BREAKING NEWS
latest

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Με 21 κανονιοβολισμούς το «αντίο» στον Κωστή Στεφανόπουλο

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 14:00, θα τελεσθεί η εξόδιος Ακολουθία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανοπούλου, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού.
Κατά την εξόδιο ακολουθία, από τις 14:10-14:20, θα ριφθούν από το πυροβολείο του λόφου του Λυκαβηττού, είκοσι ένας τιμητικοί κανονιοβολισμοί.
Υπενθυμίζεται πως η σημαία στη Βουλή κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους αλλά και τιμής για τον Κωστή Στεφανόπουλο.
Η ταφή του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει την Τετάρτη στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο Α' Δημοτικό Κοιμητήριο.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» όπου οι γιατροί διαπίστωσαν «εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια» και πως ο 90χρονος πολιτικός έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως».
Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 90 ετών.

Οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων για τον Κωστή Στεφανόπουλο
Mε λιτές ανακοινώσεις, κόμματα και πολιτικά πρόσωπα αποχαιρετούν τον Κωστή Στεφανόπουλο, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας:

Προκόπης Παυλόπουλος
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη τη σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος» ανέφερε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
«Υπό τα δεδομένα αυτά, η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του» καταλήγει το μήνυμα του κ. Παυλόπουλου.

Νίκος Βούτσης
«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω τη βαθύτατη συγκίνησή μου για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι «ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη μακρά δημόσια πορεία του υπηρέτησε με εντιμότητα πολιτικές αρχές και διακρίθηκε σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου της χώρας για τη γενναιότητα και την παρρησία του» ενώ «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε το αξίωμά του με την υποδειγματική αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον όπως και τη διεκδίκηση και προβολή όλων των αξιών και προταγμάτων που ενώνουν και δεν διχάζουν τον λαό».
«Ο σεβασμός και η αγάπη με την οποία ο ελληνικός λαός τον περιέβαλε ήταν η αναγνώριση του εξαίρετου πολιτικού ήθους του, αλλά και της σεμνότητας και απλότητας που τον χαρακτήριζαν. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Γ. Δραγασάκης
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπηρέτησε με εντιμότητα και συνέπεια τη χώρα και την κοινωνία από το πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας» τονίζει σε συλλυπητήρια δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Δραγασάκης, ο Κωστής Στεφανόπουλος «διακρίθηκε για το δημοκρατικό ήθος και την προσήλωσή του στο δημόσιο συμφέρον καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου και τα θερμά συλλυπητήριά του προς την οικογένεια και τους οικείους του.

ΣΥΡΙΖΑ
«Κατά τη μακρά πολιτική του πορεία, ο Κ. Στεφανόπουλος διακρίθηκε για τη σεμνότητα και την εντιμότητά του» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «η δεκαετής θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπήρξε εξόχως τιμητική για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας, καθώς ο Κ. Στεφανόπουλος υπηρέτησε τα καθήκοντά του με απόλυτο σεβασμό και υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου και τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Kωνσταντίνος Μητσοτάκης
«O Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής ζωής του τόπου, ο οποίος υπηρέτησε την Ελλάδα με σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
«Ασκώντας τα καθήκοντα του με ήθος και ειλικρίνεια, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέδειξε το κύρος του υπέρτατου πολιτειακού μας θεσμού, κερδίζοντας και διατηρώντας επάξια το σεβασμό των πολιτών. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
ΝΔ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα.
»Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας.
»Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος.
»Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων
»Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

ΑΝΕΛ
Σε ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζεται: «Στη μακρά πολιτική διαδρομή του, ο Κωστής Στεφανόπουλος αποτέλεσε την προσωποποίηση της αξιοπρέπειας, της εντιμότητας και της ακεραιότητας. Ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, για δύο θητείες, τίμησε το αξίωμα με υποδειγματικό δημοκρατικό ήθος. Στη μνήμη των Ελλήνων θα μείνει χαραγμένη, μεταξύ άλλων, η φλογερή πατριωτική ομιλία του κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού Προέδρου κ. Κλίντον στην Αθήνα. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Ένωση Κεντρώων
«Ο πολιτικός κόσμος έγινε φτωχότερος, ο Κωστής Στεφανόπουλος ανήκει στη γενιά των παλαιών και τίμιων πολιτικών, που αρχίζουν στις ημέρες μας να σπανίζουν. Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Δημοκρατική Συμπαράταξη
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε την Ελλάδα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα, τη συναίνεση. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του» αναφέρει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στο Τwitter για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου.

