BREAKING NEWS
latest

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Διάσκεψη των Προέδρων για το νέο ΕΣΡ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά από το «μπλόκο» του Συμβουλίου της Επικρατείας στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, με την Όλγα Γεροβασίλη να ανακοινώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτατα σε δύο άξονες –τη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ και την κατάθεση νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας στη Βουλή έως τη Δευτέρα. 
«Η αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις συνταγματικές της ευθύνες για την συγκρότηση του ΕΣΡ» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. 
Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν οι Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αλλά και η ίδια η Όλγα Γεροβασίλη. 
«Εξετάστηκε διεξοδικά η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, προκειμένου να ρυθμιστεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού αδειοδότησης και την προσωρινή ανακήρυξη των αδειούχων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός ζήτησε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη για κατάθεση έως την ερχόμενη Δευτέρα».
Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ άμεσα –και μάλιστα πριν από την κατάθεση της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας. 
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι με αυτές» τόνισε η κ. Γεροβασίλη, και συμπλήρωσε: «Γι' αυτό και σπεύδει για ακόμα μια φορά στη συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο».      
Στρέφοντας τα «πυρά» της εναντίον της αντιπολίτευσης, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». 
Ξεκαθάρισε δε, ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει απολύτως καμία «προσχηματική δικαιολογία». 
Το κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται ότι επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, όχι μόνο απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, αλλά και αναδεικνύοντας τις ευθύνες που έχει η Νέα Δημοκρατία. 
«Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φτιάξουμε από κοινού ΕΣΡ», σημείωσε νωρίτερα κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 
Και δεν θα είναι το μόνο πεδίο, στο οποίο η πλειοψηφία θα πιέσει την αντιπολίτευση. Η επιστροφή της πρώτης δόσης χρημάτων προς τους τέσσερις υπερθεματιστές συνεπάγεται «τρύπα» στο δημόσιο ταμείο και κατ’ επέκταση στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης (παιδικοί σταθμοί, Υγεία κ.α). 
Ως εκ τούτου, κατά την κυβερνητική θεώρηση, εδώ υπάρχουν ευθύνες και οι οποίες πρέπει να κατονομαστούν.
Η κυβερνητική πλευρά ελπίζει ότι θα τελειώσει γρήγορα η εκκρεμότητα με το ΕΣΡ και να συγκροτηθεί άμεσα σε σώμα, το οποίο με τη σειρά του να προχωρήσει σε διαγωνισμό επί τη βάσει του λεγόμενου «νόμου Παππά» (αφού το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό όχι το σύνολο του νόμου, αλλά μόνο το άρθρο 2Α, για τη δικαιοδοσία του υπουργού). 
Ένας διαγωνισμός που θα ήταν ευχής έργον, όπως σημειώνεται, να φέρει τα χρήματα που και ο πρόσφατος διαγωνισμός απέφερε, σημειώνεται από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
Στο ερώτημα αν υπάρχει ανησυχία για τυχόν προσβολή της νέας διαδικασίας με τις βεβαιώσεις λειτουργίας, συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας υπογραμμίζει την κυβερνητική στόχευση για διευθέτηση του επί τρεις δεκαετίες άναρχου τηλεοπτικού τοπίου, με τη θεσμοθέτηση προϋποθέσεων λειτουργίας και, επιπλέον, με έσοδα για το δημόσιο ταμείο. 
«Όσοι προσβάλλουν τις βεβαιώσεις λειτουργίας, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί επί σειρά ετών δέχονταν, παραμονές Πρωτοχρονιάς, την παράταση λειτουργίας των καναλιών», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

« PREV
NEXT »