Page Nav

HIDE
TRUE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Προσωρινή λύση για τις συντάξεις χηρείας

Εγκύκλιος του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου δίνει προσωρινή λύση για τις χήρες που περιμένουν από τον Μάιο την έκδοση...

Εγκύκλιος του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου δίνει προσωρινή λύση για τις χήρες που περιμένουν από τον Μάιο την έκδοση της σύνταξής τους, μέχρι να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι για τις νέες συντάξεις γήρατος και χηρείας.
Εγκύκλιος του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου δίνει προσωρινή λύση για τις χήρες που περιμένουν από τον Μάιο την έκδοση της σύνταξής τους, μέχρι να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι για τις νέες συντάξεις γήρατος και χηρείας. Την ίδια στιγμή, με άλλο έγγραφο ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει πως το νέο καθεστώς χορήγησης συντάξεων χηρείας (όριο ηλικίας στα 55, υπολογισμός στο 50% της σύνταξης του θανόντα κ.λπ.) ισχύει και για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες, θα δίνεται προσωρινά το ποσό των 345,6 ευρώ τον μήνα (Εθνική Σύνταξης 15ετίας) στις χήρες (και στους χήρους) που περιμένουν σύνταξη λόγω θανάτου (πλην ασφαλισμένων ΟΓΑ). Σημειώνεται πως το μέτρο αφορά συντάξεις για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που πέθαναν από τις 13/5/2016 και μετά (ημερομηνία εφαρμογής του νέου νόμου). Αυτό το ποσό θα παίρνουν οι χήρες/χήροι μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου (ή η αντίστοιχη προσωρινή σύνταξη).
Στόχος είναι να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να δικαιωθούν έστω και κάποιου εισοδήματος όσοι περιμένουν στην ουρά.
Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι ανάλογα εφαρμόζεται ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις συντάξεις λόγω θανάτου, που έλκουν το δικαίωμα από συντάξεις αναπηρίας, για τις οποίες λόγω του ποσοστού αναπηρίας δεν καταβαλλόταν πλήρες ποσό, εφόσον προβλεπόταν σχετική μείωση του πλήρους ποσού από τις οικείες γενικές ή καταστατικές διατάξεις.
Παραδείγματα:
α. Συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω γήρατος με μειωμένη κατά 30% σύνταξη (λόγω συνταξιοδότησης κατά 5 έτη νωρίτερα από το αντίστοιχο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης): η σύνταξη λόγω θανάτου είναι 345,6- (345,6Χ30%)= 241,92 ευρώ.
β. Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 80%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 ευρώ.
γ. Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 70%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 Χ 75%=259,2 ευρώ.
δ. Συνταξιούχος αναπηρίας του ΟΑΕΕ με ποσοστό αναπηρίας 67%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 ευρώ.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση για το προσωρινό ποσό των 345,6 ευρώ δεν ισχύει για τον ΟΓΑ. Με άλλο έγγραφο ο υφυπουργός διευκρινίζει πως οι αλλαγές που επέφερε ο πρόσφατος νόμος ισχύουν και για τους αγρότες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.