Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ

Τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ καθώς και πώς και πότε θα εφαρμοστούν δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύ...

Τα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ καθώς και πώς και πότε θα εφαρμοστούν δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ:
Από την 1η Αυγούστου 2016 και μέχρι και την 31-12-2019 σε συνταξιούχους που στερούνται την παροχή του ΕΚΑΣ, εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα προκειμένου να αντισταθμιστεί η σχετική απώλεια:
1. Σε περιπτώσεις συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε έτος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.
Ως ατομικό εισόδημα θεωρείται: το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.
2. Στις περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερήθηκαν πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016,όπως ισχύει, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.
3. Από 1-8-2016 έως 31-12-2016, σε όλους όσοι κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύει, απώλεσαν παροχή ΕΚΑΣ ποσού από εκατόν δεκαπέντε (115) ευρώ και άνω μηνιαίως, χορηγείται μηνιαία προπληρωμένη κάρτα ισόποση με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας.

Φορείς καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του άρθρου 31, παρ. 1. περιπτώσεις β και γ του Ν. 4411/2016 (Α’ 142) και παραγράφου 2 περίπτωση β, καταβάλλεται από τους παρα κάτω φορείς:
1. Για τους δικαιούχους του άρθρου 31, παράγραφος 1, περιπτώσεις β και γ, από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου που κα ταβάλλουν την κύρια σύνταξή τους.
2. Για τους δικαιούχους του άρθρου 31, παράγραφος 2, περίπτωση β, από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γενική Γραμματεία Πρόνοιας.
3. Στην περίπτωση συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ, αρμόδιος φορέας για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι εκείνος που κατά βάλλει τη μικρότερη κύρια σύνταξη.
4. Οι φορείς που καταβάλλουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με το άρθρο 31, παράγραφος 1, περιπτώσεις β και γ και παράγραφο 2, περίπτωση β, επιχορηγούνται για το σκοπό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Διαδικασία καταβολής της έκτακτης μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης
Στους δικαιούχους των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, η διαδικασία καταβολής της έκτακτης μηνιαίας οικονομικής ενίσχυση, υλοποιείται με την ακόλουθη διαδικασία:
1. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου που κατέβαλαν την παροχή ΕΚΑΣ, εντοπίζουν και κατατάσσουν τους δικαιούχους που στερήθηκαν οριστικά την παροχή ΕΚΑΣ και παράγουν σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο.
2. Στην περίπτωση συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή ΕΚΑΣ, οι ενδιαφερόμενοι προσκοπίζουν στον φορέα που κατέβαλε τη μικρότερη κύρια σύνταξη τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ιδίως εκκαθαριστικό σημείωμα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, βεβαίωση του άλλου φορέα ότι ο άλλος σύζυγος απώλεσε οριστικά το ΕΚΑΣ και δεν εκκρεμεί έλεγχος για την επαναχορήγησή του, καθώς και υπεύθυνη δήλωση περί μη αλλαγής της οικογενειακής τους κατάστασης.
3. Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων στους οικείους τραπεζικούς λογαριασμούς, γίνεται για τους μεν δικαιούχους του Δημοσίου με ειδική εντολή του Υπουργού Οικονομικών ή του εξουσιοδοτημένου προς τούτο όργανο για τους δε δικαιούχους των ασφαλιστικών οργανισμών με εντολή του αρμόδιου οργάνου.
4. Η ανωτέρω ειδική εντολή του Υπουργείου Οικονομικών με συνημμένη αναλυτική κατάσταση που περιλαμβάνει τα ποσά ανά δικαιούχο που πρέπει να μεταφερθούν στις Τράπεζες ή τα αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα και το σύνολο αυτών, ολογράφως ή αριθμητικώς αποστέλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
5. Η ειδική εντολή των οργανισμών ασφάλισης εκδίδεται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
6. Ταυτόχρονα με την έκδοση της ειδικής εντολής ο αρμόδιος φορέας αποστέλλει στην πληρώτρια Τράπεζα ή το πιστωτικό ίδρυμα τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία. Σε περίπτωση λανθασμένων λογαριασμών τα ποσά μεταφέρονται σε άτοκους μεταβατικούς λογαριασμούς.
7. Σε περίπτωση λάθους, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και το Δημόσιο διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν την επιστροφή χρηματικών ποσών που έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων.

Χρόνος και τρόπος καταβολής των αντισταθμιστικών μέτρων
1. Η έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, χορηγείται μηνιαίως από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου την ίδια ημέρα με την καταβολή της κύριας σύνταξης.
2. Η προπληρωμένη κάρτα πιστώνεται μηνιαίως εντός των πρώτων είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών κάθε μήνα. Η προπληρωμένη κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο ή τους συνδικαιούχους του λογαριασμού καταβολής του ΕΚΑΣ χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη κάρτα. Τα έξοδα της ΔΙΑΣ ΑΕ βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Διακοπή καταβολής των αντισταθμιστικών μέτρων
Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου διακόπτεται η χορήγηση του οικείου αντισταθμιστικού μέτρου.

Αχρεωστήτως καταβληθέντα
Τα τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος όσων έλαβαν την παροχή χωρίς να τη δικαιούνται και εισπράττονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις των ασφαλιστικών οργανισμών και τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.