Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Αλήθεια σχετικά με την κεραία της Cosmote στη θέση Ράχη Άρμπουνα

γράφει ο Αθανάσιος Νασιόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Αρμπουναίων Στη θέση Ράχη (τοπωνύμιο Λακκούλα) τού χωριού Άρμπουνα, Καλαβρύτων, λ...

γράφει ο Αθανάσιος Νασιόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Αρμπουναίων
Στη θέση Ράχη (τοπωνύμιο Λακκούλα) τού χωριού Άρμπουνα, Καλαβρύτων, λίγα μέτρα από το κέντρο του χωριού, λειτουργούσε κεραία κινητής τηλεφωνίας άγνωστης εταιρίας (της Cosmote όπως αποκαλύφθηκε) για πάνω από δώδεκα χρόνια. Η ύπαρξη και λειτουργία της κεραίας αυτής είχε προβληματίσει πολλές φορές τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού και είχαν έως τώρα γίνει πολλές ενέργειες, είχαν δε σταλεί και επιστολές στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για να διαλευκανθεί η ιδιοκτησία της κεραίας, το καθεστώς λειτουργίας της και να πληροφορηθούμε τα στοιχεία της κεραίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.
Ως Πρόεδρος της Ένωσης Αρμπουναίων, ως αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών των κατοίκων, αλλά και με την ιδιότητά μου ως καθηγητής Τηλεπικοινωνιών ο οποίος γνωρίζει το αυστηρό καθεστώς που διέπει τις εγκαταστάσεις κεραιών και ευαισθητοποιημένος σε θέματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών στην υγεία των κατοίκων, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, έστειλα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, 21/04/2016 την ακόλουθη επιστολή την οποία παραθέτω ακριβώς:
‘Σας αποστέλλω συμπληρωμένη τη φόρμα καταγγελίας για κεραία της Cosmote, η οποία έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί επί σειρά ετών στο χωριό Άρμπουνας του Δήμου Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας και για την οποία δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση, ούτε στο Τοπικό Συμβούλιο της πρώην Κοινότητας αλλά ούτε και στο Δήμο Καλαβρύτων. Σημειωτέον ότι η κεραία δεν εμφανίζεται ούτε στον κατάλογο της ΕΕΤΤ, ούτε στον αντίστοιχο χάρτη. Σας παρακαλώ αν η έρευνα για τη νομιμότητά της εμπίπτει στις αρμοδιότητές σας ενημερώστε μας για τα δέοντα.’
Στην επιστολή μου έκανα αναφορά στο γεγονός ότι η κεραία λειτουργεί δίπλα στις εγκαταστάσεις άλλης κεραίας τηλεόρασης και τροφοδοτείται από τον εκεί υπάρχοντα υποσταθμό της ΔΕΗ για πάνω από δώδεκα χρόνια. 
Επί τρίμηνο και πλέον η ΕΕΤΤ κώφευε και δεν απαντούσε. Μετά από επανειλημμένες οχλήσεις η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών απάντησε εγγράφως. Παραθέτω ακριβώς την απάντηση (27/07/2016 αριθ. πρωτ:17309/Φ506) 
‘Κύριε Νασιόπουλε, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είναι Ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή, αρμόδια για την εποπτεία και το έλεγχο του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και τη χορήγηση αδειών κατασκευών κεραιών στην ξηρά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4070/2012. Όσον αφορά στην κατασκευή κεραίας που ενδιαφέρεστε σε θέση πλησίον του οικισμού Άρμπουνα στο Δήμο Καλαβρύτων, Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν έρευνας στα αρχεία της ΕΕΤΤ δεν βρέθηκε εκδοθείσα άδεια. 
Τεχνικό κλιμάκιο του Περιφερειακού Γραφείου Πάτρας της ΕΕΤΤ διενήργησε αυτοψία στην ως άνω θέση στις 30 Ιουνίου 2016. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αυτοψίας διαπιστώθηκε ότι στην περιγραφείσα θέση υπάρχουν εγκαταστάσεις σταθμού βάσης κινητών επικοινωνιών. Την ημέρα και ώρα της αυτοψίας από το συγκεκριμένο σημείο μετρήθηκαν εκπομπές σε συχνότητες φάσματος των 900 και 2100 MHz που έχουν εκχωρηθεί στην εταιρία COSMOTE. Βάσει των ανωτέρω, η Υπηρεσία μας θα προβεί στις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες. Παραμένουμε στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση που άπτεται των αρμοδιοτήτων μας.’ 
Η απάντηση της ΕΕΤΤ επιβεβαίωσε τις υποψίες μας ότι η κεραία που για πολλά χρόνια λειτουργούσε στη Ράχη του χωριού μας ήταν παράνομη και λειτουργούσε ανεξέλεγκτα. Είναι πολλά τα ερωτήματα που εκκρεμούν και στα οποία βεβαίως η επιστολή της ΕΕΤΤ δεν έδωσε απάντηση: Γιατί επί τόσα χρόνια η Cosmote δεν είχε ελεγχθεί για την παρανομία της; Η κεραία είχε ποτέ άδεια η οποία έληξε; Γνωρίζει η Cosmote τη νομοθεσία για την επιλογή θέσης και τις υποχρεώσεις της για να εγκαταστήσει κεραία ή κεραίες σε κάποιο σημείο; Από πού και σε βάρος ποιού κατανάλωνε ρεύμα; Με τι ισχύ εξέπεμπε σε κατοικημένη περιοχή; Αιωρούνται ακόμα και πιο σημαντικά ερωτήματα: Ποιές ήταν οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων; Για όλα αυτά τα ερωτήματα οι κάτοικοι, οι τοπικές αρχές και η Ένωση Αρμπουναίων θα απαιτήσουν περαιτέρω απαντήσεις και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμα τους.
Η συνέχεια είναι κατά το ήμισυ γνωστή. Η ΕΕΤΤ – η οποία άγνωστο γιατί κώφευε και δεν έκανε τη δουλεία της και τους ελέγχους που έπρεπε για πολλά χρόνια ειδοποίησε την εταιρία Cosmote – ότι κάποιοι πήραν είδηση την παρανομία της - της είπαν να τα μαζέψει και να φύγει (να λακίσει που λένε στο χωριό μας σε μια νύκτα). Αποδεικτικό του τρόπου με τον οποίον η εταιρία Cosmote (και όχι μόνο) εργάζεται όχι μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά γενικότερα; 
Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. Η ΕΕΤΤ η οποία οφείλει να προστατεύει τη νομιμότητα αλλά και την ορθή και νόμιμη ανάγκη των πολιτών για επικοινωνίες έπρεπε άμεσα να καλέσει την εταιρία να καταθέσει την απαραίτητη μελέτη νομιμοποίησης και εγκατάστασης της κεραίας και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για τη θέση που πρέπει (στην ίδια ή σε άλλη) με βάση τη νομοθεσία. Αυτή είναι η πρέπουσα αντιμετώπιση των πραγμάτων που σέβεται και τα δικαιώματα των πολιτών και των κατοίκων της περιοχής. Γιατί αποκρύπτονται εγκαταστάσεις κεραιών; Η εταιρία θα κληθεί σε απολογία και έχει κάποιες επιπτώσεις;
Δικαίως σήμερα μετά από τόσα χρόνια οι κάτοικοι των γύρω περιοχών διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν επικοινωνίες. Ο γράφων νοιώθει το πρόβλημα, συμμερίζεται τις διαμαρτυρίες των κατοίκων αλλά τι πρέπει να γίνει, να αποσιωπούμε και να ‘καταπίνουμε’ την όποια παρανομία των εταιριών κινητής τηλεφωνίας που νομίζουν ότι είναι πάνω από τους νόμους και τους πολίτες, τους οποίους ισχυρίζονται ότι εξυπηρετούν. 

