Navigation

«Αστακός» η Αθήνα λόγω Ομπάμα - Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας τίθενται σε εφαρμογή στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Αττική ν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας.
Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί, αλλά και 500 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε ταράτσες καίριων σημείων της πρωτεύουσας για την ασφάλεια του Προέδρου.
Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και οπουδήποτε μετακινείται ο Πρόεδρος Ομπάμα, θα κλείνουν και θα ελέγχονται, αν και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει για λόγους ασφαλείας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώ θα καταλύσει στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Η Αθήνα για το διήμερο 15-16 θα είναι μια πόλη- φρούριο για την προστασία του Αμερικανού προέδρου. Μάλιστα ήδη στον Αστέρα υπάρχουν εκατοντάδες αστυνομικοί για τη φύλαξη του χώρου.
Οι Αμερικανοί πράκτορες θα είναι εξοπλισμένοι με τελευταίας τεχνολογίας όπλα, ενώ οι Έλληνες αστυνομικοί θα κάνουν «φύλλο και φτερό» ακόμη και τους σταθμούς του μετρό.
Στην Αθήνα έφτασαν μεταγωγικά αεροσκάφη τα οποία μεταφέρουν θωρακισμένα οχήματα για τον Ομπάμα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Συγκεντρώσεις
Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καλούν τα συνδικάτα,  σωματεία εργαζομένων, πολιτικές οργανώσεις καθώς και κινήσεις και συλλογικότητες πολιτών, ενόψει των εγκαινίων της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικότερα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης καλούν σε συγκέντρωση στις 18:00 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Έπισης στις 18:00 το απόγευμα καλεί σε συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ, έχοντας ως σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Αριστοτέλους.
Σε συγκέντρωση στην Καμάρα στις 18:00 καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με τις επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, και διάφορα ακόμη σωματεία και συλλογικότητες.
Η Λαϊκή Ενότητα θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση τη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μητροπολίτου Γενναδίου, στις 17:30, ενώ για την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση της Επιτροπής Δράσης Δυτικών Συνοικιών, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας.
Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει και η συνέλευση του «No Border», όπου θα υπάρχει και συμμετοχή προσφύγων, και η οποία θα ξεκινήσει στις 17:00 η ώρα το απόγευμα από την πλατεία Συντριβανιού.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενόψει της ΔΕΘ προγραμματίζουν και οι ένστολοι, οι οποίοι δίνουν ραντεβού το απόγευμα της Παρασκευής στις 18:00, στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Ομάδες αντιεξουσιαστών απευθύνουν κάλεσμα μέσω Διαδικτύου για συμμετοχή σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Σε συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 5 το απόγευμα της Τρίτης καλεί η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ).
Την ίδια ημέρα, στις 5.30μμ, επίσης στο Πολυτεχνείο, θα συγκεντρωθούν η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας, η αναρχική συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας, η «Κόκκινη γραμμή-ομάδα για την εργατική αντεπίθεση» και η «Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ».
Στις 6 μμ της Τρίτης, και πάλι στο Πολυτεχνείο, συγκέντρωση και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία οργανώνουν μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών και της Αυτοοργανωμένης Δομής Υγείας Εξαρχείων (ΑΔΥΕ).

Τη Δευτέρα το βράδυ θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα ασφαλείας και ο χώρος που θα μιλήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. «Η Πνύκα ήταν μία από τις προτάσεις», είπε ο κ. Τόσκας, συμπληρώνοντας, ότι «η αλλαγή του χώρου δεν έχει καμιά σχέση με την επίθεση, στη γαλλική πρεσβεία».
«Δεν υπάρχει Πνύκα ή κάτι άλλο. Εξετάστηκαν και από τις αμερικανικές αρχές και από τις ελληνικές διάφορα μέρη, τα υπέρ και τα κατά, όχι πάντα με κριτήριο την ασφάλεια, υπάρχει και η χωρητικότητα, υπάρχουν οι κλιματολογικές συνθήκες, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα. Επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας ή κίνδυνος, που να επηρέασε το πρόγραμμα», ανέφερε.
Ο υπουργός είπε ότι τα μέτρα ότι δεν θα είναι έντονα και πολλά, αλλά λογικά για Αμερικανό Πρόεδρο.
«Δεν θα είναι υπερβολικά, αλλά θα είναι αυτά που απαιτούνται για ένα ασφαλές περιβάλλον, για έναν επισκέπτη όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος», ανέφερε ο κ. Τόσκας.
Για τις διαδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν, τόνισε ότι είναι αναφέρετο δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά «όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ομπάμα, μπορούν να το κάνουν σε περιοχές που δεν θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος», σημειώνοντας πως με την επίσκεψη του Ομπάμα «ενισχύονται τα συμφέροντα της χώρας επομένως πρέπει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ: