HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΦΩΤΗΛΑΣ: Υπάρχει σχεδιασμός για εξοικονόμηση δαπανών στο χώρο της Υγείας;

Στις υψηλές δαπάνες στο χώρο της Υγείας, χωρίς όμως τις αντίστοιχες ποιοτικές απολαβές για τους πολίτες, αναφέρεται με ερώτησή του προς ...

Στις υψηλές δαπάνες στο χώρο της Υγείας, χωρίς όμως τις αντίστοιχες ποιοτικές απολαβές για τους πολίτες, αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στη χώρα μας αντιστοιχούν περισσότερα από διπλάσια εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους σε σχέση με τις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες και οι δαπάνες είναι υπέρογκες. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν θα υπάρξει καλύτερη οργάνωση του συστήματος εισαγωγών και επανεισαγωγών και εάν θα δημιουργηθούν μονάδες για χρόνιες παθήσεις. Επίσης, ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για εξοικονόμηση δαπανών στο χώρο της Υγείας, χωρίς όμως να υπάρξει αντίκτυπο στους πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη περίθαλψης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό ΥγείαςΘέμα:  Υπάρχει σχεδιασμός για εξοικονόμηση δαπανών στο χώρο της Υγείας;Ο χώρος της δημόσιας υγείας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό. Οι πολίτες καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν κρατήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς τους υπέρ του ΕΣΥ.
Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι νοσηλεύονται περίπου 2,2 εκ. περιστατικά – είτε νέα είτε επανεισαγωγές. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 700.000 περιστατικά που καλύπτονται από ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στη χώρα μας αντιστοιχούν 198 εξιτήρια από δημόσια νοσοκομεία για κάθε 1.000 κατοίκους ή 260 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους αν συμπεριλάβουμε και τις ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Αντίθετα, στις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες η αντίστοιχη αναλογία διαμορφώνεται στα 160 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους. Επομένως, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και βάση των πληθυσμιακών δεδομένων της χώρας μας τα περιστατικά δε θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 1.700.000-1.800.000.
Για το 2014 η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται σε δαπάνες αξίας 14,7 δις ευρώ στο ΕΣΥ, ενώ οργανισμοί υποστηρίζουν ότι αυτές έχουν ξεπεράσει τα 16 δις ευρώ συνυπολογίζοντας και τις δαπάνες από το Υπουργείο Άμυνας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δαπάνες υγείας των νοικοκυριών. Τα υψηλά κόστη σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποδοθεί στην έλλειψη ενός αποτελεσματικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και παρακολούθησης ασθενών με χρόνια νοσήματα, στην απουσία σωστά οργανωμένων προγραμμάτων παρακολούθησης των ασθενών και την ανάπτυξη κέντρων χρόνιων νοσημάτων και τέλος στην παντελή απουσία κέντρων για ασθενείς τελικού σταδίου.
Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την καλύτερη οργάνωση του συστήματος των εισαγωγών και επανεισαγωγών; Με ποιον τρόπο θα γίνει αποτελεσματικότερο και λιγότερο δαπανηρό το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;
Υπάρχει σχεδιασμός για την δημιουργία μονάδων για χρόνιες παθήσεις; Αν ναι, ποιος είναι αυτός, ποιος ο σχετικός προϋπολογισμός και ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση δαπανών στο χώρο της Υγείας; Από πού θα προκύψουν αυτές; Θα υπάρξει αντίκτυπο στους πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη περίθαλψης; 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.