Έχει προκύψει λοιπόν μέγα θέμα στο οποίο πρώτα και κύρια η ΕΕΤΤ με τη συνδρομή του Δήμου Καλαβρύτων και όλων των τοπικών παραγόντων πρέπει να δώσει άμεσα τη βέλτιστη λύση για τους κατοίκους της περιοχής. 
Μια τελευταία λέξη ως υστερόγραφο. Αν ευσταθούν οι καταγγελίες των φίλων συμπατριωτών από του Πλανητέρου ότι η Cosmote τους πληροφόρησε ότι ο Αθανάσιος Νασιόπουλος από τον Άρμπουνα ζήτησε να φύγει η κεραία νομίζω ότι με όλα τα παραπάνω ξεκαθαρίζει το θέμα και ‘ο νοών νοείτω’. Ο γράφων ζήτησε έλεγχο νομιμότητας της κεραίας που είναι καθήκον του κάθε πολίτη. Ζητάμε επίσης από τους ιθύνοντες της εταιρίες Cosmote στην περιοχή αν δεν τις γνωρίζουν να μάθουν τις διαδικασίες νόμιμης εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Από την ΕΕΤΤ, Περιφερειακό Γραφείο Πάτρας , ζητούμε δημόσια να μας πληροφορήσει τι μέτρα θα πάρει εναντίον της συγκεκριμένης εταιρίας για την πλέον της δωδεκαετίας παρανομία και πώς θα λυθεί το πρόβλημα. Ας μην υπεκφεύγει κανείς. 


Αθανάσιος Νασιόπουλος, 
Πρόεδρος της Ένωσης Αρμπουναίων
17 Νοεμβρίου 2016





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.