BREAKING NEWS
latest

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Αμβρόσιος: Οι Καλαβρυτινοί σας έκαναν με τα κρεμμυδάκια - Φίλης: Κάνει αντιχριστιανική εκστρατεία

Το θέμα με την κόντρα μεταξύ του ίδιου και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας έφερε στη Βουλή ο Νίκος Φίλης.
Μιλώντας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο υπ. Παιδείας αναφέρθηκε στην εκστρατεία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων εναντίον του, με αφορμή τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και τα σχόλια του για το ρόλο της εκκλησίας κατά την Κατοχή και τη Χούντα.

«Μου κάνει εντύπωση ότι ένα πρόσωπο που θα έπρεπε να είναι άνθρωπος της χριστιανικής αγάπης και της καταλαγής,  ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος έχει κυκλοφορήσει στην επαρχία του φυλλάδιο που με αποκαλεί ‘φίδι’, το οποίο έχει ένα γνωμικό - δεν ξέρω που το βρήκε - που λέει ότι "όλοι οι χοντροί είναι βλάκες". Τόσο απλά, τόσο χριστιανικά, τόσο προσβλητικά, όχι μόνο για μένα αλλά για εκατοντάδες συμπολίτες που έχουν το πρόβλημα να είναι υπέρβαροι, τόσο προσβλητικά για όσους έχουν υπνική άπνοια, με αυτή τη φωτογραφία που βάζει», είπε ο κ. Φίλης.
«Δεν με θίγει προσωπικά, θίγει όμως την Εκκλησία. Δεν είναι δυνατόν ένα πρόσωπο, όπως ο κ. Αμβρόσιος, να κάνει εκστρατεία προσβλητική προς το άτομο -αντιχριστιανική εκστρατεία είναι αυτή-, και να μην υπάρχει τοποθέτηση της ηγεσίας της εκκλησίας», συμπλήρωσε.
«Ευτυχώς ο Θεός, μακρόθυμος και πολυέλεος, δεν ακούει τους Αμβρόσιους».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Παιδείας και στις δηλώσεις του για το ρόλο της Εκκλησίας στη διάρκεια της κατοχής και της δικτατορίας σημειώνοντας ότι αυτές είχαν στόχο συγκεκριμένους ιεράρχες και όχι το σύνολο της Εκκλησίας, η οποία αποτελείται επίσης από τους απλούς κληρικούς και το λαό. Σημείωσε πάντως ότι στη διάρκεια της δικτατορίας οι περισσότεροι ιερείς συνεργάστηκαν με το καθεστώς κι ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί που αντιστάθηκαν. «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» κατέληξε ο κ.Φίλης.

Μητροπολίτης Αμβρόσιος: Οι Καλαβρυτινοί σας έκαναν με τα κρεμμυδάκια...
Την ίδια στιγμή, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος αναρτώντας στο προσωπικό του ιστολόγιο mkka.blogspot.gr το κείμενο διαμαρτυρίας καλαβρυτινών φορέων για τις δηλώσεις Φίλη σχετικά με την περίοδο της γερμανικής κατοχής, σημειώνει:
«Ηχηρό χαστούκι στον υπουργό της α-Παιδείας κ. Φίλη έδωσαν και οι Καλαβρυτινοί διά των εκπροσώπων των Πολιτιστικών κλπ. Συλλόγων τους, καθώς επίσης και ο τοπικός Τύπος. Με απλά λόγια τον εκόλλησαν στον τοίχο για τις ανιστόρητες θέσεις του όσον αφορά το ρόλο της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Κατοχής. Έπειτα από το διάβημα αυτό των Καλαβρυτινών, αν είχε φιλότιμο ο ταλαίπωρος αυτός άνθρωπος, θα πήγαινε να κρυφθή κάπου και να εξαφανισθή πλέον από προσώπου της γης! Από τη θέση αυτή και ευχαριστούμε και συγχαίρουμε από βάθους ψυχής, όλους αυτούς τους διακεκριμένους Καλαβρυτινούς, οι οποίοι προέβησαν εις το διάβημα αυτό.
Κύριε Φίλη, δεχθήτε, παρακαλώ, τα συλλυπητηριά μου! Οι Καλαβρυτινοί ‘σας έκαμαν με τα κρεμμυδάκια’! Περαστικά σας!», είναι το μήνυμα του Αμβρόσιου.

Διαβάστε το  κείμενο που υπογράφουν φορείς των Καλαβρύτων
«Με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο και το διαδίκτυο τις ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη για την θέση της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.
Επειδή τα Καλάβρυτα, όπως πιθανώς να γνωρίζει ο κ. Φίλης, δοκίμασαν την ναζιστική θηριωδία κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής τον ενημερώνουμε ότι στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ο πρώτος που οδηγήθηκε στον τόπο εκτελέσεως ήταν ο Ιερέας της Εκκλησίας των Καλαβρύτων, ενώ εκτελέστηκαν όλοι οι μοναχοί της Ιεράς μονής Μεγάλου Σπηλαίου, της Ιεράς μονής Αγίας Λαύρας καθώς και μοναχοί πολλών μονών της επαρχίας Καλαβρύτων επειδή υποστήριζαν και φιλοξενούσαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Επιπλέον, όλες οι μονές περί τα Καλάβρυτα πυρπολήθηκαν από τους ναζί, όπως και δεκάδες μονές και εκκλησίες ανά την Ελλάδα.
Ως απόγονοι Καλαβρυτινών της ηρωϊκής περιόδου της κατοχής και της εθνικής αντίστασης διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις πρωτοφανείς, επικίνδυνες και ανιστόρητες δηλώσεις του κ. Φίλη και τον καλούμε να τις ανασκευάσει άμεσα».
« PREV
NEXT »