Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Βιβλιοπαρουσίαση:«ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΑΓΙΑΣ» Ι. Κακαβά.

Βιβλιοπαρουσίαση: «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΑΓΙΑΣ Ένας Αχαιός Πολεμιστής του 19ου και 20ού αιώνα», του Πλοιάρχου του Π.Ν. Ιωά...

Βιβλιοπαρουσίαση:
«ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΑΓΙΑΣ
Ένας Αχαιός Πολεμιστής του 19ου και 20ού αιώνα»,
του Πλοιάρχου του Π.Ν. Ιωάννη Κακαβά.
Έκδοση του Συλλόγου Λειβαρτζινών Αθήνας
γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Μια διαφορετική «κατάδυση» από αυτές του αντικειμένου του έκανε πρόσφατα ο εκλεκτός και πολύτιμος συμπατριώτης-Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Ιωάννης Κακαβάς: «Κατεδύθη» στα άδυτα των αρχείων του Γ.Ε.Σ., απ’ όπου «περισυνέλεξε» πολύτιμα στοιχεία για ένα άξιο Λειβαρτζινό τέκνο: Τον Στρατηγό Λεωνίδα Σαγιά. Στην κατάδυση αυτή ο συγγραφέας υποκινήθηκε από την αγάπη στον τόπο καταγωγής του και στην Πατρίδα, αλλά και από την ενδόμυχη ανάγκη απότισης φόρου τιμής στον Βετεράνο Στρατηγό. 
Μέσα από το πόνημα του καταξιωμένου Πλοιάρχου του Π.Ν. Ιωάννη Κακαβά, διακρίνει ανάγλυφα ο αναγνώστης τη μεθοδικότητά του και την τεκμηριωμένη έρευνά του, όπως επίσης και την αταλάντευτη προσήλωσή του στις Αξίες μας.

Λίγα λόγια για το Στρατηγό Λεωνίδα Σαγιά:
Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1871 στο Λειβάρτζι και πέθανε το 1938 στην Αθήνα. Ανήλθε ευδοκίμως την κλίμακα της στρατιωτικής ιεραρχίας, από το βαθμό Λοχία (1888) μέχρι το βαθμό του Αντιστράτηγου (1925) και υπήρξε βετεράνος των πολεμικών επιχειρήσεων από το 1817 μέχρι το 1922. 
Για τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα, είναι αξιοσημείωτες οι σημειώσεις των Διοικητών του στον ατομικό του φάκελο. Ενδεικτικά υπογραμμίζουμε από τις σελίδες του βιβλίου:
- «[…]Ικανότατος αξιωματικός[…]». 
- «[…]Ευφυής, ταχείας αντίληψης[…]». 
- «[…]Τρέφει αληθή έρωτα προς το στρατιωτικόν επάγγελμα[…]». 
- «[…]Λίαν φιλομαθής, αξιοπρεπής και εφ’ ουδενός ευρίσκεται ελαττώματος[…]». 
- «[…]Έδρασε εξόχως την 20ήν Φεβρουαρίου (1913) κατά την άλωσιν των Ιωαννίνων[…]». 
- «[…]Τον πρότεινα δια το Αριστείον Ανδρείας[…]». 

Να σημειωθεί ακόμα, ότι στα εξώφυλλα της πολυτελούς έκδοσης ο συγγραφέας παραθέτει εκτός από τη φωτογραφία του βετεράνου Στρατηγού και την ιδιόχειρη σημείωση του Διοικητή του 11ου Συντάγματος, από τον ατομικό του φάκελο του ήρωα. 
Ο Στρατηγός Λεωνίδας Σαγιάς, δεν υπήρξε μόνο ήρωας και Ευεργέτης της Πατρίδας. Υπήρξε και Ευεργέτης στους συμπατριώτες του, με πρωτότυπο τρόπο, άγνωστο, ίσως, στο ευρύ κοινό. Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο από τις σελίδες 9 και 10 του βιβλίου:
«[…] Μετά το θάνατό του άφησε με τη χειρόγραφη διαθήκη του, την περιουσία του αξίας 1.200.000 δραχμών, στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” προς συντήρηση τριών κρεβατιών στο όνομα των γονέων του και του μικρότερου αδελφού του Γιάννη, με σκοπό να νοσηλεύονται εκεί άποροι Καλαβρυτινοί, μετά από πρόταση του Συλλόγου Καλαβρυτινών της Αθήνας. Πράγματι μέχρι σήμερα χάρη στο κληροδότημα του Λεωνίδα Σαγιά, έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” πολλές εκατοντάδες Καλαβρυτινοί. Με την ίδια διαθήκη άφησε μικρότερα ποσά σε άλλα τρία φιλανθρωπικά ιδρύματα, το άσυλο ανιάτων το γηροκομείο Αθηνών και το (τότε φθισιατρείο) “Σωτηρία”[…]». 
Άξια κάθε επαίνου και η χορηγία του Συλλόγου Λειβαρτζινών Αθήνας, το Δ.Σ. του οποίου προλογίζει και το βιβλίο. Με τον τρόπο αυτόν ο Σύλλογος υποκλίνεται και στο συγγραφέα και στον συγχωριανό Ήρωα Στρατηγό. 

Εκλεκτέ συγχωριανέ, Γιάννη Κακαβά, θέλοντας να εκφράσω τα συναισθήματά μου στο πρόσωπό σου για το ανεκτίμητο αυτό πόνημά σου, δανείζομαι τα λόγια της τελευταίας παραγράφου του προλόγου του Δ.Σ. του Συλλόγου Λειβαρτζινών Αθήνας:
«Η πρωτοβουλία σου, ο πνευματικός σου κόπος και η δωρεά του πολύτιμου χρόνου σου, ανιδιοτελέστατα, στη γενέτειρα, σε αναδεικνύουν σε ό,τι έχει ανάγκη η μικρή μας κοινωνία: Ταγό!».

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Σπούδασε Νοσηλευτική, λειτούργημα το οποίο και άσκησε για 37 χρόνια. Από τον Οκτώβριο 2015 είναι συνταξιούχος. Παράλληλα, δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο εδώ και δύο δεκαετίες, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στη λαογραφία του Τόπου του. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.