Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

"Η ΕΕ προστατεύει 269 ελληνικές ονομασίες γεωγραφικής ένδειξης" διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Γεωργίας

"Τ ην περίοδο 2014-2020, οι Έλληνες αγρότες θα λάβουν περίπου 15 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις", ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας...

ην περίοδο 2014-2020, οι Έλληνες αγρότες θα λάβουν περίπου 15 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις", ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, με θέμα την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο κ. Χόγκαν σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με σημαντική γεωργική παράδοση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: "Τα προϊόντα σας, από το ελαιόλαδο μέχρι τη φέτα και τα φρούτα-λαχανικά, είναι πασίγνωστα σε όλον τον κόσμο. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος αυτό θέλω να το υποστηρίξω και να επενδύσουμε σε αυτό, ώστε να συνεχίσουν να ανθούν οι παραδόσεις και τον 21ο αιώνα». Υπογράμμισε, δε, ότι αυτό θα το τονίσει και στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Χόγκαν αναφέρθηκε εκτενώς και στα σχέδια της Επιτροπής για το 2017. Όπως σημείωσε, "στην ομιλία του Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Γιούνκερ διατύπωσε ένα σχέδιο για το πώς η Ευρώπη μπορεί να περάσει από τους καιρούς της αβεβαιότητας, για να βρει έναν νέο σκοπό και όραμα. Και πάνω από όλα τόνισε την ανάγκη να επιδείξουμε στους πολίτες μας ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι το καλύτερο στοίχημα για τη μελλοντική μας ευημερία και ασφάλεια". "Ο πρόεδρος", συμπλήρωσε, "έκανε έκκληση για την επέκταση του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει πραγματικά οφέλη για πολλές εθνικές οικονομίες, αναβιώνοντας τις επενδύσεις σε στρατηγικά project σε ολόκληρη την Ευρώπη". Σύμφωνα με τον κ. Χόγκαν, πάνω από 200.000 μικρές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη έλαβαν δάνεια, ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρήκαν θέση εργασίας. Ο Επίτροπος Γεωργίας, στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Μάρτιο του 2016, υπέγραψε μία συμφωνία χρηματοδότησης 15 εκατ. ευρώ με την Creta Farms.

"Όσον αφορά στα επενδυτικά σχέδια, για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε τις επενδύσεις, διότι, όπως είπα, πάνω από 200.000 είναι οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν πάρει δάνεια και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει νέες θέσεις εργασίας", διευκρίνισε ο κ. Χόγκαν. Και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναδεικνύει αυτήν τη δέσμευση της Επιτροπής να προσδίδει αξία στα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, δίνοντας προτεραιότητα πάνω από όλα στη δημιουργία θέσεων εργασίας. "Ο πρόεδρος Γιούνκερ", όπως είπε, "πρότεινε να διπλασιαστεί η διάρκεια του Ταμείου και να διπλασιαστεί και η οικονομική του δυνατότητα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι το πλαίσιο της πολιτικής, το οποίο οι Έλληνες αγρότες μοιράζονται με τους ομολόγους τους στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Παράλληλα, ο κ. Χόγκαν εκτίμησε ότι στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, σημειώνοντας πως κατανοεί ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει μία αρκετά δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, τα τελευταία χρόνια, "αλλά ο αγροτικός τομέας τα έχει πάει συγκριτικά καλά". Σύμφωνα με τον κ. Χόγκαν, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τη δημιουργικότητα που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα στη χώρα. "Βλέπω ότι στην Ελλάδα αναδύονται καινούργοι "παίκτες", που παράγουν ποιοτικά προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, πιο καινοτόμα και με προσανατολισμό προς τις εξαγωγές. Η πρόκληση είναι να στηρίξουμε αυτήν τη φιλοδοξία και την καινοτομία της χώρας με ισχυρές και στοχευμένες πολιτικές υποστήριξης των επενδύσεων", σημείωσε.

"Για την περίοδο 2014-2020", όπως είπε, "η Ελλάδα θα λάβει περίπου 5 δισ. ευρώ για μέτρα για την αγροτική οικονομία και από αυτό το ποσό, το 25% προορίζεται για επενδύσεις, για αναδιάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και εκσυγχρονισμό, αλλά και για τον τομέα της μεταποίησης και της εμπορευματοποίησης. Περίπου το 8%, θα χρησιμοποιηθεί για αγροτική και επιχειρηματική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι 7.500 γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν υποστήριξη για επενδύσεις αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού για μία συνολική δαπάνη άνω των 560 εκατ. ευρώ. Επίσης, με 300 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν 14.000 δικαιούχοι νέοι αγρότες".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «η Επιτροπή έχει λάβει πολύ ισχυρές δράσεις, τριπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό προώθησης αγροτικών προϊόντων από 60 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω, θα υπάρξει μία διπλωματική πρωτοβουλία για την εντατικοποίηση και τη δημιουργία νέων εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χόγκαν υπογράμμισε ότι «τους τελευταίους 12 μήνες, η Επιτροπή κατάφερε να απελευθερώσει 1 δισ. ευρώ νέων πόρων, για να υποστηρίξει τους Ευρωπαίους αγρότες, οι οποίοι επλήγησαν από τη σημερινή κρίση. Αυτό το 1 δισ. ευρώ είναι επιπλέον των 56 δισ. ευρώ, τα οποία ξοδεύουμε κάθε χρόνο για την αγροτική οικονομία και τους αγρότες».

Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα προχωρήσει σε μία ανακοίνωση και θα ξεκινήσει μία διαδικασία που θα αφορά στη μεταρρύθμιση του 2020. «Θα ζητήσω από το Κοινοβούλιό σας να μετέχει πλήρως στη διαβούλευση. Η εν λόγω διαδικασία θα ολοκληρωθεί, μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο», εξήγησε.

Αναφορικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις, ο κ. Χόγκαν ανέφερε ότι, αν κάποιος νομίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συναινέσει σε μία συμφωνία που δεν θα προστάτευε τις γεωγραφικές ενδείξεις, κάνει λάθος. Συνολικά, όπως διαβεβαίωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει 269 ελληνικές ονομασίες γεωγραφικής ένδειξης και θα συνεχίσει να τις προστατεύει σε όλες τις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι ο κοινός χαρακτήρας πρέπει να διατηρηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.