HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ: Θυμήθηκαν - Τίμησαν - Διασκέδασαν (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου – συγχωριανών μας αλλά και από τα γειτονικά χωριά – πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογ...

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου – συγχωριανών μας αλλά και από τα γειτονικά χωριά – πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογός μας στις 28 Οκτωβρίου 2016 στο Λειβάρτζι με θέμα τους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες του χωριού μας αλλά και το μεγάλο δάσκαλο Σίμωνα Καρά.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες λόγω κρύου και βροχής, φάνηκε καθαρά η ανάγκη του κόσμου να ακούσει για τη παράδοση του τόπου μας, να συμμετέχει στα δρώμενα, να τιμήσει με τη παρουσία του την εκδήλωσή μας, να διασκεδάσει.
Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε με αφορμή την κυκλοφορία από το Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής ΄΄Μουσικό Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά΄΄ ενός CD με τίτλο ΄΄Μουσικές του Ελληνισμού΄΄, που περιέχει παραδοσιακά τραγούδια της Πελοποννήσου – από ηχογραφήσεις Σίμωνος Καρά τα έτη 1975-1976 – στο οποίο περιλαμβάνεται ένα οργανικό μουσικό κομμάτι από οργανοπαίκτες του χωριού μας.
Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους μας, έκανε αναφορά στην Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι η θυσία των πολλών συγχωριανών μας στα βουνά της Αλβανίας δεν πήγε χαμένη, αλλά και η μετέπειτα πορεία αυτών – των τυχερών – που κατάφεραν να επιστρέψουν ζωντανοί από το πόλεμο μας κάνει περήφανους. ΄΄Τους θυμόμαστε και Τους τιμούμε΄΄ ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο του ΄΄Κέντρου Ερεύνης Σίμωνος Καρά΄΄ κ. Δημήτρη Μαντζούρη, ο οποίος με την εισήγησή του για το έργο του μεγάλου δασκάλου Σίμωνα Καρά, που παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπιζε εκείνα τα δύσκολα χρόνια, κατάφερε να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και να καταγράψει το μουσικό πλούτο της πατρίδας μας, αφήνοντας στις επόμενες γενιές σαν παρακαταθήκη ένα πραγματικό θησαυρό, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Η συγκίνηση και το ενδιαφέρον βέβαια κορυφώθηκαν όταν από το ανέκδοτο αρχείο του Σίμωνος Καρά ακούστηκαν σε διάφορα μουσικά κομμάτια οι πίπιζες και η ταβουλόβεργα των μεγάλων οργανοπαικτών μας (Πάνου Μιχαλόπουλου, Νάπου Κεφαλά, Κώστα Ανδριόπουλου από τη Κερέσοβα).

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με δύο ομιλητές από το Δ. Σ. του Συλλόγου μας, το δάσκαλο κ.Νάσο Ταυλά & τη κ. Βασιλική Τζόλα, οι οποίοι με εξαιρετικό τρόπο, αφού μετέφεραν το χαιρετισμό του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου-Διπλωματούχου Βυζαντινής Μουσικής-Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω (και Καλαβρυτινού) κ. Δημήτρη Σταθακόπουλου, διαβάζοντας από το πολύτιμο υλικό που μας εμπιστεύτηκε, από ανέκδοτη εργασία του σχετικά με τη μουσική εξέλιξη στα Καλαβρυτοχώρια, ανέφεραν στην ομιλία τους στοιχεία για τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, μεταφέροντας στους συμμετέχοντες την ατμόσφαιρα μιας άλλης (ξεχασμένης;) εποχής. 

Η συνέχεια δόθηκε με οπτικοακουστικό υλικό από καταγραφές συγχωριανών μας που με τον δικό τους τρόπο, μας γύρισαν δεκαετίες στο παρελθόν και εξιστόρησαν τη σημασία που είχε η ΄΄ζυγιά΄΄ των οργανοπαικτών μας στη διασκέδασή τους και γενικότερα στη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Το αποκορύφωμα της όλης εκδήλωσης υπήρξε όταν ανέβηκε στο βήμα ο ΄΄δάσκαλος΄΄ της φλογέρας, του κλαρίνου αλλά και του τραγουδιού κ. Χαράλαμπος (Μπάμπης) Γιαννόπουλος από τη Κερασιά, ο οποίος παίζοντας τη φλογέρα του και τραγουδώντας ένα παραδοσιακό τραγούδι, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού. Ακολούθως το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου μας που με την καθοδήγηση του δασκάλου μας κ. Διογένη Οικονόμου, παρουσίασε με άψογο τρόπο παραδοσιακούς χορούς της Πελοποννήσου και της Ηπείρου, ξεσηκώνοντας τους παρευρισκόμενους που με το θερμό τους χειροκρότημα, έδειξαν τη συμπαράστασή τους σε αυτή μας την προσπάθεια. 
Ήταν από τις στιγμές που δεν ενοχλούσε ούτε η συνεχιζόμενη δυνατή βροχή ούτε το κρύο. Είχανε ζεσταθεί οι καρδιές. Το σύνθημα είχε δώσει ο Γιώργος Δαλιάνης με το κλαρίνο του και τη ΄΄Ρωμιοσύνη΄΄ να τραγουδά χωρίς μικρόφωνα, ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο χορό και το τραγούδι.
Ακολούθησε η απονομή των τιμητικών πλακετών στις οικογένειες των οργανοπαικτών για τη προσφορά τους στη παραδοσιακή μουσική (Πάνου Μιχαλόπουλου, Ναπολέοντα Κεφαλά, Κώστα Ανδριόπουλου από τη Κερασιά, Ανδρέα Ρόδη από το Λεχούρι), καθώς και στο Γιώργο Δαλιάνη για τη προσφορά του στη διατήρηση και μετάδοση της παραδοσιακής μουσικής του τόπου μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επιτυχημένη – κατά γενική ομολογία – εκδήλωση δεν ήταν δυνατόν να οργανωθεί χωρίς την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαϊας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλου, καθώς και τη στήριξη του Μεγάλου Λειβαρτζινού κ. Γιάννη Ανδρόπουλου, ο οποίος αν και το ήθελε πολύ, δεν κατάφερε τελικά να παρευρεθεί. Τους ευχαριστούμε θερμά. 
Θερμές ευχαριστίες που μας τίμησαν με τη παρουσία και τη συμμετοχή στην εκδήλωσή μας στους:
κ. Μπάμπη Γιαννόπουλο, κ. Γιώργο Δαλιάνη και τη ΄΄Ρωμιοσύνη΄΄, κ. Δημήτρη Μαντζούρη, κ. Δημήτρη Σταθακόπουλο για το υλικό που μας απέστειλε σχετικά με την εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής στα Καλαβρυτοχώρια.

Επίσης θερμές ευχαριστίες για τη παρουσία τους :
Στον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δήμο Βαρβιτσιώτη, στην Πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας κ. Κατερίνα Ασημακοπούλου, στη Πρόεδρο του Συλλόγου Σειραίων Αθήνας κ. Δήμητρα Κωνσταντινίδη, στη Πρόεδρο του Συλλόγου Κερτεζιτών ΄΄Ο Στριφτόμπολας΄΄ κ. Γεωργία Χασαποπούλου, στον Πρόεδρο του Συλλόγου Λειβαρτζινών Αθήνας κ. Φράγκο Παναγιώτη, στον Πρόεδρο της Τ.Κ. Λεχουρίου κ. Γεώργιο Βασιλόπουλο, στον Πρόεδρο της Τ.Κ. Ορεινής Ηλείας, στο Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Καλαβρύτων κ. Λεωνίδα Βασιλόπουλο, στον Πρόεδρο της Τ.Κ. Λειβαρτζίου κ. Καλογεράκη Παναγιώτη για τη βοήθεια που προσέφερε για την επιτυχία της εκδήλωσης, τον κ. Γεώργιο Ρόδη για τη παρουσία του και τη διάθεση για τις ανάγκες της εκδήλωσης των ΄΄εργαλείων δουλειάς΄΄ του πατέρα του (ταβούλι, πίπιζες), τον ηλεκτρολόγο μας κ. Δημοσθένη Μάντη για τη τεχνική του στήριξη.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους πολλούς εθελοντές και εθελόντριες, μελών του Χορευτικού μας αλλά και φίλων του Συλλόγου για τη προσφορά των παραδοσιακών γλυκισμάτων και γενικότερα για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι χωρίς την εθελοντική προσφορά δεν είναι δυνατόν να οργανώνονται τέτοιου είδους και έκτασης εκδηλώσεις. 
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΟΥΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.