BREAKING NEWS
latest

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Το προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Το προσφυγικό, το Κυπριακό και το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών κυριάρχησαν στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της 71ης Γενικής Συνέλευσης των ΟΗΕ.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Μανχάταν και διήρκεσε 2 ώρες εξαιτίας του γεγονότος ότι χρησιμοποιήθηκε μεταφραστής στο ενδιάμεσο της συζήτησης μεταξύ των δύο αντρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διηξήχθη μέσα σε «καλό και θετικό κλίμα» όπου υπήρχε η κοινή επιβεβαίωση ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά χρήσιμο όλα τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα να λυθούν μέσα απο τον διάλογο και την συννενόηση.

Αρχικά η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία με τον Ελληνα πρωθυπουργό να απευθύνεται στον Τούρκο πρόεδρο τονίζοντας: «Xαίρομαι που σας βλέπω καλά. Ηταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία. Πήραμε μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της αλληλεγγύης της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τουρκικό λαό και την εκλεγμένη του κυβέρνηση».

Στην απάντηση του, ο κ. Ερντογάν, έθεσε το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών με τον Αλέξη Τσίπρα να διατυπώνει τη θέση της Αθήνας ότι «το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν και δεν θα είναι προσβλητέα νομικά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «δεν υπήρξε δυσαρέσκεια από Ερντογάν» , με τον Ελληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται στην χθεσινή απόρριψη αίτησης ασύλου 3 εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών και να υπογραμμίζει ότι οι εμπλεκόμενοι πραξικοπηματίες – χωρίς να αναφέρεται στους 8 στρατιωτικούς – δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επανήλθε στο σημείο εκείνο στο συγκεκριμένο θέμα.

Κεντρικό σημείο της δίωρης συζήτησης αποτέλεσε το προσφυγικό όπου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας έτσι ώστε να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στο σημείο εκείνοι ειπώθηκε απο τον Τούρκο πρόεδρο ότι «η συμφωνία αυτή εξαρτάται και από την σχέση των δυο μερών. Από την πρώτη στιγμή που έγινα πρωθυπουργός είχα αυτήν την γραμμή: Να τα λύνουμε όλα με τον διάλογο» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος προέδρος.

Η ελληνική πλευρά επισήμανε την προσπάθεια που καταβάλει η Τουρκία στην πίεση των προσφυγικών ροών ωστόσο οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν από όλες τις μεριές για να σταθεροποιηθεί η συμφωνία. Επίσης, η Αθήνα τόνισε ότι υποστηρίζει το ζήτημα της βίζας υπό την προϋπόθεση των κριτηρίων που τέθηκαν από την Ε.Ε αλλά και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας πάλι υπό την τήρηση του οδικού χάρτη.

Στο ίδιο χρονικό σημείο συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε διάφορους τομείες με έμφαση στην σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης- Θεσσαλονίκης και την ακτοπλοική σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης.

Τελευταίο θέμα της συνάντησης Τσίπρα- Ερντογάν ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε το θέμα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση περί της αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων από το νησί. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο αλλά υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Ο Ταγίπ Εντογάν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές δεν απάντησε στην τοποθέτηση Τσίπρα, αλλά εισέπραξε μια γενική απάντηση ότι «πρέπει να συνεχίσουμε την συνεργασία και να υπάρξουν στενότερες συνομιλίες για τα θέματα που είναι ανοικτά».

Αίσθηση της ελληνικής πλευράς απο την δίωρη συζητηση είναι ότι το βασικό διακύβευμα για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι η ανάγκη να υποστηριχθεί σε κάποια ζητήματα που θέτει η Τουρκία στην Ε.Ε.

Σήμερα Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. Χασάν Ρουχανί. Εν συνεχέια ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μοναδικό ελληνοαμερικανικό λύκειο στις ΗΠΑ, το σχολείο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και μετά θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.Δημήτριο.

Στις 6:30 μ.μ ώρα Νέας Υόρκης έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Γραμματέα του ΟΗΕ,Μπαν Κι Μουν, ενώ αμέσως μετά θα προσφωνήσει την 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της πενθήμερης επίσκεψης του στην Νέα Υόρκη με παρουσία του στο δείπνο που παραθέτουν στο Χάρβαρντ Κλαμπ οι εκπρόσωποι των ελληνοαμερικανικών επαγγελματικών ενώσεων.

Έχασαν την πρώτη μάχη για χορήγηση ασύλου 3 Τούρκοι αξιωματικοί

Πηγή: Real News
« PREV
NEXT »