Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Νέο διπλό «όχι» από την Γερμανία στο θέμα των αποζημιώσεων

Ν έο, διπλό «όχι» είπε σήμερα η Γερμανία στο θέμα των αποζημιώσεων που ζητά η Ελλάδα και επανέφερε στη συνέντευξή του στην ΔΕΘ ο Αλέξης...

Νέο, διπλό «όχι» είπε σήμερα η Γερμανία στο θέμα των αποζημιώσεων που ζητά η Ελλάδα και επανέφερε στη συνέντευξή του στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στ. Ζάιμπερτ, όπως έχει τονίσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, η θέση της Γερμανίας στο θέμα των αποζημιώσεων δεν έχει μεταβληθεί.
«Το θέμα για μας έχει κλείσει νομικά και πολιτικά», τόνισε.
Σύμφωνα με το Mega, στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα του να δεχθεί να μπει σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το εν λόγω ζήτημα.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση υπό οποιαδήποτε μορφή να ξεκινήσει επίσημα διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ή κάτι παρόμοιο με την ελληνική κυβέρνηση για τις επανορθώσεις».
Συγχρόνως όμως ο κ. Σέφερ δεν απέκλεισε ρητά ότι το θέμα αυτό πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Βερολίνο για αποζημιώσεις: Το θέμα έχει κλείσει νομικά και πολιτικά
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η πρωτοβουλία για αυτόν τον διάλογο ανήκει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για αυτή την ιδέα τον ομόλογο του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αρχές του χρόνου στην Αθήνα. Στόχος του διαλόγου είναι η εντατικοποίηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και πέραν αυτών.
Ο κ. Σέφερ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του διαλόγου, οι οποίες είναι «πολύ καλές και πολύ εποικοδομητικές».
Οι ελληνικές προτάσεις συζητούνται αυτό το διάστημα με εκείνα τα υπουργεία που λόγο αρμοδιότητας σχετίζονται με αυτόν τον διάλογο. Μια από κοινού συντονισμένη γερμανική απάντηση προς την Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται σύντομα.

Την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel είχε απαντήσει για το θέμα:

Κύριε Χρηστίδη, όπως ακούσατε την ομιλία μου στο μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας, στις 16 Αυγούστου, μίλησα για μία συντεταγμένη και συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Το θέμα αυτό για εμάς δεν είναι ένα επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα ανοιχτό. Ένα θέμα τιμής για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και ένα θέμα που δεν αφορά μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά αφορά και τον γερμανικό λαό. Την Ευρώπη συνολικά, τους ευρωπαϊκούς λαούς που αντιστάθηκαν απέναντι στο Ναζισμό.

Συνεπώς, δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις ούτε, όμως, πρόκειται το θέμα αυτό να το αφήσουμε σε κάποια συρτάρια, στις καλένδες της Ιστορίας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όπως γνωρίζετε, για πρώτη φορά, υπήρξε ένα πόρισμα από την Επιτροπή της Βουλής. Όπως γνωρίζετε, επίσης, αυτό το πόρισμα επισήμως έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάνουμε λοιπόν κινήσεις συντονισμένες, και το πότε θα επιλέξουμε να κάνουμε την επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί, βεβαίως, και από την επίσημη αντίδραση που θα υπάρχει από τη γερμανική πλευρά, αλλά θα εξαρτηθεί και από το πότε θα εκτιμήσουμε εμείς ότι είναι το κατάλληλο timing. Γιατί, επαναλαμβάνω, δεν θέλουμε να κάνουμε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, θέλουμε να κινηθούμε ώστε αυτό το ανοιχτό για πολλά χρόνια ζήτημα να κλείσει, και πιστεύω ότι αυτό θα το καταφέρουμε.
Πηγές: Μega, DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.