HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τσίπρας: Αντιδημοκρατική η επιμονή του ΔΝΤ για μέτρα μετά το 2019

Σκληρή επίθεση κατά πάντων (ΔΝΤ και Βερολίνου) εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής και διαμ...

Σκληρή επίθεση κατά πάντων (ΔΝΤ και Βερολίνου) εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής και διαμήνυσε ότι η επιμονή του ΔΝΤ για μέτρα μετά το 2019 είναι αντιδημοκρατική ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι οι εξαγγελίες για τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων και νησιωτών δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα.
«Τα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών δεν διακινδυνεύουν το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018» τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. 
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της.
Επεσήμανε δε, ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε «φάση ανάκαμψης» παρά τις αρχικές προβλέψεις. 
«Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός. 
Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά «ακραίων», ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. 
Ο πρωθυπουργός έβαλε στο «στόχαστρο» και την σκληρή στάση που τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να αποφασίσει μέτρα για τρία χρόνια μετά. 
«Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και ότι πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία». 
Χαρακτήρισε δε, «ελάχιστη υποχρέωση» της κυβέρνησης την απόφαση για εφάπαξ καταβολή βοηθήματος σε όσους έχουν ανάγκη και έχουν κάνει «μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης». 
Εμφανίστηκε, μάλιστα, βέβαιος ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις.
«Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα» είπε ο πρωθυπουργός. 
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ήρεμος» και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το ζήτημα του «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα ξεπεραστεί σύντομα. «Άλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα» είπε με νόημα ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. «Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας». 
Για το Κυπριακό και το προσφυγικό
Αναφερόμενος στα ζητήματα που τέθηκαν στο «τραπέζι» της αποψινής Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι συζητήσεις επεκτάθηκαν σε όλο το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. 
Στην «ατζέντα» βρέθηκε και το Κυπριακό ζήτημα, για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσαν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ωστόσο ότι πιθανώς να είναι και η τελευταία ευκαιρία. 
Επεσήμανε επίσης, πως στο σχέδιο των συμπερασμάτων, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος - κάτι που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική απόφαση».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής».
 
Στις εργασίες, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε στους Ευρωπαίους το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
 
Αποκάλυψε επίσης  ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.