HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η οδηγική συμπεριφορά τον χειμώνα χρειάζεται προσαρμογές - Προετοιμασία για εκδρομή στο βουνό

Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, βροχή, χιόνια, ομίχλη… Η οδηγική συμπεριφορά τον χειμώνα χρειάζεται προσαρμογές, όσο έμπειρος οδηγός και...

Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, βροχή, χιόνια, ομίχλη… Η οδηγική συμπεριφορά τον χειμώνα χρειάζεται προσαρμογές, όσο έμπειρος οδηγός και αν είστε.

Προετοιμασία αυτοκινήτου
Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυκτικό της μηχανής. Ελέγξτε την μπαταρία αν είναι σε καλή κατάσταση. Ελέγξτε τη στάθμη υγρών των φρένων. Έχετε μαζί σας εξοπλισμό ανάγκης; Ελέγξτε το καλοριφέρ και το aircondition. Θυμίζουμε πως τα τζάμια ξεθολώνουν με κρύο αέρα. Θα σας εξασφαλίσουν άνεση και θα κρατήσουν το παρμπρίζ σας καθαρό από πάγο και συγκεντρώσεις ατμών. Αλλάξτε τα λάδια αν αυτό είναι απαραίτητο. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υγρά για το παρμπρίζ. Με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, ένα αντιψυκτικό διάλυμα θα κρατά πάντα καθαρό το παρμπρίζ.

Χειμερινά ελαστικά
Από τον Οκτώβριο μέχρι το Πάσχα οι θερμοκρασίες μπορεί συχνά να πέσουν και κάτω από τους επτά βαθμούς και τα θερινά ελαστικά χάνουν την καλή οδική αξιοπιστία τους. Τα χειμερινά ελαστικά έχουν το κατάλληλο μείγμα καουτσούκ στο πέλμα και διαθέτουν άφθονες εγκοπές και ακμές συγκράτησης που χρειάζονται για να διασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό εύρος ασφάλειας στους χειμερινούς δρόμους. Το μείγμα καουτσούκ που χρησιμοποιείται για τα θερινά ελαστικά σκληραίνει ακόμη και σε θερμοκρασίες αρκετά πάνω από το μηδέν. Αντίθετα, τα χειμερινά ελαστικά παραμένουν μαλακά και εύκαμπτα και διατηρούν την επαφή τους με το δρόμο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα χειμερινά ελαστικά να μην χρησιμοποιούνται πάνω από πέντε με έξι χειμώνες. Επιπλέον σημειώστε πως με τα χειμερινά ελαστικά πρέπει να κινείστε σύμφωνα με το δείκτη ταχύτητάς τους. Τα θερινά ελαστικά χρειάζονται σωστή αποθήκευση, το σύνηθες είναι να τα αφήνετε στον αντιπρόσωπο ή στο σέρβις των ελαστικών σας. Μη στοιβάζετε ελαστικά που έχουν αφαιρεθεί από τις ζάντες τους. Τοποθετήστε τα όρθια. Ο χώρος όπου αποθηκεύονται τα ελαστικά πρέπει να είναι δροσερός και σκοτεινός.

Δε βιαζόμαστε!
Προβλέψτε παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας. Κρατήστε απόσταση ασφαλείας, θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.  Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται από τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων.  Προσοχή στις γέφυρες και άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος τείνει να σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας. Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό.  

Αν γλιστρήσω;
Το αυτοκίνητο δεν στρίβει όσο θέλετε επειδή τα μπροστινά ελαστικά έχασαν την επαφή τους με το δρόμο; Μην αυξάνετε τη γωνία του τιμονιού σας και μην φρενάρετε γιατί αυτό θα κάνει χειρότερα τα πράγματα. Μην πατήσετε το γκάζι και μην πατήσετε το φρένο. Το βάρος του αυτοκινήτου σας θα μεταφερθεί μπροστά. Προσεκτικά μειώστε τη γωνία στροφής του τιμονιού. Θα πρέπει να μπορείτε να επαναφέρετε προσεκτικά το αυτοκίνητό σας στην επιθυμητή πορεία. 
Το πίσω μέρος γλιστρά επειδή τα πίσω ελαστικά έχασαν την πρόσφυσή τους; Επιταχύνετε ελαφρά. Το βάρος του αυτοκινήτου σας θα μετατεθεί στους πίσω τροχούς. Στρίψτε το τιμόνι στην ίδια κατεύθυνση προς την οποία ολισθαίνει το πίσω μέρος. Κοιτάξτε προς την κατεύθυνση που θέλετε να πάει το αυτοκίνητο και έτσι θα είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε τη διαδρομή του αυτοκινήτου μόλις αρχίσει να ανταποκρίνεται στις διορθώσεις σας. Η τετρακίνηση δεν είναι πανάκεια σε χιονισμένους, παγωμένους δρόμους το όχημα δεν μπορεί να σταματήσει σημαντικά καλύτερα από ένα όχημα με κίνηση στους δύο τροχούς.

Αλυσίδες ή χειμερινά ελαστικά;
Τα χειμερινά ελαστικά δεν υποκαθιστούν τις αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού κατά την οδήγηση σε πάγο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλυσίδες χιονιού προσφέρουν το μοναδικό τρόπο κίνησης σε απόκρημνα, χιονισμένα σημεία. Σε πολλές διαδρομές τα αυτοκίνητα είναι υποχρεωτικό να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Αυτή την υποχρέωση την επισημαίνουν τα όργανα της τροχαίας. Το σημαντικό είναι να έχουν οι αλυσίδες τη σωστή διάσταση. Οι αλυσίδες πρέπει να εφαρμόζονται στους κινητήριους τροχούς και πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται μόνο πάνω στο χιόνι.

Φροντίστε τον εαυτό σας
Για να κάνετε τη δύσκολη οδήγηση με κακό καιρό, λιγότερη δυσμενή χρειάζεται να φοράτε άνετα και στεγνά παπούτσια.  Ένα βρεγμένο παπούτσι, μπορεί να ολισθήσει από το πεντάλ και να προκαλέσετε ατύχημα. Καλό θα ήταν πάντα να έχετε έξτρα παπούτσια οδήγησης μαζί σας. Αποφύγετε να έχετε δυνατά τη μουσική για να μπορείτε να αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει έξω στο δρόμο. Αν η επιφάνεια του δρόμου γίνεται παράξενα σιωπηλή ενδεχομένως να οδηγείτε σε πάγο, όπου θα χρειαστεί να κόψετε σταδιακά και ομαλά ταχύτητα. Στην περίπτωση που χρειάζεται να πατήσετε φρένο, κάντε το πριν τη στροφή. Οι ειδικοί λένε ότι για να μη χάσετε τον έλεγχο πάνω στη στροφή, καλό είναι να μειώνετε ταχύτητα μέχρι πριν το μέσο της στροφής και να δίνετε γκάζι απαλά αμέσως μετά.
πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.