HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Στο Υπ. Πολιτισμού τα κατασχεθέντα αρχαία - Τεράστια επιτυχία της Ασφάλειας Πατρών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ε πίσημη τελετή παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα πραγματοποιήθηκε...

Επίσημη τελετή παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την παράδοση από την αστυνομία των ανεκτίμητης αξίας αρχαίων και θρησκευτικών αντικειμένων που κατασχέθηκαν κατά την εξάρθρωση των δύο μεγάλων κυκλωμάτων αρχαιοκαπήλων στην Πάτρα και τα Γιάννενα .
Ο κ. Μπαλτάς χαρακτήρισε σημαντική μέρα την σημερινή και δήλωσε ότι είναι ευτυχής που προστίθενται τα συγκεκριμένα αντικείμενα στις συλλογές των μουσείων με την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Συγκεκριμένα παραδόθηκαν ένα χρυσό στεφάνι, που κατασχέθηκε από τους τρεις συλληφθέντες στα Γιάννενα και χρονολογείται στην εποχή των ελληνιστικών χρόνων, δύο εικόνες και μεγάλος αριθμός αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών νομισμάτων ενώ τα υπόλοιπα αντικείμενα θα παραδοθούν στα κατάλληλα μουσεία.

Τεράστια επιτυχία της Ασφάλειας Πατρών 
Το διεθνές κύκλωμα «ξηλώθηκε» έπειτα από γιγαντιαία επιχείρηση της Ασφάλειας Πατρών που έγινε ταυτόχρονα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο, Τρίκαλα, Λάρισα, Λαμία, Δράμα, Προμαχώνα και Ρόδο, σε συνεργασία και με τις κατά τόπους αστυνομικές δυνάμεις.
Οι Αρχές αφού διακρίβωσαν όλο το φάσμα δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία έχει διεθνή χαρακτήρα έφθασαν στην αποδόμηση της, με τη σύλληψη 26 μελών της, μεταξύ των οποίων και των αρχηγικών, ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή ακόμη 27 μελών της.
Πιο συγκεκριμένα συνελήφθησαν 22 ημεδαποί άνδρες, ηλικίας από 27 έως 69 ετών, μια 54χρονη ημεδαπή, μια 33χρονη Γεωργιανή και μια 51χρονη Γερμανίδα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα.
Η δικογραφία περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματικής οργάνωση, της παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης μνημείων κατ’ επάγγελμα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την αστυνομία, διακριβώθηκε, ο ενεργός και ουσιαστικός ρόλος, καθώς και η συμμετοχή τεσσάρων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, στην παράνομη διακίνηση, αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας γι αυτό και τους βαρύνουν οι ίδιες κατηγορίες. Για αυτό το λόγο βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία υποβολής αιτήματος για την παροχή δικαστικής συνδρομής από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας.
Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και τους 27 συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των 14 και πρόκειται για δώδεκα ημεδαπούς ηλικίας από 26 μέχρι και 65 ετών, έναν 53χρονο Βούλγαρο και έναν 42χρονο Αλβανό.
Πρόκειται, για εγκληματική οργάνωση με διεθνή χαρακτήρα, με διακριτούς ρόλους και δομημένη ιεραρχία, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν από την λαθρανασκαφή μέχρι και την νομιμοποίηση των αρχαίων αντικειμένων και την πώληση τους, σε διεθνείς οίκους μέσω δημοπρασίας.
Να σημειώσουμε οτι μεταξύ των περιοχών δράσης, του κυκλώματος ήταν οι Λουσοί των Καλαβρύτων, η Κάτω Ζαχλωρού, το Λεόντειο και πολλές άλλες περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Αχαΐα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.