ΚΚΕ
«Για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε μήνυμά του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Ποτάμι
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν από τους ανθρώπους που εξύψωσαν την έννοια της πολιτικής. Απέφυγε τον λαϊκισμό, σε εποχές που αυτός κυριαρχούσε. Επέλεξε δύσκολους δρόμους κι ας ήξερε ότι θα έχουν πολιτικό κόστος. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την άψογη θεσμική λειτουργία του συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους του θεσμού και η προσφορά του εκτιμήθηκε από τους πολίτες. Σε εποχές που η πολιτική απαξιώνεται, το παράδειγμά του ας αποτελέσει οδηγό για το είδος του πολιτικού που έχει ανάγκη η χώρα. Θερμά συλλυπητήρια στους ανθρώπους του και την οικογένειά του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

ΔΗΜΑΡ
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τίμησε τον θεσμό με το ήθος, την εντιμότητα και τη σοβαρότητά του. Επιδίωξή του ήταν να ενώσει και όχι να διχάσει τον ελληνικό λαό. Επεδίωκε τη συνεννόηση και την ενότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Κ. Σημίτης
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας υποδειγματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με βαθιά αφοσίωση στο εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, με προσοχή να υπερβαίνει και να συμβιβάζει τις αντιθέσεις, με ακεραιότητα και εντιμότητα στην άσκηση των καθηκόντων του, υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια» δήλωσε ο Κώστας Σημίτης.

N. Aναστασιάδης
Mε λύπη πληροφορήθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τον θάνατο του τέως προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ενός ανδρός, όπως τονίζει, «που αποτέλεσε υπόδειγμα συνεπούς και αξιοπρεπούς υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος».
Σε γραπτή δήλωση ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ευπατρίδης πολιτικός και πρότυπο εντιμότητας και ακεραιότητας καθ' όλη την πορεία ενάσκησης των πολιτικών και πολιτειακών του καθηκόντων».
Ο Κύπριος πρόεδρος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους οικείους του Κ. Στεφανόπουλου και προς τον ελληνικό λαό.

Γ. Καμίνης
Την παρακαταθήκη που άφησε ο Κωστής Στεφανόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπηρέτησε με υποδειγματικό τρόπο τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και λειτούργησε με γνώμονα την ευρεία συναίνεση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, η στιβαρή διεθνής παρουσία του, καθώς και η σεμνότητα που διέκρινε την πορεία του αποτελούν συστατικά στοιχεία απαραίτητα για τον δημόσιο βίο σήμερα».

Γ. Πατούλης
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με αφορμή τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου έκανε την εξής δήλωση:
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε μία χαρισματική πολιτική προσωπικότητα, ένας έντιμος άνθρωπος ο οποίος ξεχώρισε για το ήθος, την ακεραιότητά του και την ευθυκρισία του. Υπηρέτησε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με συνέπεια, αφοσίωση και ξεχώρισε για τις συναινετικές του επιλογές.
»Υπήρξε ένας πραγματικός ευπατρίδης. Αφήνει πίσω του ως πολύτιμη παρακαταθήκη το σπάνιο ήθος του που χαρακτήρισε το σύνολο της πολιτικής του διαδρομής. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Κώστας Πελετίδης
Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, σε δήλωσή του για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου, αναφέρει: «Έφυγε από τη ζωή ο Πατρινός πολιτικός Κωστής Στεφανόπουλος. Ο εκλιπών είχε διατελέσει βουλευτής, υπουργός και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


« PREV
NEXT »