Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνεταιρισμοί, βοσκότοποι, νερό η ατζέντα Τσιρώνη στο ΥΠΑΑΤ

«Η προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει». Μ’ αυτό το οικολογικό, όπως το αποκάλεσε ο ίδιος, αποτύπωμα, θα πορευθεί στο υπουργείο Αγροτ...


«Η προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει». Μ’ αυτό το οικολογικό, όπως το αποκάλεσε ο ίδιος, αποτύπωμα, θα πορευθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο νέος αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των υγιών συνεταιρισμών, στη διαχείριση του νερού και την κτηνοτροφία. Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα σύντομης τελετής παράδοσης-παραλαβής, που πραγματοποιήθηκε στον 6ο όροφο του μεγάρου της πλατείας Βάθη.
Ο παραμένων Βαγγέλης Αποστόλου, παίρνοντας στην αρχή τον λόγο, ευχαρίστησε το Μάρκο Μπόλαρη για τη συνεργασία τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν μαζί σε σημαντικά θέματα, τα οποία και επιλύσαμε», προσθέτοντας ότι «το ίδιο θα συνεχιστεί και με τους Γιάννη Τσιρώνη και Βασίλη Κόκκαλη».

«Ο χώρος είχε τις λιγότερες επιπτώσεις και ταυτόχρονα βέβαια είναι ο χώρος ο οποίος έχει μπει ήδη σε πορεία ανάταξης από την περασμένη χρονιά μια και όλα δείχνουν ότι τόσο το αγροτικό εισόδημα όσο και οι εξαγωγές παρουσιάζουν ανοδική πορεία.

Αυτήν την πορεία, λοιπόν, αυτό το στίγμα θα το συνεχίσουμε, βεβαίως με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, που έχει μια μεγάλη εμπειρία όσον αφορά ιδιαίτερα σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης και είναι και γνωστός για τις οικολογικές του ευαισθησίες εκπροσωπώντας ένα συγκεκριμένο χώρο, πράγμα που όπως αντιλαμβάνεστε για τον αγροτικό χώρο είναι πάρα πολύ σημαντικό, και βεβαίως και με τον Βασίλη  Κόκκαλη, έναν άνθρωπο γέννημα θρέμμα του Θεσσαλικού κάμπου», δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως: «έρχομαι από ένα υπουργείο, το Περιβάλλοντος, στο οποίο οι λέξεις αειφορία και η βιωσιμότητα είναι λέξεις κλειδιά. Φεύγοντας από κει είπα ότι η προστασία περιβάλλοντος συμφέρει. Οι παλιοί ήξεραν τι σημαίνει να προστατεύεις αυτό που σε θρέφει. Κάποια στιγμή, όχι μόνο ως χώρα, ξεφύγαμε από αυτή την κατεύθυνση, γίνανε λάθη. Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα γη, βιοποικιλότητα αλλά δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο. Ξέρουμε τι σημαίνει καθετοποίηση».
Δίνοντας ένα στίγμα των προτεραιοτήτων του τόνισε πως: «Το συνεταιριστικό κίνημα, οι υγιείς συνεταιρισμοί, πρέπει να είναι παρόντες, με κατεύθυνση στην επιχειρηματικότητα και τη μεταποίηση», ενώ πρόσθεσε πως πρέπει: «να δώσουμε βάρος στην αειφορική χρήση του νερού».
Αναφερόμενος στην πολυπόθητη ανάπτυξη είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε γνώσεις για την κτηνοτροφία και τα δάση. Η κτηνοτροφία στην χώρα μας είναι εκτακτική. Πρέπει να πάει κόσμος να δραστηριοποιηθεί στα βουνά, μπορούμε να έχουμε εξαιρετική ανάπτυξη».
«Αν βάλουμε στη γεωργία το σκεπτικό της προστασίας του περιβάλλοντος που συμφέρει, νομίζω ότι μπορούμε να απογειώσουμε τον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα μας», τόνισε ο Γιάννης Τσιρώνης, κάνοντας χαρακτηριστική αναφορά και στις Κοινσεπ, για τις οποίες είπε πως: «μπορούν να πάνε τα προϊόντα κατευθείαν  στη νοικοκυρά κλπ.»

Ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης ευχαρίστησε κι αυτός τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη, που έδειξε στο πρόσωπό του. Δεν θέλησε, όμως, όπως είπε, «να πει πολλά για αρχή, πριν να ενημερωθεί».
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα», τόνισε, για να καταλήξει πως: «Όταν οι νέοι επιστρέψουν στην ύπαιθρο, τότε η Ελλάδα θα έχει βγει από την κρίση». 
Να εκμεταλλευθούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, λέει ο Μπόλαρης
Με ευχαριστίες στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «ο οποίος μου έδωσε την δυνατότητα να υπηρετήσω για 14 μήνες σ’ ένα νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, στη μεγάλη πρόκληση της αγρο-διατροφής», αποχαιρέτησε το μέγαρο της πλατείας Βάθη, ο Μάρκος Μπόλαρης.
«Είμαι πεπεισμένος πως οι δυνάμεις που υπάρχουν στην χώρα, όπως και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι πολλά, στον αγροδιατροφικό τομέα. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης, που να στηρίζεται στην ποιότητα, την καινοτομία και την πιστοποίηση της ποιότητας αγροτικών προϊόντων. Έχουμε περήφανους παραγωγούς, στην τυποποίηση έχουμε ανθρώπους που ξέρουν τις εξαγωγές», πρόσθεσε, για καταλήξει: «Στόχος μας πρέπει να είναι οι νέες θέσεις εργασίας, η αύξηση τιμής παραγωγού, με ποιότητα».
«Επί 14 μήνες δώσαμε τις δυνάμεις για να υποστηρίξουμε αυτές τις πολιτικές», σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον υπουργό, την υπηρεσία, όλη την ιεραρχία, την κεντρική και τις περιφερειακές υπηρεσίες, καθώς επίσης και τους εποπτευόμενους φορείς.
«Το υπουργείο μπορεί να στείλει τα μηνύματα ανάπτυξης κάθε μέρα», κατέληξε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου
Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο ΥΠΑΑΤ

Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου: Καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας. Ξεκινώ καλωσορίζοντας τους νεοφερμένους, τον Αναπληρωτή Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη και τον Υφυπουργό Βασίλη  Κόκκαλη.
Οφείλω όμως πρώτιστα να ευχαριστήσω τον Μάρκο Μπόλαρη για τη συνεργασία που είχαμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Πορευτήκαμε προβάλλοντας ιδιαίτερα το στίγμα μας στον αγροτοδιατροφικό τομέα, αλλά και λύνοντας πάρα πολλά προβλήματα του αγροτικού χώρου σε μια περίοδο κρίσης όπου  όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία είναι ο χώρος ο οποίος είχε τις λιγότερες επιπτώσεις και ταυτόχρονα βέβαια είναι ο χώρος ο οποίος έχει μπει ήδη σε πορεία ανάταξης από την περασμένη χρονιά μια και όλα δείχνουν ότι τόσο το αγροτικό εισόδημα όσο και οι εξαγωγές παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Σε ευχαριστούμε Μάρκο.
Αυτήν την πορεία, λοιπόν, αυτό το στίγμα θα το συνεχίσουμε,  βεβαίως με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, που έχει μια μεγάλη εμπειρία όσον αφορά ιδιαίτερα σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης και είναι και γνωστός για τις οικολογικές του ευαισθησίες εκπροσωπώντας ένα συγκεκριμένο χώρο, πράγμα που όπως αντιλαμβάνεστε για τον αγροτικό χώρο είναι πάρα πολύ σημαντικό, και βεβαίως και με τον Βασίλη  Κόκκαλη, έναν άνθρωπο γέννημα θρέμμα του Θεσσαλικού κάμπου και όπως αντιλαμβάνεστε και το έχει και ο ίδιος αντιληφθεί στη συζήτηση που είχαμε, σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που έρχονται θα είναι ο άνθρωπος που έχοντας την εμπειρία, έχοντας και τη γνώση θα συμβάλλει αποφασιστικά.
Αυτά έχω εγώ να σας πω, να δώσουμε το λόγο στο Μάρκο το Μπόλαρη.

