Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κ. Πουλάκης: Εξετάζουμε την απλή αναλογική για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών εξετάζει η κυβέρνηση με μια από αυτές να περιλαμβά...

Σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών εξετάζει η κυβέρνηση με μια από αυτές να περιλαμβάνει και το εκλογικό σύστημα των τοπικών με την απλή αναλογική να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη. 
Αυτό αποκάλυψε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και πρόεδρος της επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κώστας Πουλάκης. Μάλιστα ο κ. Πουλάκης, που αναμένεται να βρεθεί το Σάββατο στην αχαϊκή πρωτεύουσα για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνει το τμ. Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας στο πλαίσιο του 19ου Forum Ανάπτυξης, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στο Δήμαρχο Πατρέων στη δικαστική διένεξη που έχει με την Χρυσή Αυγή. 

Όπως επισήμανε ο Καλλικράτης, ο νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που πέρασε το 2010 είχε στοιχεία που την απομάκρυναν από αυτό που λέμε θεσμό λαϊκής. Αυτό, μαζί με την κρίση, και το γεγονός ότι οι Δήμοι έχασαν από το 2010 περίπου το 60% των πόρων της, εκτίμησε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα.

«Η κυβέρνηση είπε από την πρώτη στιγμή ότι θα θέλαμε να φτιάξουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό από τον Φλεβάρη, που ψηφίστηκε το παράλληλο  πρόγραμμα, συστήθηκε μια επιτροπή που αποτελείται από 27 μέλη κι έχω εγώ την προεδρία της ως γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών. Ενώ ο Καλλικράτης φτιάχτηκε σε ένα γραφείο, του τότε υπουργού του κ. Ραγκούση και κανένας δεν γνώριζε το ποίοι, πώς και γιατί, εμείς, σε αυτή την μεγάλη επιτροπή, πρώτα από όλα βάλαμε τις Ενώσεις Δήμων και Περιφερειών, τους εργαζόμενους κ.α., ως ισότιμα μέλη, για να συνδιαλεχθούμε και συνδιαμορφώσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο», πρόσθεσε ο κ. Πουλάκης. 

Η επιτροπή αυτή έχει ξεκινήσει τη δουλειά της από τον Ιούλιο και δουλεύει σχεδόν καθημερινά για να μπορέσει να καταθέσει το δικό της σχέδιο στην πολιτική ηγεσία. Οι βασικές κατευθύνσεις-αιχμές αυτής της πρότασης όπως τις περιέγραψε ο γ.γ. του υπουργείο Εσωτερικών είναι οι εξής: 
-Η διεύρυνση και η εμβάθυνση της δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας των ΟΤΑ, 
-Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στην λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, 
-Η μετατροπή των Δήμων και των Περιφερειών σε πρωταγωνιστές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δίκαιης ανάπτυξης και 
-Τελικά ο  τρόπος με τον οποίον θα επιτευχθούν όλα αυτά μια αλλαγή δηλαδή του εκλογικού συστήματος. 
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Πουλάκης αποκάλυψε ότι αυτός ο εκλογικός νόμος που εξετάζεται είναι η απλή αναλογική στη λογική ο πρώτος συνδυασμός που μπορεί να παίρνει το 18-20% των ψήφων να μην έχει το 60% των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
«Το ουσιαστικό είναι να έχει αυτός ο εκλογικό νόμος, το σύστημα της απλής αναλογικής για να μπορέσει να εκφράζεται η κοινωνία με τις δημοτικές παρατάξεις, με τις κινήσεις των πολιτών, με ότι δημιουργικό υπάρχει σε κάθε Δήμο ή Περιφέρεια. Αυτό να μπορεί να εκφράζεται ανάλογα με την προτίμηση των πολιτών στην περιοχή. Πάμε να κάνουμε μια αλλαγή που στην ουσία της θα έχει την δημοκρατία, την  εμβάθυνσή της και όχι την επίφαση της δημοκρατίας όπου ο πρώτος τα παίρνει όλα κι έχει περισσότερη δύναμη και από τον πρωθυπουργό της χώρας. Δεν υπάρχει στην χώρα μας εκλογικό σύστημα που το 20% ενός κόμματος να μετατρέπεται σε 60% των βουλευτών», σημείωσε.

Στο κατά πόσο πρόθεση της κυβέρνηση είναι αυτές οι αλλαγές να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών εξήγησε ότι η Επιτροπή φιλοδοξεί να τελειώσει όλη τη διαδικασία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 καταθέτοντας τα συμπεράσματά της και τις προτάσεις στην πολιτική ηγεσία. «Από εκεί και πέρα είναι θέμα της κυβέρνησης  η αποδοχή μέρους ή ολόκληρης της πρότασης και ο σχεδιασμός ενός νομοσχεδίου», υπογράμμισε. 

Παράλληλα διασαφήνισε ότι μέλημα της Επιτροπής δεν είναι να εξετάσει αλλαγές στα διοικητικά όρια των Δήμων παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο χωροταξικού ο Καλλικράτης δημιούργησε προβλήματα. «Δεν είναι στις προτεραιότητές μας αυτή την στιγμή. Ο Καλλικράτης έκανε έναν χωροταξικό σχεδιασμό που έγινε σε κάποια γραφεία και για κάποιους άλλους λόγους. Εμείς πάμε δώσουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση την χαμένη της αίγλη και την χαμένη της δημιουργικότητα και από εκεί πέρα, παρόλο που στο χωροταξικό έγιναν πράγματα που δεν βοήθησαν, και αυτό είναι γνωστό και το ζουν οι τοπικές κοινωνίες, εμείς θα θέλαμε να κάνουμε βήματα, πρώτα από όλα, στην ενίσχυση  του θεσμού και να δούμε μόνο πολύ-πολύ ακραίες περιπτώσεις οι οποίες είναι πανθομολογούμενο ότι πρέπει να διορθωθούν», υποστήριξε ο κ. Πουλάκης.  

Αναφερόμενος στα έντονα παράπονα δημάρχων και περιφερειαρχών ανά την Ελλάδα περί υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών είπε:  «Έχουν βάση αληθείας αυτά, ίσως όχι στο τρόπο με τον οποίο τα διεκδικούν, δηλαδή μπορεί να λένε και κάτι παραπάνω, η βάση όμως είναι αληθινή. Εγώ σας είπα ότι από το 2010 έχει χαθεί το 60% των πόρων, αλλά όμως από το 2015 που είμαστε κυβέρνηση, δεν έχει κοπεί καμία χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ. Σε σχέση με το προσωπικό όντως αρκετοί Δήμοι είναι υποστελεχωμένοι, όμως  υπηρετούμε και μια μνημονιακή υποχρέωση από το 1ο μνημόνιο που λέει ότι μέχρι το 2017 υπάρχει η αναλογία ένας προς δέκα, ένας προς πέντε κ.α. ως προς τη δημόσια διοίκηση.

Τέλος μιλώντας για την δικαστική περιπέτεια του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη ο οποίος σέρνεται στα δικαστήρια από την Χρυσή Αυγή επειδή προεκλογικά δεν την διευκόλυνε στην καμπάνια της ο κ. Πουλάκης τόνισε: «Από την στιγμή που το σχολίασα αμέσως, ξεπερνώντας και το γεγονός ότι είμαι ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, άρα μια θέση πιο «θεσμική» και απόμακρη από το πολικό γίγνεσθαι, σημαίνει ότι είμαι ολόπλευρα στο πλευρό του δημάρχου σε αυτή την ιστορία. Γι΄ αυτό και το σχολίασα αμέσως».  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.