HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων συμβουλεύει για τη χρήση θερμαντικών μέσων

Με την έναρξη της περιόδου χρήσης θερμαντικών μέσων, έχουν ήδη σημειωθεί αρκετές πυρκαγιές σε οικίες, με σημείο έναρξης την καμινάδα του...

Με την έναρξη της περιόδου χρήσης θερμαντικών μέσων, έχουν ήδη σημειωθεί αρκετές πυρκαγιές σε οικίες, με σημείο έναρξης την καμινάδα του τζακιού. 
Ως εκ τούτου θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των συμπολιτών μας για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς σε τζάκια και καπνοδόχους. 
Εφιστάται η προσοχή σε όλους ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο άναμμα γυμνής φλόγας υπενθυμίζοντάς τους, ότι μια μικρή φωτιά σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφική πυρκαγιά θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και την περιουσία τους.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας για την δική τους ασφάλεια και την προστασία της περιουσίας τους, να λάβουν τα παρακάτω Προληπτικά Μέτρα Πυροπροστασίας εφόσον διαχειρίζονται το συγκεκριμένο είδος θέρμανσης:

1) Τον τακτικό καθαρισμό της καπνοδόχου προκειμένου να απομακρύνεται η καπνιά που συγκεντρώνεται στα τοιχώματα. Αυτό γίνεται με ειδικές βούρτσες από ειδικά συνεργεία καθαρισμού, ώστε ο καθαρισμός να είναι σωστός. (τουλάχιστον κατ’ έτος).
2) Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της καπνοδόχου για τυχών ρωγμές ή άλλες φθορές.
3) Nα μη χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υγρά για το άναμμα του τζακιού, αλλά να προτιμάτε το στερεό πετρέλαιο. 
4) Την αποφυγή τοποθέτησης εύφλεκτης διακόσμησης πάνω από το τζάκι. 
5) Να μην αφήνετε το αναμμένο τζάκι χωρίς επίβλεψη, καθώς και να μην τοποθετείτε πολλά ξύλα στην εστία. 
6) Μην αφήνετε μικροαντικείμενα, στο περβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν. 
7)Συστήνεται η τοποθέτηση σήτας ή πυράντοχου τζαμιού μπροστά από το άνοιγμα του τζακιού, καθώς οι αναμμένες σπίθες αποτελούν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς. 
8) Συστήνεται να είναι πάντα ανοικτή η περσίδα αναπλήρωσης του αέρα ή να υπάρχει κάποιο παράθυρο μερικώς ανοικτό , για την σωστή αναπλήρωση του αέρα στον χώρο, που αφαιρούν ο απορροφητήρας και το τζάκι. 
9)Να αποφεύγονται οι μεγάλες – ψηλές φλόγες, η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων καθώς και το ψήσιμο φαγητών εντός της εστίας του τζακιού. 
10)Να ελέγχεται η καπνοδόχος για τυχόν φωλιές πουλιών, οι οποίες τη φράσσουν και εμποδίζουν τελείως την έξοδο του καπνού. 
11)Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες. 
12)Να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή. 
13)Να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από καυστά υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κλπ. 
14)Το στερεό καύσιμο να μην έχει υγρασία. 
15)Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, επειδή προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται κοντά στην φωτιά. 
16)Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων να χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό κάδο.
17)Η χρήση πυροσβεστήρα αναμένεται να συνδράμει σημαντικά σε κάποια δύσκολη στιγμή. Διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτόν. Ο πυροσβεστήρας συστήνεται να είναι ξηρής σκόνης ελάχιστης κατασβεστικής ικανότητας 21Α-113Β-C και κατάλληλος για κατάσβεση πυρκαγιών παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.
18) Σχεδιάστε και εξασκηθείτε στην εκκένωση της οικίας σας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
19) Σε περίπτωση πυρκαγιάς καλέστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199).

ΓΕΝΙΚΑ
Η καλή λειτουργία, η συντήρηση και ο καθαρισμός όλων των συσκευών & εγκαταστάσεων θέρμανσης , είναι υποχρέωση των χρηστών αυτών, που σε αντίθετη περίπτωση έχουν ποινικές ευθύνες.
Η εγκατάσταση και ο καθαρισμός να γίνεται από άτομα-συνεργεία που έχουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις.
Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΟΥ (ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ)
Από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία δεν προβλέπεται η απαγόρευση χρήσης της ατομικής θερμάστρας ξύλου (ξυλόσομπα) ή τζακιών εφόσον χρησιμοποιούνται παραδοσιακά υλικά καύσης (καυσόξυλα).
Σύμφωνα με το άρθρο 2, § 3 της υπ.αριθ.οικ.189533/07-11-11 (ΦΕΚ 2654/Β’/9-11-11) Υπουργική Απόφαση “περί ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού”, σε ολόκληρη τη χώρα, στα τζάκια, τις σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, ως καύσιμο, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, απορριμμάτων, βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα, περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα. 
Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. 
Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων ευελπιστεί στην λήψη και τήρηση των παραπάνω προληπτικών μέτρων και σας εύχεται καλό χειμώνα.
Ο Διοικητής
Χαράλαμπος Ν. Γιαννάκης
Αντιπύραρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.