Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αυξήθηκαν «προκαταβολικά» οι τιμές στα τσιγάρα

«Αρχισαν τα όργανα». Λίγους μήνες πριν από την αλλαγή του φορολογικού πλαισίου στα καπνικά προϊόντα και λίγο μετά την αύξηση του ΦΠΑ κατ...

«Αρχισαν τα όργανα». Λίγους μήνες πριν από την αλλαγή του φορολογικού πλαισίου στα καπνικά προϊόντα και λίγο μετά την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% οι καπνοβιομηχανίες προχωρούν σε αυξήσεις τιμών.
Η Παπαστράτος, η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας προχώρησε ήδη σε αύξηση 0,20 ευρώ στις τιμές των πακέτων της, εκπλήσσοντας δυσάρεστα τους καταναλωτές. Πηγές από την εταιρεία που μίλησαν στην «Ημερησία» επισημαίνουν πως η κίνηση αυτή ήταν αναπόφευκτη καθώς δεν υπήρχαν περιθώρια για την απορρόφηση των ανατιμήσεων που θα φέρει ο νέος φόρος, ενώ υπογραμμίζουν πως από τη νέα χρονιά πιθανότητα θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της τιμής του πακέτου κατά 0,20 έως 0,30 ευρώ.
Στελέχη της καπνοβιομηχανίας είχαν από καιρό προειδοποιήσει για τον κίνδυνο σημαντικών ανατιμήσεων στις λιανικές τιμές κατά 40 – 50 λεπτά το πακέτο λόγω της επικείμενης αύξησης του ΕΦΚ στα καπνικά από την 1η Ιανουαρίου, αφού θα οδηγήσει τη μέση φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα από το 84% στο 90% και θα συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους ολόκληρης της αλυσίδας. «Εάν είχαμε επιλογή δεν θα προχωρούσαμε, ούτε φέτος αλλά ούτε και του χρόνου, αφού μόνο το λαθρεμπόριο ωφελείται από τις ανατιμήσεις», σημειώνουν πηγές της «Παπαστράτος». Η σταδιακή αύξηση των τιμών έγινε σκόπιμα, προκειμένου να προετοιμαστεί ο καταναλωτής στα νέα δεδομένα, καθώς μια απότομη άνοδος θα ήταν τεράστιο σοκ για τους καπνιστές, οι οποίοι όπως και όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές βλέπουν τα εισοδημάτά τους να μειώνονται σταθερά τα τελεταία χρόνια.
Τα τεκταινόμενα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι υπόλοιπες καπνοβιομηχανιες, οι οποίες περιμένουν τις εξελίξεις για να καθορίσουν τη στάση τους. Άλλωστε, σχεδόν πάντοτε, ο ηγέτης είναι αυτός που δίνει τον τόνο στην αγορά, πόσο μάλλον για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως είναι οι τιμές. Ανθρωποι του χώρου πάντως προεξοφλουν πως αργά ή γρήγορα οι περισσότεροι καπνοβιομήχανοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της «Παπαστράτος». Με προβληματισμό βλέπουν τις αλλαγές και οι περιπτερούχοι, ενώ κάποιοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της «Παπαστράτος», υποστηρίζοντας πως η καπνοβιομηχανία δεν προνόησε κανένα περιθώριο κέρδους για το τελικό σημείο, το οποίο πλήττεται από την κάμψη της κατανάλωσης στη νόμιμη αγορά και την έκρηξη του λαθρεμπορίου.
Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.