HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΜΕΝΙΑΝΟΙ: Περί ενημέρωσης σχετικά με το πλατανόδασος Καμενιάνων και Δεσινού

γράφει ο Γεώργιος Δ. Φωτόπουλος Πρόσφατα ο ευπατρίδης, φίλτατος Αλέξης Αθανασόπουλος, ο γνήσιος Καμενιανίτης όπως συνηθίζει να αυτοαπο...

γράφει ο Γεώργιος Δ. Φωτόπουλος
Πρόσφατα ο ευπατρίδης, φίλτατος Αλέξης Αθανασόπουλος, ο γνήσιος Καμενιανίτης όπως συνηθίζει να αυτοαποκαλείται, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ακόλουθο δημοσίευμα: 
«…… ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ….. και ΔΕΝ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΕ για να ενημερώσει τους κατοίκους των χωριών μας για το ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΜΕΝΙΑΝΩΝ και ΔΕΣΙΝΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ». 

Απάντηση: 
Αύγουστος 1863, τα βουνά μας φτωχά ακόμη από δάση, ύστερα από την καταστροφική επιδρομή στην περιοχή μας του τουρκοαιγύπτιου στρατηλάτη. 
Ένα σύννεφο ζυγιάστηκε από τη Φραγκόραχη μέχρι την Κοκκινόβρυση (υδροκριτική γραμμή πάνω από Καμενιάνους και Δροβολοβό) και σε μιάμιση ώρα εξαφάνισε τους Καμενιανίτικους αμπελώνες και άλλες καλλιέργειες.
Ο πολύς τόπος, περίπου 70%, έμεινεν ανεκμετάλλευτος, λόγω εναπόθεσης λίθων, αμμοκροκάλης, άμμου, και άλλων φερτών υλικών, σωρευτικού πάχους πέντε έως έξι μέτρων.
Όμως η Οικονομία της Δημιουργίας εφρόντισε και στη θέση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που κατεστράφησαν, ανεφύη ένα απείρου φυσικού κάλλους πλατανοδάσος, το πλατανοδάσος των Καμενιάνων, το οποίον, πέραν των άλλων, αποτελεί και φυσική αντιπλημμυρική προστασία.
Το όμορφο και προστατευτικό αυτό πλατανοδάσος προσεβλήθη από την ασθένεια «Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου», που απειλεί τα πλατάνια της Ελλάδος και προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis Platani.
Ύστερα από σχολαστική παρατήρηση και σχετική αλληλογραφία προς το Δασαρχείο των Καλαβρύτων, υπ’ αριθ. 220 από 15-9-2011 έγγραφο του Συλλόγου μας, ο κ. Δασάρχης μετά του Προέδρου του Συλλόγου μας και του Αντιδημάρχου στον τ. Δήμο Αροανίας και νυν Προέδρου του Συλλόγου κ. Νικολοπούλου Κων/νου, πραγματοποίησε εσπευσμένη αυτοψία στο χώρο, διαπίστωσε την ύπαρξη της ασθένειας και εδόθησαν οι ακόλουθες οδηγίες, οι οποίες αναρτήθηκαν σε πολυσύχναστα σημεία:
• Απόφυγε την υλοτομία, την κλάδευση και την πλήγωση δένδρων πλατάνου.
• Απόφυγε την είσοδο μηχανημάτων σε περιοχές με πλατάνια.
• Χρησιμοποίησε μόνο μηχανήματα και εργαλεία τα οποία έχουν απολυμανθεί.
• Μη διακινείς ξύλο πλατάνου για καύση ή άλλη χρήση 
• Αν παρατηρήσετε πλάτανο με ύποπτα συμπτώματα προσβολής ειδοποιήστε τη Δασική Υπηρεσία ή τη Διεύθυνση Γεωργίας της περιοχής σας. 
• Μάθε περισσότερα για την ασθένεια στο http://www.fria.gr/platanos/

Προς τούτο ενημερώθησαν δια ζώσης και οι ασχολούμενοι με την υλοτομίαν. 
Όπως είναι γνωστόν, μέσα στην πολλαπλή κρίση, που βιώνουμε, απειλούνται, τόσον οι πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, όσον και το περιβάλλον, το οποίον ανάλογα παίζει ρόλον ρυθμιστικόν ή απορρυθμιστικόν. Καταστροφικές ακτινοβολίες κάθε μορφής, μεταχρωματικόν έλκος στα πλατανοδάση, ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ράντισμα ζωοτροφών με επικίνδυνα δηλητήρια, καταρροϊκός πυρετός προβάτων κ.λπ. Εδώ, ας μου επιτραπεί, να επισημάνω ότι: «όσον πολυτιμότερον είναι ο,τιδήποτε, τόσον περισσότερους εχθρούς αποκτά». Εις ό,τι αφορά τα φυτοφάρμακα, τοποθετούμαι ενδεικτικά ως ακολούθως: «Από τα σχολεία της Κίνας μέχρι τις… πιπεριές της Αλμερίας». - Το 1995, περισσότεροι από 500 Κινέζοι μαθητές αρρώστησαν σοβαρά, κατόπιν κατανάλωσης λαχανικών, πάνω στα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί παράνομα φυτοφάρμακα. - Το 2007, υπολείμματα της δραστικής ουσίας “isophenol methyl” που δεν είχε εγκριθεί ποτέ στην ΕΕ, εντοπίστηκαν σε πιπεριές από την Αλμερία της Ισπανίας, με αποτέλεσμα τα προϊόντα της συγκεκριμένης περιοχής να αποκλειστούν για δύο χρόνια από τις αγορές της Ε.Ε. (εφημερίδα Εβδομάδα των Καλαβρύτων, 20 Απριλίου 2011). Ο Σύλλογός μας ευρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και παρακολουθεί στενά το θέμα. 

