HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το Έπος του '40 τιμήθηκε από τους Έλληνες στην Αυστραλία

Στελέχη των τοπικών παραρτημάτων του Συνδέσμου Αποστράτων με τον Γενικό Πρόξενο δρ Σταύρο Κυρίμη, τον αντιπρόεδρο του πολιτειακού Συνδέσμ...

Στελέχη των τοπικών παραρτημάτων του Συνδέσμου Αποστράτων με τον Γενικό Πρόξενο δρ Σταύρο Κυρίμη, τον αντιπρόεδρο του πολιτειακού Συνδέσμου Τζον Χέινς, τον πολιτειακό πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας Γιάννη Καλλιμάνη και τον ιστορικό δρ Παναγιώτη Διαμάντη φωτ.: AHEPA NSW)
Νέα Ουαλία
Με παρέλαση στρατιωτικών οχημάτων, απόστρατων και μαθητών, σημαίες, μουσική και χορό, τιμήθηκε το έπος του 1940 στο χωριό Thirlmere, 97 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ. Ύστερα από πρόσκληση του τοπικού Παραρτήματος του Συνδέσμου Αποστράτων (RSL), το Τμήμα «Αλέξανδρος» της ΑΧΕΠΑ Ν.Ν. Ουαλίας και οι Έλληνες της περιοχής Macarthur (Macarthur Greeks), διοργάνωσαν από κοινού τη μεγάλη εκδήλωση.
Μοναδικές στιγμές έζησαν οι πάνω από 200 παραβρισκόμενοι στην εορτή προς τιμήν της αντίστασης Ελλήνων και Αυστραλών στους ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι άνοιξαν οι εκδηλώσεις της ομογένειας της Αυστραλίας για το αθάνατο έπος του 1940.
Στη θέση του «διοικητή της μονάδας», ο γενικός πρόξενος Δρ Σταύρος Κυρίμης, ο πολιτειακός πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ν.Ν. Ουαλίας, κ. Γιάννης Καλλιμάνης, ο πρόεδρος του Τμήματος «Αλέξανδρος» κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος, το στέλεχος του Ελληνικού Παρατήματος RSL κ. Παναγιώτης Τσιγκούνης και άλλοι, μεγάλοι και μικροί, επιβιβάστηκαν σε τρία στρατιωτικά οχήματα, σχηματίζοντας μία μικρή τιμητική πομπή.
Στη συνέχεια, ο γενικός πρόξενος, μαζί με τον κ. Καλλιμάνη (με την ιδιότητα του προέδρου του «Ελληνικού Χωριού» - Hellenic Village, άλλοτε ΟΦΣΕ), παρουσίασαν αναμνηστικές μαρμάρινες πλάκες «Οι ANZACs της Ελλάδας» στα τέσσερα Παραρτήματα του Συνδέσμου Αποστράτων RSL τα οποία έδωσαν το παρών, αυτά των Ingleburn, Campbelltown, Camden, Picton-Thirlmere-Bargo.
Όπως είπε ο ιστορικός Δρ Παναγιώτης Διαμάντης, το 1932, ο Αυστραλός ελληνιστής, Christopher Brennan, «ανακάλυψε» στο Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα, μία επιτύμβια στήλη των Αθηναίων
προς τιμή των πεσόντων τους στην εκστρατεία στη Θρακική Χερσόνησο (γνωστή ως Καλλίπολη στην Αυστραλία] από το 447 πΧ. Αντίγραφο της επιγραφής στολίζει το Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο στη Καμπέρα από το 1935.
Με δωρεά των συλλόγων-μελών του «Ελληνικού Χωριού», έχουν γίνει 400 μαρμάρινα αντίγραφα της επιγραφής (μαζί με Αγγλική μετάφραση).
Αυτές δωρίζονται σε παραρτήματα των RSL, σχολεία και άλλους φορείς σε ολόκληρη τη Νέα Νοτίου Ουαλία, τα οποία έχουν σχέση με τους ANZACs της Ελλάδας.
Μουσικοχορευτική παράσταση έδωσε το Λύκειο της Παμμακεδονικής Ένωσης υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Αλιγιάννη, η οποία βρήκε αρκετούς από τους παρευρισκομένους όρθιους να τραγουδούν και να χορεύουν.
Ο πρόεδρος των Macarthur Greeks, κ. Γιάννης Τσέκας, έκανε ειδική παρουσίαση δώρου στο χοροδιδάσκαλο, τονίζοντας ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε αυτούς που μεταφέρουν τη δημοτική μας παράδοση στις επόμενες γενεές, για τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν το έργο τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δρ Διαμάντης παρουσίασε μία συλλογή δίγλωσσων βιβλίων (ελληνικά-αγγλικά) για τα δημοτικά σχολεία των χωριών Picton και Thirlmere.

Στη Μελβούρνη
Με δοξολογία και κατάθεση στεφάνου θα τιμήσει την ιστορική επέτειο του «ΟΧΙ» το Ελληνικό Παράρτημα του R.S.L. (Sub Branch).
Πιο συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016 στις 9:30 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Ευσταθίου (221 Dorcas Street, South Melbourne).
Στις 12 το μεσημέρι, μέλη του RSL και συμπάροικοι θα συναντηθούν στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο στους κήπους Domain της Μελβούρνης (Birdwood & Anzac Ave., Domain Gardens). Λίγο αργότερα, στη 1 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Shrine of Remembrance.
Στη συνέχεια ο κόσμος θα μεταβεί στην αίθουσα του ελληνικού παραρτήματος (14A Ferrars Place, South Melbourne) όπου θα παρατεθεί γεύμα.
Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Εφέδρων Αυστραλίας θα τιμήσει την εθνική μας επέτειο 28η Οκτωβρίου 1940 την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου, με την καθιερωμένη δοξολογία στην ιερά μονή Παναγίας Άξιον Εστί, 7 Hartington Street, Northcote και ώρα 10 το πρωί.
Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο παρακείμενο Μνημείο Πεσόντων. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων αυτών, θα ακολουθήσει εορταστικό πρόγραμμα και πανηγύρι.

από: neoskosmos.com
Στη θέση του «διοικητή της μονάδας», ο γενικός πρόξενος Δρ Σταύρος Κυρίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.