Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μνήμες και ιστορική ανάλυση στην εκδήλωση της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα (ΦΩΤΟ)

Χαρακτηρίστηκε απ όλους μια εξαιρετική όσο και ιστορική εκδήλωση. Μια εκδήλωση που δεν ήταν ένα απλό μνημόσυνο, αλλά μια βιωματική προ...

Χαρακτηρίστηκε απ όλους μια εξαιρετική όσο και ιστορική εκδήλωση. Μια εκδήλωση που δεν ήταν ένα απλό μνημόσυνο, αλλά μια βιωματική προσέγγιση στην τραγικότητα των γεγονότων του 1943 στα Καλάβρυτα με συγκινητικές, ουσιαστικές και ιστορικές τοποθετήσεις.
Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, και στην εκδήλωση μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαυτωμα που διοργάνωσε η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, ήταν όλοι εκεί. Άκουσαν βίωσαν, συμμετείχαν και μπήκαν στην ουσία των γεγονότων.
Οι ομιλητές, συγκινητικοί, οι παρεμβάσεις καίριες.  
Στο πρώτο μέρος παρακολουθήσαμε όλοι, τις άκρως συγκινητικές βιωματικές αφηγήσεις από τους κ. Παναγιώτη Κουμάντο Οικονομολόγο, τον Ομ. Καθηγητή Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Σπυρίδωνα Καμπέρο, από την Κλειτορία, τον κ. Τάκη Γιανακάριο, Πτέραρχο ε.α. τον κ. Παναγιώτη Μπράτσικα, γιο εκτελεσθέντα στον Αυχένα Πριολίθου, τον κ. Αντώνιο Βασιλόπουλο, Δημοσιογράφο από την Κερπινή, τον κ. Μιχάλη Γκριτζά, Πρόεδρο του Συλλόγου Απανταχού Ρωγιτών.
Ακολούθησε μια ξεχωριστή τοποθέτηση-ανάλυση από τον δρ κοινωνιολογίας και δικηγόρο κ. Δημήτρη Σταθακόπουλο που έδωσε μια ξεχωριστή διάσταση, μιλώντας για την διάκριση της νομιμότητας και της δικαιοσύνης σε σχέση με την τραγικότητα των γεγονότων, τονίζοντας οτι, η ιστορική μνήμη είναι σημαντική και ζώσα. 
Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ Γιώργος Λαζουράς, που αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση, μίλησε για τον διαρκή αγώνα για ηθική, πρωτίστως δικαίωση, τονίζοντας οτι ο Δήμος Καλαβρύτων κάνει ένα ανυποχώρητο αγώνα και σε καμιά περίπτωση δεν παραιτείται, από τη διεκδίκηση των οφειλομένων από πλευράς Γερμανίας.
Ακολούθησε ο Πρόεδρος της Παγκαλβρυτινής Ένωσης κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, τους συντελεστές, και τον Δήμαρχο Καλαβρύτων για την αρωγή του Δήμου σε αυτήν την εκδήλωση, τόνισε την συνεχή προσπάθεια της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, μέσω τέτοιων υψηλών προδιαγραφών εκδηλώσεις να προβάλλεται, η ιστορικότητα και η συλλογικότητα των Καλαβρύτων, επισημαίνωντας οτι:
Παγκαλαβρυτινή Ένωση με την εκδήλωση αυτή αγωνίζεται για να μη βυθιστεί στην ιστορική λήθη και το τέλμα το Ολοκαύτωμα, η μεγαλύτερη θηριωδία των ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο στην Ευρώπη, σε μη εβραϊκούς πληθυσμούς. Δεν θέλουμε να παραγράψουμε τις διεκδικήσεις μας ούτε να ξεχάσουμε την ιστορία μας, γι' αυτό και μέσα από αυτές τις βιωματικές περιγραφές σήμερα, ταυτόχρονα με την παροχή ιστορικών στοιχείων, καταγράφουμε τις διδαχές του παρελθόντος για τις επόμενες γενιές. Οι εγκληματικές και αποτρόπαιες πράξεις της Βέρμαχτ το Δεκέμβριο του 1943 στα Καλάβρυτα αλλά και τα γύρω χωριά με τα μοναστήρια που έκαψαν κατά την πολυήμερη επέλασή τους, είναι ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, όπως τονίστηκε για τα Καλάβρυτα από τους δικαστές στη Δίκη της Νυρεμβέργης».
