80 εταίρους της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης περιλαμβάνονται: η πλειοψηφία των Δήμων της Περιφέρειας (12 Δήμοι), Επιστημονικοί και Ερευνητικοί Φορείς (Πανεπιστήμιο Πατρών, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ΙΝΒΙΣ), το σύνολο των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Περιφέρειας και μεγάλος αριθμός Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, το σύνολο των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Περιφέρειας, το σύνολο των Επιμελητηρίων (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας), μεγάλος αριθμός Συλλογικών Επαγγελματικών Φορέων και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων (περίπου 40) του αγροτοδιατροφικού τομέα.
«Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί τον κυριότερο τομέα ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας. Σύμφωνα με το ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό που διαθέτουμε για τον αγροτικό τομέα, προχωράμε στη σύσταση της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΔΕ», που αποτελεί τη μεγαλύτερη δικτύωση φορέων της αγροδιατροφής που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα όχι μόνο η περιοχή μας αλλά και ολόκληρη η χώρα. Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε για να αναδείξουμε την προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών μας προϊόντων και τη βέλτιστη προβολή και προώθησή τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος τόνισε πως «αλλάζει σελίδα η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα στην περιοχή μας, αφού συνολικά 80 φορείς και επιχειρήσεις της αγροδιατροφικής αλυσίδας συμμετέχουν ως εταίροι, προσδοκώντας ότι ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο βραχυπρόθεσμα. Οι δραστηριότητες της Σύμπραξης επεκτείνονται και στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Σύμπραξη ως «Διαμεσολαβητής», στη δημιουργία Επιχειρησιακών Ομάδων Καινοτομίας από τους εταίρους/μέλη της. Η τελευταία αυτή δραστηριότητα, η οποία χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αναμένεται να συμβάλλει στην άμεση διάχυση της καινοτομίας και του ερευνητικού έργου από τους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς της περιοχής μας προς την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων».
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Μητρόπουλος ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, τους προκατόχους του Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Αγγελόπουλο, Παναγιώτη Πλατανιά και Παναγιώτη Μπράμο, αλλά και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Βασίλη Μιχαλόπουλο και τα στελέχη Μαρία Φασόη, Γιώργο Καλαντζόπουλο και Ελένη Κακαρίδη.

Τα οφέλη από την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη
Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν για τον ιδιωτικό τομέα (παραγωγούς, επιχειρήσεις, κ.λ.π.) αφορούν κυρίως στην αύξηση της παραγωγικότητας, των πωλήσεων και των κερδών των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, της εστίασης και του τουρισμού, όπως επίσης στην πρόσβαση στη γνώση και την καινοτομία που θα οδηγήσει στη βελτίωση του προφίλ των επιχειρήσεων και στην καλύτερη προώθηση των ποιοτικών προϊόντων τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
Από την πλευρά του ο Δημόσιος τομέας (Περιφέρεια, Δήμοι, Πανεπιστημιακά ιδρύματα, δημόσια ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα, κ.λ.π.) προσβλέπει στην αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα, στην ανάπτυξη καινοτομικών μεθόδων παραγωγής, μεταποίησης, επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων και σε ευκαιρίες απασχόλησης που θα οδηγήσουν στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και στην ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας.

Το προσωρινό Δ.Σ.
Το πενταμελές προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα διοικήσει και θα οργανώσει την Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΔΕ, μέχρι την σύσταση του εκλεγμένου Δ.Σ. από τη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, ορίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και αποτελείται από τα κάτωθι μέλη:
Μητρόπουλος Κωνσταντίνος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ως Πρόεδρος
Ευθυμίου Απόστολος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
Παρασκευόπουλος Γεράσιμος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Μπριντζίκης Διονύσιος, Οινολόγος-Επιχειρηματίας,
Μιχαλόπουλος Βασίλειος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.