HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μήνυμα του υπεύθυνου παιδείας του Δήμου Καλαβρύτων Ν. Μαγκαφά για τη νέα σχολική χρονιά

M ε την έναρξη του νέου σχολικού έτους εύχομαι σε όλους καλή και αποδοτική χρονιά. H σημερινή μέρα  θα πρέπει να είναι για όλους μας αφο...

Mε την έναρξη του νέου σχολικού έτους εύχομαι σε όλους καλή και αποδοτική χρονιά. H σημερινή μέρα  θα πρέπει να είναι για όλους μας αφορμή  ξεχωριστής χαράς. Η επιστροφή στα θρανία δε σηματοδοτεί μόνο το τέλος της καλοκαιρινής ραστώνης, αλλά προπάντων αποτελεί την αρχή μιας δημιουργικής πορείας δέκα μηνών. Στη διάρκειά της όλοι έχουμε την προσδοκία ότι θα πλουτίσουμε με γνώση, που μας καθιστά πραγματικά δυνατούς, με κριτική σκέψη που μας καθιστά ουσιαστικά ελεύθερους, με αρχές και με αξίες που μας καθιστούν ενεργούς πολίτες και αξιόλογους ανθρώπους.
Το 2016 είναι η χρονιά που τιμούμε τον Αριστοτέλη, το μεγάλο μας φιλόσοφο .  Αξίζει λοιπόν να αναφέρουμε κάτι από τη σκέψη του, σε σχέση με την παιδεία.  Ο μεγάλος Σταγειρίτης λοιπόν πίστευε ότι η ευνομία και η ευτυχία μια πολιτείας  δεν είναι έργο  της τύχης  αλλά της γνώσης και των επιλογών που κάνουν όποιοι  αποφασίζουν την πολιτική πορεία της.  Είναι ανάγκη λοιπόν να σκεφτούμε  πώς γίνονται οι πολίτες σπουδαίοι (ώστε να εργάζονται  για την ευνομία και επιτυχία της κοινωνίας τους)….Αγαθοί λοιπόν και σπουδαίοι γίνονται οι άνθρωποι με τη συνέργεια τριών παραγόντων,  που είναι: η φύση τους , οι εθισμοί που δέχονται, η λογική τους ικανότητα. Και συμπλήρωνε ότι  η καλλιέργεια των φυσικών δυνατοτήτων, των επιθυμητών εθισμών, της λογικής ικανότητας είναι έργο παιδείας….
Γι΄αυτό  η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου δεν πρέπει να μας βρίσκει κατηφείς εξαιτίας του βάρους των υποχρεώσεων που η σχολική πραγματικότητα απαιτεί.Η σχολική αίθουσαδεν φυλακίζει το μαθητή, αλλά απελευθερώνει το πνεύμα του, ο δάσκαλος δεν είναι ο δυνάστης αλλά ο  συνοδοιπόρος στην κατάκτηση της γνώσης,  το βιβλίο  δεν είναι εργαλείο βασανισμού, αλλά καράβι καλοτάξιδο με αλάθητη πυξίδα,  οι τοίχοι του σχολείου  δεν είναι φαιόχρωμες μάζες από μπετόν, αλλά ορθάνοιχτα παράθυρα στη γνώση  . Το σχολείο αποτελεί έναν ζωντανό κοινωνικό χώρο διάπλασης νέων ανθρώπων, με ηθική, ψυχική, αξιακή και γνωστική διάσταση, στον οποίο η ελεύθερη σκέψη και έκφραση, η κριτική στάση και η παιδαγωγική ελευθερία είναι από τα βασικά συστατικά του.
Το σχολείο αυτό, κύτταρο γνώσης και πολιτισμού, είναι ενσωματωμένο με την κοινωνία, την οποία και εν δυνάμει αλλάζει. Σε αυτή την προσπάθεια όλοι μας στη σχολική κοινότητα –μαθητές,  εκπαιδευτικοί, γονείς - έχουμε ρόλο και όλοι μας πρέπει να δουλέψουμε και να συνεργαστούμε, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλοσεβασμό.
Καλή αρχή λοιπόν! Ας είναι η νέα σχολική χρονιά δημιουργική, παραγωγική, ωφέλιμη!  Ο δήμος Καλαβρύτων γνωρίζοντας όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες θα είναι συμαπραστάτης   της σχολικής κοινότητας ώστε να επικεντρωθεί απρόσκοπτα στο έργο της το μορφωτικό , με την ετυμολογική σημασία του όρου. Στο κάτω κάτω  «σ’ αυτόν τον τόπο όπου όλοι είμαστε τόσο τραγικά αυτοδίδακτοι» , όπως έλεγε ο  Σεφέρης, μια επένδυση στη μόρφωση αποδίδει τον καλύτερο τόκο.

ΜΑΓΚΑΦΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.