Την κύρια ομιλία έκανε η Καθηγήτρια Ανώτατης Εκπαίδευσης κ Μαρία Βαϊνά που σε μία μεστή και ουσιαστική ομιλία ανέλυσε το θέμα, «Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα – Η διάσταση, το σήμερα και η προοπτική στο αύριο»
Ακολούθησε διάλογος, όσων ήθελαν να τοποθετηθούν. Το λόγο πήρε ο ιστορικός ερευνητής του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Δημήτριος Κανελλόπουλος, που μίλησε ανοιχτά για τις ευθύνες και τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς απ όλες τις πλευρές. Επισήμανε επίσης οτι το αρχείο που έχει δωρήσει στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτωματος και το οποίο απετέλεσε την βάση οργάνωσης και λειτουργίας του Μουσείου, παραμένει στα υπόγεια και σαπίζει, όπως τόνισε, εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να έχει πρόσβαση στο κοινό. Το λόγο πήρε ο κ. Πάνος Τσαπάρας απατώντας στον κ. Κανελλόπουλο, τονίζοντας οτι το αρχείο στο Μουσείο, άρχισε πλέον να ψηφιοποιείται.
Επισημάνσεις και παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Κοντογιάννης και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ε. κ. Γεώργιος Κοσμάς
Την εκδήλωση έκλεισε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, ευχαριστώντας όλους, συγχαίροντας τους συντελεστές τονίζοντας την επιτυχία της εκδήλωσης τόσο από συμμετοχή όσο και κυρίως από ουσία.   
Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση, οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Ριζούλης που εκπροσωπούσε και την κυβέρνηση, ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο ανεξάρτητος Βουλευτή, Ιάσονας Φωτήλα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ηρακλής Ρούπας, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Γιάννης Λαϊνιώτης και ο πολιτευτής Θανάσης Γιαννακόπουλος. 
Παραβρέθηκαν επίσης οι, κ. Ανδρέας Ζαΐμης τέως Βουλευτής, κ.  Δημήτριος Κοντογιάννης Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Λάππας, ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας, Σωτήρης Τσενές,  ο επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ε. κ. Γεώργιος Κοσμάς, ο ιστορικός ερευνητής του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Δημήτριος Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου Λυκουριωτών Σωκράτης Μούσιος,  ο Πρόεδρος του συνδέσμου Δεσινωτών-Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών κ. Κώστας Νικολόπουλος - Καμενιανίτης, ο Πρόεδρος του συλλόγου Λειβαρτζιών Αθήνας κ. Παναγιώτης Φράγκος, η Πρόεδρος του συλλόγου Σκοτάνης κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σειραίων κ. Δήμητρα Κωνσταντινίδη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων κ. Άγγελος Καυγάς, ο Πρόεδρος Σοποτινών και αντιδήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Σούλης Σοφιανόπουλος, ο Πρόεδρος Συλλόυγου Λευκασίου κ. Αθανάσιος Σκάρπας, ο Πρόεδρος Πλανητεριωτών κ. Δημήτρης Μηλιτσόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλιωτών κ. Γιώργος Μητρόπουλος, ο Πρόεδρος Μύλων και υδροτριβών Πλανητέρου κ. Ηρώδης Μητσόπουλος, ο Πρόεδρος Πελοποννησίων Ελληνικού - Αργυρούπολης κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος της Ανάστασης κ. Κώστας Παρασκευόπουλος, o καθηγητής Νομικής κ. Παππάς ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουρλάδας π. Σπυρίδων Καζάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρυμοτών κ. Θανάσης Χριστοδουλόπουλος, ο Πρόεδρος της ομ. συλλόγων ο Αρχαίος Κλείτωρ, κ. Χρήστος Καμπέρος, ο Πρόεδρος Συλλόγου Αγίου Νικολάου Ιωάννης Γκίκας, από τον Σύλλογο Κερπινής ο κ. Νίκος Μάρρας, ο τ. Πρόεδρος Τουρλαδαίων κ. Γρηγόρης Κοκκότης, ο τ. Πρόεδρος Δρυμοτών κ. Τάκης Μπουζιώτης, ο τ. Πρόεδρος Πλανητεριωτών κ. Άγγελος Βαγενάς, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Κλείτορα κ Γιάννης Παπαφιλιππόπουλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αγραμπέλλων Παναγιώτης Οαναγιοτόπουλος, ο επίτιμος Πρόεδρος Σκοταναίων κ. Σταύρος Μουγκολιάς, ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας περιφέρειας Αττικής κ. Ανδρέας Σκαρτσίλας, ο υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Παπαδημητρόπουλος, ο  υποστράτηγος ε.α. κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, o εκπρόσωπος των απογόνων αγωνιστών του 21 κ. Πετιμεζάς, ο καθηγητής κοινωνιολογίας πανεπιστημίου Ιλινόις κ. Γεώργιος Σακελλαριάδης, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Ρωμιοσύνη κ. Δαλιάνης, ο εκδότης της Φωνής των Καλαβρύτων κ. Πάνος Τσαπάρας, ο διευθυντής του Καλάβρυτα-news κ. Νίκος Κυριαζής και πλήθος κόσμου.         
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γενική Γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Αρετή Πράγια υποβοηθούμενη από όλα τα μέλη του Δ.Σ.
Την εκδήλωση κάλυψε η τηλεόραση της ΕΡΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.