BREAKING NEWS
latest

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΣΙΝΟ: Αξιακά μεγαλειώδης η γιορτή Παιδείας από τον Σύνδεσμο Καμενιανιτών – Δροβολοβιτών & Δεσινιωτών


Mια πολύ σπουδαία εκδήλωση σε ποιότητα, αξία και νόημα, πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών – Δροβολοβιτών & Δεσινιωτών στο Δεσινό Καλαβρύτων την 26η – 9ου - 2016, αφιερωμένη στους μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Ψωφίδος που αρίστευσαν-πρώτευσαν κατά το σχολικό έτος 2015-16. 

Την εκδήλωση αυτή πέραν των άλλων τίμησε με την παρουσία ο βοηθός του Δημάρχου Καλαβρύτων για θέματα παιδείας κ. Νίκος Μαγκαφάς, τ. αντιδήμαρχοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εκπαιδευτικοί και πάμπολλοι συμπατριώτες μας απ τα Καλαβρυτοχώρια, καθώς και η εκπαιδευτική ομάδα του Γυμνασίου Ψωφίδος δια της διευθύντριας κ. Σουλιμιώτη Αφροδίτης. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Πανηγυρίζοντα ναού της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Δεσινό Καλαβρύτων. 
Τους προσκεκλημένους και βραβευόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος – Καμενιανίτης με ένα μεστό νοημάτων και σημασίας λόγο του, απόσπασμα του οποίου δημοσιεύουμε τονίζοντας τον αξιακό της χαρακτήρα. 


«Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί μας μαθητές και γονείς

Με αφορμή την σημερινή μέρα-όπου ο Σύνδεσμός μας Καμενιανιτών, Δροβολοβιτών, Δεσινιωτών «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ», βραβεύει τους αριστεύσαντες-πρωτεύσαντες μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου μας της Ψωφίδας. Μια γιορτή που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια από τους προκατόχους μας με σκοπό την καλλιέργεια του πνεύματος «της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι» μεταξύ σας- μεταξύ των υπευθύνων πολιτών του αύριο του τόπου μας-θα ήθελα κι εγώ ως πρόεδρος του Συλλόγου μαζί με τα άλλα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου και με όσους σας σκέπτονται και σας αγαπούν να δώσω τις ευχές μου για καλή και καρποφόρα σχολική χρονιά. Αν θέλουμε βέβαια να είμαστε ρεαλιστές, θα ομολογούσαμε ότι οι ευχές μας για μία καλή χρονιά ξεπερνούν δυστυχώς πολλές φορές τις ελπίδες μας για κάτι τέτοιο. Επειδή όμως θα θέλαμε όλοι μας να συμβεί το αντίθετο, επιτρέψτε μου μαζί με τις ευχές να καταθέσω και λίγες σκέψεις. 
Ο ευλογημένος τόπος στον οποίο ζούμε κουβαλάει μία παράδοση που έχει άμεση σχέση με τη ζωή. Ο τόπος μας, η πατρίδα μας, ο λαός μας γέννησε μοναδικό πνεύμα, τέχνη και πολιτισμό που ομολογείται από όλους και πάντοτε. Αυτό το πνεύμα γέννησε σοφούς, ήρωες και αγίους, που αυτοί έβαλαν τη σφραγίδα τους στην παγκόσμια ιστορία. 
Όλο αυτό έγινε γιατί υπήρχε μία σπάνια παιδεία. Μία παιδεία που μόρφωσε και καταξίωσε τον άνθρωπο όσο τίποτε άλλο. Μία παιδεία που στηρίχθηκε σε τρεις βάσεις: στην αρετή, στην αριστεία και στην πίστη. Δηλαδή στην ηθική, στην τελειότητα και στην υπέρβαση. Σήμερα αυτά τα τρία όχι μόνον δεν καλλιεργούνται, αλλά συστηματικά περιφρονούνται και πολεμούνται. Η αρετή θεωρείται ανοησία, η αριστεία ρατσισμός και η πίστη σκοταδισμός. Αποτέλεσμα, το εκπαιδευτικό σύστημα και οι σύγχρονες κοινωνίες να γεννούν έναν ανθρωπισμό, ο οποίος - για να δανειστώ εδώ κάποια λόγια του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου - ο οποίος λέγω, «παράγει μεν επιστήμονες που όμως δεν είναι σοφοί, δυνατούς που όμως δεν είναι ήρωες και ικανούς που δυστυχώς αγνοούν την αγιότητα». 
Είναι καιρός να γυρίσουμε στην παραδοσιακή μας παιδεία, που καλλιεργώντας την αρετή ολοκληρώνει τον άνθρωπο, που προωθώντας την αριστεία τον οδηγεί στο μέγιστο της αξίας του, που εμπνέοντας την πίστη τον βοηθάει να καταλάβει ότι υπάρχει ζωή πέραν από τα όριά του και Θεός μέσα στην καρδιά του. Είναι καιρός αυτά να ζητήσουμε από το σημερινό σχολείο, αυτά να απαιτήσουμε από τους σχεδιαστές της παιδείας μας, αυτά να διεκδικήσουμε από τη ζωή μας. Όλοι μαζί. Η αρετή είναι το έδαφος της ψυχής, η αριστεία το λίπασμα και η πίστη ο σπόρος. Το σχολείο πρέπει να φυτέψει την πίστη στον Θεό και η Εκκλησία να Τον φέρει στη ζωή μας. Αν σας λένε ότι δεν υπάρχει Θεός, αυτό είναι τεράστιο ψέμα και ασυγχώρητο λάθος. Αυτό είναι η πραγματική πηγή της κρίσης. 