Απερχόμενος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης: Ξεκινώ με ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό ο οποίος μου έδωσε τη δυνατότητα για 13 – 14 μήνες να υπηρετήσω σε έναν νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και τον τροφίμων, στην μεγάλη αυτή πρόκληση της αγροδιατροφής.
Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι στη χώρα χρειαζόμαστε αναδιάταξη της παραγωγικής βάσης. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι οι δυνάμεις, οι οποίες υπάρχουν στη χώρα είναι εξαιρετικές, όπως είναι εξαιρετικά σημαντικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο χώρος και που έχει και η χώρα μας στον τομέα τον αγροδιατροφικό. Εφαρμόζουμε στρατηγικό σχεδιασμό για να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλαγή η οποία στηρίζεται στις αρχές της ποιότητας του προϊόντος, της ενσωμάτωσης καινοτομίας στο προϊόν, των ανοιχτών οριζόντων, της εξωστρέφειας δηλαδή, εξωστρέφεια την οποία την υποστηρίζει η πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων.
Οι δυνάμεις που ενεργούν στο πεδίο και στον αγροτικό και στον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και στον τομέα της τυποποίησης, της μεταποίησης και των εξαγωγών, έχουν πάρει το μήνυμα:  ότι με την αλλαγή κατεύθυνσης - στη βάση έχουμε περήφανους παραγωγούς, στη μεταποίηση, τις εξαγωγές, την τυποποίηση κλπ έχουμε  ανθρώπους που γνωρίζουν τις ξένες αγορές και παλεύουν για αυτές – ο στόχος είναι νέες θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά όχι απλά στον στενό αγροτικό τομέα, αλλά στο σύνολο των επαγγελμάτων που ασχολούνται με αυτόν. Το θέμα είναι η αύξηση της τιμής του προϊόντος την οποία τελικά την επιτυγχάνουμε με την ποιότητα και με το άνοιγμα των αγορών.
Στην κατεύθυνση αυτήν, επί  13-14 μήνες δώσαμε τις δυνάμεις και την ενεργητικότητα για να υποστηρίξουμε και να υπηρετήσουμε αυτές τις πολιτικές. Είμαι λοιπόν υποχρεωμένος να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τη συνεργασία του, την υπηρεσία και τους υπαλλήλους και όλη την ιεραρχία, τους Γενικούς Γραμματείς, τους Διευθυντές, τους ανθρώπους στην κεντρική μονάδα του Υπουργείου και στις περιφερειακές υπηρεσίες και στους εποπτευόμενους οργανισμούς, οι οποίοι δίνουν την καλή μάχη. Ο τόπος το δικαιούται. Είναι σίγουρο ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να στείλει τα μηνύματα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αυτό βγαίνει καθημερινά, με εμμονή και με σχέδιο.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης : Καλημέρα σε όλους. Θέλω και εγώ να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε σε αυτό το νευραλγικό πόστο. Έρχομαι από ένα υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποίο η αειφορία και η βιωσιμότητα είναι οι λέξεις κλειδιά. Οι λέξεις που κάποτε ακούγονταν σαν κάτι ξενικό, σήμερα  όμως ξέρουμε ότι είναι ζωτικά σημεία της αγροτικής ανάπτυξης.
Φεύγοντας από εκεί είπα μια φράση που πιστεύω και θα την πω και εδώ. Η προστασία του Περιβάλλοντος συμφέρει. Οι παππούδες μας το έκαναν απλά αυτό. Πως; Ξέρανε τι σημαίνει αγρανάπαυση χωρίς να τους το πει κανένας επιστήμονας. Ξέρανε τι σημαίνει αειφορική αλιεία, ξέρανε τι σημαίνει να προστατεύεις αυτό που σε θρέφει. Ξεφύγαμε κάποιες φορές, όχι ως χώρα μόνο, αλλά ως παγκόσμια οικονομία από αυτή την κατεύθυνση. Γίνανε λάθη. Τα λάθη αυτά πλέον επανεξετάζονται.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα είναι ο ήλιος της, η μοναδική γη της και η τεράστια βιοποικιλότητα, έχουμε εκπληκτικά προϊόντα. Έχουμε και πάρα πολλά στοιχήματα. Αυτό το ξέρουμε. Έχουμε πάρα πολύ δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο. Είμαστε αποκομμένοι από άλλες μεγάλες αγορές λόγω γεωπολιτικής κατάστασης και δεν έχει αυτό καμία σχέση με τον παραγωγό μας. Έχουμε μικρούς κλήρους. Αυτά όμως όλα σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας μπορεί να έχουν λύση.
Ξέρουμε τι σημαίνει καθετοποίηση παραγωγής, είδαμε τα παλιά λάθη των προηγουμένων δεκαετιών, της μορφής των συνεταιρισμών,  αλλά το συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να είναι παρόν. Βλέπω άλλες χώρες που το συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης, με άλλη μορφή πλέον, όχι την παλιά. Με τη μορφή της επιχειρηματικότητας, της καθετοποίησης, της μεταποίησης. Σημαντικά ζητήματα.
Ξέρουμε πια, γνωρίζουμε για την αειφορική χρήση του νερού, ώστε να μην φτάνουμε στο σημείο να μας κοστίζει πανάκριβα, ακόμα και η ενέργεια για να βγάλεις το νερό, πόσο μάλλον που υπονομεύεται ο πόρος.
Έχουμε πάρα πολλές γνώσεις για τη συμβολαιακή γεωργία. Έχουμε πάρα πολλές γνώσεις για την αειφορία των δασών μας. Θυμίζω ότι η δική μας κτηνοτροφία είναι εκτατική. Συμπωματικά το ίδιο είχαμε πει όταν είχαμε αναλάβει μαζί με τον Βαγγέλη τον Ιανουάριο του 2015. Αλλά η εκτατική κτηνοτροφία σε εμάς, αν καταφέρουμε –και αυτό βέβαια έχει να κάνει και με άλλα Υπουργεία- να αναβιώσουμε τους ορεινούς μας οικισμούς, να πάει κόσμος στα βουνά, να ζήσει στα βουνά, να έχει ποιότητα και ευμάρεια ζωής, νομίζουμε ότι αν πάει ο κόσμος εκεί, θα έχουμε εξαιρετική ανάπτυξη, από προϊόντα που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.
Άρα το οικολογικό αποτύπωμα στην αγροτική μας παραγωγή που είναι ο  πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, είναι ο πιο θεμελιώδης πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, το μεγαλύτερο στρατηγικό μας πλεονέκτημα κατά την ταπεινή μου γνώμη που είναι ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα και από τον τουρισμό. Νομίζω ότι αυτό το αποτύπωμα το ότι η προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει, αν το βάλουμε και δώσουμε και αυτό το στίγμα και σε αυτήν εδώ την παραγωγική δραστηριότητα, όπως και σε άλλες πρέπει να το δώσουμε, στη βιομηχανία και αλλού, νομίζω ότι μπορούμε να απογειώσουμε τη γεωργία μας, και να κάνουμε τα προϊόντα μοναδικά, διάσημα, πολύτιμα σε όλες τις αγορές και φυσικά και στο ράφι της Ελληνίδας και του Έλληνα καταναλωτή. Αν και εκεί δημιουργηθούν καινούργιες δομές που είναι βέβαια και οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που μπορούν να δίνουν το προϊόν κατευθείαν στο ράφι της νοικοκυράς,  βελτιώνοντας και το εισόδημα του παραγωγού και την τιμή στην νοικοκυρά.
Αυτές είναι οι πρώτες ιδέες.  Να τονίσω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που είναι πλάι μου ένας από τους ανθρώπους που ξέρει τη γεωργία, νομίζω ζήτημα να υπάρχουν πέντε άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, ίσως λέω και πολλούς, που να ξέρουν τη γεωργία όπως την ξέρει ο Βαγγέλης Αποστόλου, πιστεύω ότι εμείς δίπλα του θα μάθουμε πρώτα απ΄ όλα, πρώτα θα μάθουμε, θα μάθουμε και από εσάς, θα μάθουμε από τους αγρότες μας και αφού μάθουμε πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αποδώσουμε και θα είμαστε αντάξιοι διάδοχοι  του Μάρκου ο οποίος νομίζω έκανε εξαίρετο έργο, πολύ σεμνό και πάρα πολύ σημαντικό. Για εμάς όμως που ξέρουμε από κοντά τη γεωργία λόγω της ιδιότητας των οικολόγων, ξέρουμε ότι ο Μάρκος αφήνει πολύ βαριά παρακαταθήκη και θέλουμε να είμαστε αντάξιοι συνεχιστές του. Ευχαριστούμε Μάρκ.

Υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης: Καταρχήν να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την τιμή που μου κάνανε, ν’ ασχοληθώ με αυτό το ιδιαίτερα νευραλγικό υπουργείο. Ήρθαμε για να συνεχίσουμε το δύσκολο και επιτυχημένο έργο του Βαγγέλη Αποστόλου και του Μάρκου Μπόλαρη.
Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε επιμέρους θέματα πριν ενημερωθώ, μόνο δύο κουβέντες να πω.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι τα προβλήματα είναι σύνθετα και δύσκολα, το είπε και ο Βαγγέλης Αποστόλου, προέρχομαι από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου. Δύο θα είναι τα κριτήρια, δύο θα είναι οι βασικοί πυλώνες στην άσκηση των αρμοδιοτήτων.
Πρώτον οι αλήθειες, όσο σκληρές και αν είναι και δεύτερον η διάθεση για προσφορά. Δράττομαι της ευκαιρίας και θα δανειστώ μια έκφραση του κυρίου Μπόλαρη ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να είναι η ανάκαμψη και μπορεί να βοηθήσει την εθνική οικονομία». Εγώ θα πω τούτο: ότι όταν οι νέοι επιστρέψουν στη γη σημαίνει ότι βγήκαμε από την κρίση. Να ευχαριστήσω το Μάρκο Μπόλαρη, τον κύριο Αποστόλου, τον κύριο Τσιρώνη, η συνεργασία μας θα είναι εποικοδομητική και χρήσιμη.
Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.