Κατά το παρελθόν εκάλεσεν ειδικούς επιστήμονες -κατά τη διάρκεια σχετικών εκδηλώσεων- οι οποίοι ενημέρωσαν τους αγροτοκτηνοτρόφους σχετικά με το αντικείμενό τους και ειδικότερον εις ό,τι αφορά τον κατάλληλον σταβλισμόν των ποιμνίων, την ακίνδυνη διατροφή τους, το άρμεγμα, τη σωστή συντήρηση και διαχείριση των γαλακτοκομικών και του κρέατος. Οι ίδιοι επιστήμονες έκαναν λόγον, για την πρόληψη επιζωοτιών και για την κομποστοποίηση της κοπριάς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα καλλιεργουμένων αγροτεμαχίων.

Επίσης ομίλησαν και για την ασθένεια, που προσβάλλει τα μηρυκαστικά και τον άνθρωπο, την αποκαλούμενη βρουκέλωση, το μελιταίο πυρετό, εκ του τοπωνυμίου Μελίτης, αρχαία ονομασία της νήσου Μάλτας. Ο μοναδικός άνθρωπος που έχει προσβληθεί από την ασθένεια στους Καμενιάνους, ήταν η 29χρονη Βαρβάρα το 1913. Η ασθένεια ήταν τότε γνωστή ως μελιτάτη και ήταν θανατηφόρος, ελλείψει φαρμάκου. Η νεαρά Βαρβάρα το ξεπέρασεν πιθανόν λόγω ισχυρού οργανισμού. 

Τηρούμε πάντα ενήμερον τον Δήμον Καλαβρύτων και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων Καμενιάνων και Δεσινού. 
Η Έγκριτη Εφημερίδα Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ έχει φιλοξενήσει κατά το παρελθόν αρκετά σχετικά δημοσιεύματά μας. Και όλα αυτά κ. Αθανασόπουλε, για να γνωρίζετε ότι έχουν γνώσιν οι φύλακες. 
Γνωρίζουμε πόθεν τα βέλη και που τα ναρκοπέδια και είμεθα συνεπείς έναντι των ευθυνών μας, έναντι των υποχρεώσεών μας νομικών και ηθικών. Αγαπάμε τον τόπον μας, αγαπάμε τους συνανθρώπους μας.
Είναι εύκολον να στεκόμαστε στο απυρόβλητον και να ελέγχουμε αυτούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή, όμως οι συμπατριώτες μας, οι άνθρωποι της Λεβεντομάνας γης των Καλαβρύτων, δεν είναι γαλοπούλες, να τις βάζουμε μπροστά με ένα καλάμι όπως οραματίζονται ορισμένοι (Μακαριστός Χριστόδουλος). Όσοι έχουν υποτιμήσει την αξίαν και τη νοημοσύνη των συνανθρώπων τους, έχουν αποτύχει. Ασφαλώς εδώ δεν εννοώ την υλικήν μόνον επιτυχίαν ή αποτυχίαν ή την δόξαν. κάνω αυτήν την αντιδιαστολήν για το ενδεχόμενον κάποιος να συνδυάσει την επιτυχίαν μόνον με τον υλικόν πλούτον και την δόξαν.
Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι, λόγω της απληστίας του πλούτου και της φαντασιοπληξίας από τη δόξα, έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να εξαγοράσουν ή να καταστήσουν δούλην την ψυχήν, ή την τιμήν και την ηθικήν των συνανθρώπων τους.
Αγαπητέ φίλε Αλέξη, εφ’ όσον έχεις την ευγενή προθυμίαν να ασχολείσαι με τα κοινά, καλόν είναι κάθε φορά να ενημερώνεσαι σφαιρικά για τις υποθέσεις, που αφορούν τον τόπον μας και να κάνεις τεκμηριωμένες προτάσεις.

Έτσι μπορούμε να συμβάλουμε στη σωστή πορεία του τόπου μας, μέσα στον κυκεώνα της παγκοσμιοποίησης. Έπειτα το Δασαρχείο παρακολουθεί στενά το αντικείμενο και ουδείς μπορεί να αγγίξει πλατάνι, χωρίς άδεια, έστω και αν ακόμη είναι ξερό. Οπότε με τη χορήγηση της άδειας ξύλευσης θα δοθούν στον ενδιαφερόμενον και οι ανάλογες οδηγίες.

Και τώρα για να είσαι κοινωνός των εξελίξεων του θέματος, για το οποίο γίνεται λόγος, σε πληροφορώ ότι ένα φυτώριο στη Γαλλία ή στην Ιταλία κάνει έρευνα για δημιουργία πλατάνου, που να μην προσβάλλεται από το μύκητα του μεταχρωματικού έλκους. Αισιοδοξούμεν ότι θα το επιτύχει. 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση 
Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου 
Γεώργιος Δ. Φωτόπουλος
Από Μεγάλη Βρύση Καμενιάνων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.