Καιρός να βγούμε από αυτό το ασφυκτικό για την ύπαρξή μας μνημόνιο και να επανεκκινήσουμε την παιδεία μας στις παλιές της βάσεις, με νέο όμως ενθουσιασμό. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και πρέπει να το κάνουμε. Μάλιστα τα νέα παιδιά. Είναι ο μονόδρομος της σωτηρίας μας. Είδατε πως νέα παιδιά, με ηλικίες κοντά στις δικές σας, μάλιστα κάτω από εντελώς αντίξοες προϋποθέσεις, κατάφεραν να πρωτεύσουν στους πρόσφατους Ολυμπιακούς αγώνες και να κάνουν υπερήφανο έναν ολόκληρο λαό, τον τσακισμένο λαό μας. Ας πάρουμε από αυτούς μάθημα για το τι σημαίνει αρετή και αριστεία και ας αντλήσουμε ελπίδα. Τα νέα παιδιά τελικά αποδεικνύονται οι καλύτεροι δάσκαλοί μας. Γι’ αυτό και είστε η ελπίδα μας. Ναί, εσείς είστε η ελπίδα μας. Αρκεί να μιμηθείτε αυτά τα εξαιρετικά πρότυπα που βρίσκονται ανάμεσά σας.

Αν συνεχίζει να υπάρχει Ελληνισμός στο διάβα των αιώνων, αγαπητά μας παιδιά, κυρίες και κύριοι - ενώ άλλα Έθνη εξαφανίστηκαν από την παγκόσμια ιστορία- τούτο οφείλεται στις αξίες, στη σημειολογία και τα πιστεύω του Ελληνικού λαού κόντρα στις παθογένειές του. Μόρφωση λοιπόν για όλους. 

Το καλύτερο σχολείο είναι αυτό που διδάσκει την αρετή, την αριστεία και την πίστη. Και οι καλύτεροι δάσκαλοι οι καλύτεροι μαθητές είναι αυτοί που τα εφαρμόζουν στη ζωή τους. 

Ο δρόμος της αρετής αγαπητά μας παιδιά δεν είναι εύκολος. Είναι δύσκολος, ανηφορικός και κακοτράχαλος, έχει όμως μεγάλη ομορφιά η πορεία του, αλλά και στο τέρμα. 
πολλά σε σας παιδιά που αριστεύσατε, συγχαρητήρια και σε όλους τους μαθητές για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν στη ζωή! 
Να έχετε όλοι σας, καθηγητές, γονείς και μαθητές, αλλά και όλοι οι παριστάμενοι την ευλογία του Θεού."

Ο βοηθός Δημάρχου σε θέματα παιδείας κ. Μαγκαφάς που έλαβε τον λόγο στη συνέχεια, εξήρε την διοργάνωση αυτή και τη σημασία της ενώ συνεχάρη τον Σύνδεσμό μας, για την πολυδιάστατη πολιτιστική και πνευματική του δράση, και στάθηκε ιδιαίτερα στο νόημα της ονομασίας που έχει δώσει ο Σύνδεσμός μας στην εκδήλωση αυτή, με τον ιδιαίτερα εύστοχο τίτλο, «ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ». 

Στη συνέχεια συνεχάρη και τους ίδιους τους μαθητές για την όντως αξιέπαινη προσπάθεια τους εδώ στα απόμακρα σχολεία του ορεινού Δήμου Καλαβρύτων, για τα οποία τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και ο ίδιος καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες –παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε - να τα κρατήσουν ζωντανά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές. 

Η διευθύντρια του Γυμνασίου Ψωφίδας κ. Σουλιμιώτη Αφροδίτη, εμφανώς συγκινημένη συνεχάρη και ευχαρίστησε το Σύνδεσμό μας για την γενικότερη συμπαράσταση στο Γυμνάσιο Ψωφίδας, αλλά και για το μεγαλείο των σκέψεων και του υπόβαθρού του. 

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δεσινού κ. Διαμάντω Αθανασοπούλου, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους μαθητές και όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους που φέτος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία συμμετοχής. 

Ευχαρίστησε επίσης το Σύλλογό μας για την ξεχωριστή πνοή που δίνει στο Δεσινό, καθώς και για το ιδιαίτερο νόημα αυτής της εκδήλωσης. 

Την γενική επιμέλεια είχε ο ακαταπόνητος ταμίας του Συνδέσμου μας, κ. Αλέξανδρος Σταθόπουλος. 

Δημοσιεύουμε τιμής ένεκεν και τα ονόματα των βραβευομένων του Γυμνασίου Ψωφίδας. 
Α΄ Τάξη: Σπανός Δημήτριος του Ιωάννου με βαθμό «18&12/15» 
Β΄ Τάξη: Σωτηροπούλου Αθανασία του Παναγιώτη, με βαθμό «19& 12/16» 
Γ΄ Τάξη: Σπανού Αγγελική του Ιωάννη, με βαθμό «19 & 1/15» 
Σημειώνουμε ακόμα ότι: Ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών – Δροβολοβιτών & Δεσινιωτών μας, θέλοντας να προσφέρει χαρά στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου καθώς και του Γυμνασίου που διαμένουν στα χωριά που τον απαρτίζουν, τους προσέφερε από μια σχολική τσάντα με γραφική ύλη κλπ. 


« PREV
NEXT »